MEKİK KÖFTE- BİLECİK
5 KİŞİLİK
Malzemeler:
•100 gr haşlanmış nohut
•1 adet soğan
•3 diş sarımsak
•1 bağ maydanoz
•1 çorba kaşığı ince bulgur
•500 gr kıyma
•50 gr un
•1 çay kaşığı karbonat
•Tuz
•Karabiber
•1,5 çay kaşığı tatlı toz kırmızıbiber
•1 kaşığı kimyon
•1,5 çay kaşığı kırmızı pul biber
•125 gr tereyağı
•500 ml yoğurt
Yapılışı:
- Haşlanmış nohutları ezin. Soğanları rendeleyin. Sarımsakların 2 dişini dövün. Maydanozu ince ince kıyın.
- Kıymayı, soğanı, dövülmüş sarımsağı, bulguru, nohudu, unu, karbonatı, maydanozları ve pul biber dışındaki baharatları bir kapta yoğurun ve köfte harcını hazırlayın.
- Streç filmi yayın. Köfte harcını içerisine sararak rulo haline getirin. Ruloyu 5 cm genişliğinde olacak şekilde sarın. 10 dk bu şekilde dolap içerisinde dinlendirin.
- Dolaptan çıkardıktan sonra ruloyu açın bıçakla 2 cm’lik parçalara kesin. Her bir parçayı avucunuzun içinde ileri geri yuvarlayarak mekik şeklinde uzun köfteler hazırlayın.
- Yağın yarısını bir tavada eritin. Yağ kızınca köfteleri ilave edip, her tarafları eşitçe renk alıncaya kadar kızartın.
- Kızaran köfteleri yağdan alarak kâğıt havlu serilmiş bir tabağa çıkartın.
- Yoğurdu kalan sarımsaklarla çırparak karıştırın.
- Kalan yağı bir tavada pul biber ile kızdırın.
- Köfteleri servis tabağına aktarıp üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün ve biberli yağı gezdirerek servis yapın.