Kısık Ateş
Tarif

Fava Tarifi

Bakla ezmesi olarak bilenen Fava, Türk mutfağının önemli mezelerinden sadece bir tanesidir. Zeytinyağlı fava tarifi nasıl yapılır? En iyi fava nasıl yapılır?
40 Dakika
4-6 Kişilik
Sıcak/Soğuk Meze Tarifleri
Tencere
Fava Tarifi
Paylaş
  • 839B
  • 207
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
500 g kuru iç bakla
2 adet kuru soğan
80 ml zeytinyağı
15 g toz şeker
10 g tuz

Nasıl Yapılır?

  • Kuru iç baklaları akşamdan soğuk suda ıslatın. Ertesi gün üzerine sıcak su ekleyerek 15 dk. kaynatın. Kaynama sırasında üzerinde oluşan köpükleri temizleyin ve haşlandıktan sonra suyunu dökün.
  • Tekrar sıcak su ekleyin (üzerini 2 parmak geçecek kadar).
  • Soğanları 4’e bölüp tencereye ekleyin. Tuz ve toz şekeri de ekledikten sonra suyunu tamamen çekene kadar pişirin.
  • Hafif ılındıktan sonra zeytinyağı ekleyip el blenderından geçirin. Kıvamının pürüzsüz boza kıvamında olmasına dikkat edin.
  • Bir borcama yayın, üzerini streç ile kapatın. Oda sıcaklığında soğumasını bekleyin, ardından buzdolabında 5-6 saat dinlendirin.
  • Hazır olan favanızı; kıyılmış dereotu, kırmızı soğan ve zeytinyağı ile zenginleştirerek servis edin.

Püf Noktası

*Fava Düdüklüde Kaç Dakikada Pişer?

  • 30-40 dakika arasında pişebilir, ancak malzeme ve yöreye bağlı olarak süre değişebilir.

*Fava Hangi Yöreye Aittir?

  • Fava Girit Türk mutfağına aittir, ancak farklı bölgelerde farklı tariflerle yapılabilir.

*Taze Bakladan Fava Olur Mu?

  • Evet, taze bakladan da fava yapılabilir.

*Sulu Olan Fava Nasıl Koyulaşır?

  • Fava yemeğini koyulaştırmak için daha az su ekleyebilir veya pişirme süresini uzatabilirsiniz.

*Fava Akşamdan Islatılır Mı?

  • Evet ıslatılır.

*Fava Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

  • Fava, derin dondurucuda hava geçirmez bir kap içinde veya dondurucu poşetinde saklanabilir. Taze kalması için uygun bir şekilde paketlenmeli.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Melih Yıldırım
Melih Yıldırım
Bi Küçük Meyhane - Kurucu Şefi
4.8
9 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Sıcak/Soğuk Meze Tarifleri

Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Zeytinyağlı Karışık Ot Tarifleri
19B Görüntüleme
Oktay Marangoz
Oktay Marangoz
Executive Owner Chef
Cevizli Reyhanlı Soğuk Patlıcan Tarifi
approved
32B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kabaklı Meze Tarifi
25 Dakika
2 Kişilik
66B Görüntüleme

Yorumlar (5)

Sena Uçur
· 08.05.2021

yaş iç bakla ile yapılabilir mi

Mehmet Erkek
· 05.08.2022

Yapılabilir bence ama yaş bakla ile bu tarife göre yapmayın

Buğra Altınsoy
· 30.10.2022

1 yemelik oran 1 su bardağı bakla ve yarım orta boy soğan şeklindedir. Diğer içerikler de bu tarifin 1/4üne tekabül eder.

Uzman Melih Yıldırım bu yorumu beğendi
Hakan Demren
· 12.06.2024

Birebir uygulama sonucunda çok güzel bir fava oldu. Teşekkürler

Uzman Melih Yıldırım bu yorumu beğendi
Melih Yıldırım
· 20.06.2024

Elinize sağlık beğenmenize çok memnun oldum! 😅👍