Shepherd’s Pie Tarifi (Çoban Payı)
Shepherd’s Pie’ın, 1700’lü yıllarda İskoçya ve Kuzey İngiltere’de Pazar yemeklerinden kalanlarla bir şeyler yapmak isteyen ev kadınları tarafından yaratıldığı düşünülüyor. Bizim damak tadımıza da son derece uygun bu tarifi denemelisiniz.
250 gr kıyma
1 soğan
3 diş sarımsak
1 su bardağı bezelye
1 su bardağı mısır
2 havuç(küp doğranmış)
1 yemek kaşığı salça(domates,biber karışık)
1 çay bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Tuz,kekik,pulbiber,karabiber
Patates püresi için
5-6 orta boy patates
1/2 su bardağı kaşar rendesi
1/2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
Tuz,karabiber,muskat rendesi
Patatesleri soyup küp doğrayıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar pişiriniz.yumuşacıktan sonra süzüp diğer malzemeleri de ekleyip blenderdan geçiriniz.
İç dolgu için kıyma ve soğanı kavurunuz salçayı ve suyu ekleyip üzerine bezelye biraz yumuşayınca havuç ve pişmeye yakın mısırları ekleyip kısık ateşte özleşene kadar pişiriniz.Tüm malzemeler yumuşacıktan sonra fırın tepsisine yayınız ve üzerine patates püresini ekleyinız 250 derece fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişiriniz
Zencefil turşusu (Gari)
Zencefil Turşusu,Japon mutfağına aittir. Genellikle suşi veya saşimi ile servis edilir ayrıca mükemmel bir damak temizleyicisidir.Faydaları da düşünülürse denemenizi öneririm
800 gr zencefil
3 yemek kaşığı Kaya tuzu
2 buçuk su bardağı sirke
1 su bardağı şeker
Zencefilleri patates soyucu ile soyup aynı şekilde soyucu ile yaprak yaprak doğrayınız.
Tuzu zencefillerin üzerine döküp iyice karıştırarak harmanlayınız.
1 saat bu şekilde tuzda bekleyen zencefilleri bir miktar kaynar suya atıp 3 dakika acısınin çıkması için kaynatınız.
Bu arada sirke ve şekeri bir tencereye alıp şeker erişene kadar kaynatınız.Süzdüğünüz zencefilleri sıcağı çıkınca kavanoza alıp üzerine sirkeli karışımı ekleyiniz ve iyice soğuduktan sonra dolaba kaldırınız.1 hafta bekledikten sonra tüketiniz.
Tavuk Adobo
6 parça tavuk budu
2 soğan
4-5 diş sarımsak
1/2 çay bardağı soya sosu
3/4 çay bardağı beyaz sirke
1 çay bardağı su
3 küp şeker (1 tatlı kaşığı)
1 tatlı kaşığı pekmez
Tuz,karabiber
2 defne yaprağı
Soğan ve sarımsakları doğrayıp yağ ile pembeleşene kadar pişiriniz,üzerine tavukları ekleyiniz bu arada kase içerisinde sirke,su,soya sosu,şeker,defne yaprağı,tuz ve karabiberi karıştırıp tavukların üzerine dökünüz,pekmezi de ekleyip ara ara tersyüz edip karıştırarak yaklaşık 20 dk özleşene kadar pişiriniz.
Kartoffelpuffer (Alman mücveri)
4-5 iri patates
1 soğan
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
Muskat,tuz,karabiber
Kızartmak için yağ
Patates ve soğanı rendeleyip suyunu sıkarak bir kaseye alınız,yumurta,un,muskat ve tuzu ekleyip karıştırınız.tavada kızdırdıgımız yağa 1 yemek kaşığıpatatesli harçtan koyup kaşık ile yayarak incelterek arkalı önlü pişiriniz.
Chop suey
1/2 kg kemiksiz tavuk incik
2 havuç
1 soğan
3-4 diş sarımsak
3 iri mantar
Bir tutam ıspanak
1 yemek kaşığı susam yağı
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı oyster sos
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
1/2 tatlı kaşığı karbonat
Sarımsak ve ay şeklinde dogradıgınız soğanı zeytinyağı ile soteleyiniz.JÜlyen dogradıgınız tavukların üzerine karbonat ekleyerek marine ediniz.soğan ve sarımsaklar pembelesince tavuğu ekleyip bir süre pişiriniz.Kase içerisinde oyster,soya sosu,susam yağı,nişasta ve suyu harmanlayıp pişen tavuğa ekleyiniz.yaklaşık 10 dakika yüksek ateşte pişen tavukların üzerine havuç ve mantarları ekleyiniz,sebzeler piştikten sonra ıspanakları ekleyip tencereyi kapatınız.
Asya pilavı ile servis ederseniz muhteşem lezzeti yakalayabilirsiniz.
Soya sosu nedeniyle tuz eklemedim damak tadınıza uygun olarak ilave edebilirsiniz
Zeytinli cevizli kurabiye
1 çay bardağı zeytinyağ
1 çay bardağı yoğurt
125 gram tereyağı
2 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
1 kabartma tozu
1/2 su bardağı ceviz
1/2 su bardağı doğranmış zeytin
Aldığı kadar un
Un,kabartma tozu,zeytin ve ceviz hariç tüm malzemeyi homojen bir kıvam alana kadar karıştırınız.Un ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yoğurup zeytin ve cevizi ekleyiniz
yaklaşık 3 su bardağı un alıyor ancak ben tam buğday unu ile yaptım beyaz un kullanırsanız biraz daha fazla alabilir kontrollü ekleyiniz.
Düzgün olmayan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tepsiye diziniz ve yumurta sarısı sürüp 180 derecede 25-30 dakika kızarana kadar pişiriniz
Viyana usulü patates salatası
2 patates
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
1/2 limonun suyu
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı balsamik sirke
Bir tutam roka,maydonoz
Tuz
Patatesleri bir miktar su ile haşlayınız,kase içerisinde mayonez,hardal,zeytinyağı,limon ve tuzu karıştırıp küp küp doğradıgınız patates ile harmanlayınız,servis tabağına alıp yeşillikler ve balsamik sirke ekleyiniz.ılık olarak tüketiniz
Mevsimine göre semizotu ile de servis edebilirsiniz
Sebzeli Galette
Malzemeler
-100 gr. soğuk tereyağı
-2.5 su bardağı un
-1 çay kaşığı tuz
-Yarım çat bardağı süt
Hamurun üzerine sürmek için:
-Zeytinyağı
-Biberiye
İç harcı için:
-1 adet kabak
-1 adet kapya biber
-3 adet mantar
-Kaşar peyniri(Mozarella da olur)
-Tuz
Galette hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp toparlanana kadar yoğurunuz. Hazır olan hamuru streç filme koyup 1 saat dolapta dinlendiriniz.
Dinlenen hamuru yuvarlak şekilde açınız. Üzerine zeytinyağı ve biberiyeli karışımını yayınız.
Daha sonra kabak, biber ve mantarları kesiniz, sebzelerimizi ve kaşarları dizip üzerine tuz ekleyiniz.(Zeytinyağlı biberiyeli karışımı da sürebilirsiniz.)
İç malzemesini koyduğunu hamuru kenarlarından kıvırıp şekil veriniz.
Şekil verdiğiniz hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş, kabak çekirdeği serpiniz.(opsiyonel)
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriniz.
Domatesli Peynirli Galette🍅
Malzemeler
-100 gr. soğuk tereyağı
-2.5 su bardağı un
-1 çay kaşığı tuz
-Yarım çat bardağı süt
Hamurun üzerine sürmek için:
-Zeytinyağı
-Kekik
İç harcı için:
-1 adet domates
-3-4 tane cherry domates
-Kaşar peyniri(Mozarella da olur)
-Tuz
Galette hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp toparlanana kadar yoğurunuz. Hazır olan hamuru streç filme koyup 1 saat dolapta dinlendiriniz.
Dinlenen hamuru yuvarlak şekilde açınız. Üzerine zeytinyağı ve kekik karışımını yayınız.
Daha sonra domates ve kaşarları dizip üzerine tuz ekleyiniz.(Zeytinyağlı kekikli karışımı da sürebilirsiniz.)
İç malzemesini koyduğunu hamuru kenarlarından kıvırıp şekil veriniz.
Şekil verdiğiniz hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp, susam, çörek otu serpiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 20-25 dk kadar pişiriniz.
Ve galetteniz kahvaltınızı renklendirmeye hazır.🤍
Afiyet Olsun…
Kung Pao Usulü Tavuk (Gong Bao Ji Ding)
Malzemeler
-400 Gram Tavuk Göğüs
-2 Yemek Kaşığı Ayçiçek Yağı
-2 Diş Sarımsak
-1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Pul Biber
-3 Yemek Kaşığı Yer Fıstığı(kavrulmuş olabilir)
Marine için:
-1 Yemek Kaşığı Mısır Nişastası
-2 Tatlı Kaşığı Soya Sosu
-1 Tatlı Kaşığı Ayçiçek Yağı
-1 Yemek Kaşığı Pirinç Sirkesi(opsiyonel)
Sosu için:
-2 Yemek Kaşığı Su
-3 Yemek Kaşığı Soya Sosu
-1 Tatlı Kaşığı Toz Şeker
Tavukları küp küp doğrayıp üzerine, mısır nişastası, soya sosu, ayçiçek yağı ve pirinç sirkesi ekleyerek karıştıralım, 30 dk dolapta bekletelim.
Bir kaseye,su, şeker, soya sosu ekleyelim ve karıştıralım.
Marine edilen tavukları dolaptan alıp 1 yk. yağ eklenmiş tavada üzerine kızarana kadar pişirelim.
Tavuklar kızardıktan sonra kenara alalım.
Bir tavaya 2 yk. yağ, sarımsak ve pul biber ekleyip 1 dk boyunca pişirelim. Daha sonra kızaran tavukları ve yer fıstıklarını ekleyip 1-2 dk boyunca karıştırarak pişirelim. Son olarak da daha önce yaptığımız sos karışımını dökelim ve 1-2 dk karıştıralım.
Yemeği tabağa alıp üzerini susam, ince dilimlenmiş yeşil soğan ile süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun🙏🏻🧧