- Tarifler
- Hamur İşi Tarifleri
- Ekmek Tarifleri
- Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Tarif
Pratik Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi
Ekşi maya sadece hava, su ve undan meydana gelen doğanın mucizevi yansımalarından biridir. Uygun miktarda su ile bir araya gelen unda, unun ve havanın içindeki doğal maya hücreleri harekete geçer ve bu doğal süreç harika bir ekmeğe giden yolun başlangıcı olur.
55 Dakika
4-6 Kişilik
Ekmek Tarifleri
Fırın
Paylaş
- 148B
- 81
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
500 g tam buğday unu
8-10 g kaya tuzu
300 ml aldığı kadar ılık içme suyu
200 g ekşi maya
Nasıl Yapılır?
- 1Unun ortasına mayayı ve tuzu koyup kontrollü bir şekilde ılık su ile yoğurmaya başlayın.
- 2Ayrı bir yerde ılık su ile tuzu çözdürüp hamur harcınıza ekleyin ve yoğurmaya devam edin. (Sıcak günlerde biraz daha katı bir hamur yapmanızı öneririm.)
- 33 saat kadar üstü kapalı mayalandırın. Fırın kağıdı serili bir borcam veya kapaklı bir güveç varsa hamuru iki ucundan sağdan sola bir de ters yönde katlayın.
- 4Ekmek hamurunuzun katlanan kısımları alta gelecek şekilde şekil verin. Borcam veya güveç kabınızın içine yerleştirin ve ağzını güzelce kapatın. Sabaha kadar buzdolabında mayalandırmaya bırakın.
- 5Fırını 240 derecede tabanında yanmaz bir kap su ile ısıtmaya başlayın. Ekmek hamurunuzu yuvarlak (boston) veya arzu ettiğiniz şekilde şekillendirerek fırında 10 dakika pişirin.
- 6Fırın derecesini 220 dereceye düşürün ve 20 dakika daha pişirin ve sonra fırın kapağını açın.
- 7Ekmeğinizin üzerinin kızarmasını sağlayın ve piştiğini anlamak için de üstüne elinizle vurun. Tok bir ses çıkarıyorsa olmuş demektir.
Püf Noktası
*Kabarma süresinin bitiminden en az 20 dakika önce fırınınızı 240 derecede ısıtmaya başlayın.
*Ekmeğin piştiğini anlamak için üstüne elinizle vurun, tok bir ses çıkarıyorsa ekmek olmuş demektir.
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Elif Çıtak
Şef
5.0
1 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?