- Tarifler
- Hamur İşi Tarifleri
- Ekmek Tarifleri
- Susamlı Ekmek Tarifi
Paylaş
- 25B
- 91
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
150 ml su
30 g toz şeker
2 tutam tuz
5 g instant maya
400 g un
1 adet yumurta
Üzeri için:
1 adet yumurta
10 g su
yeteri kadar susam
Nasıl Yapılır?
- 1Bir kabın içerisinde su, süt, toz şeker, tuz ve mayayı karıştırın.
- 2Derin bir kaba unu alıp ortasını hafifçe açın. Sıvı karışımı ve yumurtayı ekleyip bir tahta kaşık yardımı ile harcı birleştirin.
- 3Karışımı tezgaha alıp 5 dakika kadar yoğurup tereyağını ekleyin. Hamuru pürüzsüz ve ele yapışmayan bir hal alana kadar 10 dakika kadar yoğurun.
- 4Hamuru hafifçe yağlanmış bir kaba alıp üzerini örtülü bir şekilde 1-1,5 saat kadar mayalandırın.
- 5Mayalanan hamuru hafifçe unladığınız tezgaha alın ve ilk havasını hafifçe bastırıp çıkartın.
- 6Hamuru 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı uçlarından bohça gibi ortaya doğru toplayarak ters çevirin ve yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye alın.
- 7Hamurları tepsiye aralarında boşluk olacak şekilde yerleştirin ve eşit kabarmaları için üzerlerine bastırıp hafifçe düzleştirin. Tepsinin üstüne başka bir tepsi, streç film ya da bez örtüp, 1 saat kadar mayalama işlemini yapın.
- 8Hamurlara sürmek için bir yumurta ve az miktar suyu çırpın. Hamurların mayalanmasına kısa bir süre kala fırını 190°C-200°C’de ısıtmaya başlayın.
- 9Hamurlarınız kabarınca üzerine varsa oluşmuş kabarcıkları kürdan yardımı ile patlatın.
- 10Yumurta karışımını hamurlara iyice sürün ve üzerine susamda ekleyip sıcak fırına pişirmeye koyun.
- 11İlk sekiz dakikanın ardından dengeli bir kızarma için tepsiyi 180°C’ye çevirin ve pişirmeye devam edin. Hem tabanı hem üzeri kızarana kadar ekmekleri pişirin. Toplam süresi fırınlara göre 15-20 dakika arasında sürebilir.
- 12Fırından çıkan ekmekleri tepside tezgaha ya da bir fırın teli üzerine alın ve yemeden önce hafifçe dinlendirin. Afiyet olsun.