- Tarifler
- Tatlı Tarifleri
- Şerbetli Tatlı Tarifleri
- Ayva Tatlısı Tarifi
Ayva Tatlısı Tarifi
- 522B
- 349
- Kaydet
Malzeme Listesi
Nasıl Yapılır?
- 1Bol suda yıkadığınız ayvaların kabuklarını soyup ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini ve kabuklarını atmayın.
- 2Orta kısımlarını bir kaşık yardımıyla oyun, sert kısımlarını temizleyin.
- 3Kararmasını önlemek için her tarafını limonla ovabilir veya limonlu suda bekletebilirsiniz.
- 4Geniş tabanlı bir tencereye, ayırdığınız kabukları ve çekirdekleri yayın, üzerine ayvaları dizin.
- 5İç malzemesi için: kabuğu soyulmuş 1/2 adet ayva ile 1/2 adet yeşil elmayı rendeleyip karıştırın, oyduğunuz kısımları bastırarak doldurun.
- 6Her bir yarım ayvanın üzerine; 5-6 yemek kaşığı toz şeker ve 1’er çay bardağı su ekleyin.
- 7Tencerenin kapağı kapalı şekilde ocağa alın. Kaynayana kadar açık ateşte, kaynadıktan sonra çok kısık ateşte pişirmeye devam edin.
- 8Ayvaların kızarıp renk aldığını ve suyunun ağdalaştığını gördüğünüzde tencerenin kapağını açın ve suyunu çekene kadar da ağzı açık şekilde pişirmeye devam edin. Toplamda 1 buçuk saat süre içerisinde tatlınız hazır olacaktır.
- 9Pişen ve ocaktan aldığınız ayvaları en az 15 dakika dinlendirin.
- 10Ardından güzel bir servis tabağına alın, tencerede kalan suyu süzdükten sonra üzerine gezdirin.
- 11Kaymak, ceviz veya toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis edin.
Püf Noktası
*4 adet ekmek ayvasından 8 porsiyon çıkmaktadır.
*Tencereniz geniş değilse, içine koyduğunuz su miktarını azaltabilirsiniz.
*Aroma vermesi için: bir tülbent veya bone içine 1 adet çubuk tarçın, 1 adet yıldız anason, hibiskus ve 4 adet karanfil koyup ağzını bağlayın ve tencerenin içine yerleştirin. Aroma vericiler tamamen sizin isteğinize bağlıdır, zorunlu değildir! Kaynadıktan 30 dakika sonra aroma vericileri tencereden çıkarmayı unutmayın. Aksi takdirde tatlınız acılaşabilir.
*Ayva Tatlısının Rengi Nasıl Kırmızı Yapılır?
- Kısık ateşte karıştırmadan ve uzun süre pişirmek ayvaların çok güzel renk almasını sağlar.
- Özellikle ekmek ayvası dediğimiz cins ayvalar çok güzel kızarır.
- Rengini koyultmak ve lezzetini arttırmak için, ayvaları 45 dakika tencerede, 30 dakika da fırında pişirebilirsiniz.
- Piştikten sonra en az 15-20 dakika dinlendirmeye özen gösterin.
*Ayva Tatlısı Kaç Kalori?
- Ayva tatlısının kalori miktarı hazırlama yöntemine, içerik malzemelerine ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Genel bir tahmin yapmak zor, ancak genellikle şeker içeriği yüksek olduğu için kalorisi yüksek bir tatlıdır.
*Ayva Tatlısı Faydaları Nelerdir?
- Lif İçeriği: Ayva, lif açısından zengin bir meyvedir. Lif, sindirim sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar.
- Vitamin ve Mineraller: Ayva, C vitamini, A vitamini, potasyum ve demir gibi vitamin ve mineraller içerir.
- Antioksidanlar: Ayva, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücre hasarını önleyebilir ve genel sağlığı destekleyebilir.
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Benzer Tatlı Tarifleri
Yorumlar (14)
Ayvaların rengi çok güzel bu rengi veren nedir? Çubuk tarçın ve karanfil yarım saatte bu kadar güzel renk mi verdi😊🌹♥️
Öncelikle ayvaların cinsi çok önemlidir. Ekmek ayvası dediğimiz ayva cinsini tercih edin. Pişirme esnasında kaynadıktan sonra çok kısık ateşte uzun süre pişirmek şurubun ağdalaşmasını beraberinde renginin de kızarmasını sağlıyor. Evet aroma vericiler de buna etkendir. Denemenizi öneririz, şimdiden afiyet olsun 😊