- Tarifler
- Tatlı Tarifleri
- Sütlü Tatlı Tarifleri
- Bal Kabağında Süt Helvası Tarifi
Tarif
Bal Kabağında Süt Helvası Tarifi
Bursa’nın meşhur tatlısı: Süt Helvası/Sütkeri. Bursa’nın birçok restoranında veya esnaf lokantasında rahatlıkla bulabileceğiniz bu leziz tatlı, önce Bursa halkının sonra da tüm sevenlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Peki süt helvası tarifi nedir ve nasıl yapılır? Bal Kabağında Süt Helvası yapmanın püf noktaları nelerdir? Tüm detaylar için tarif videomuzu izlemeyi unutmayın.
100 Dakika
8-10 Kişilik
Sütlü Tatlı Tarifleri
Tencere, Fırın
Paylaş
- 22B
- 59
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Bal Kabağı Reçeli için:
2 adet küçük boy bal kabağı
oyulmuş bal kabağı içi
100 ml su
80 g toz şeker
Süt Helvası için:
250 g bal
150 g un
10 g vanilya
Nasıl Yapılır?
- 1Fırınınızı 200°C’ye ayarlayın.
- 2Bal kabaklarının sap kısımlarını kapak şeklinde bir bıçak yardımı ile kesin, içindeki çekirdekleri ve lifleri güzelce temizleyin.
- 3Kabakların iç kısımlarını biraz derinleştirmek ve süt helvasına yer açmak için bir yemek kaşığı yardımıyla bir miktar bal kabağı çıkarın ve bir kaseye alın.
- 4Güzelce temizlediğiniz bal kabaklarının içerisine gelişi güzel toz şeker (100 g kadar) serpin.
- 5Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine alın ve önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25-30 dk. bal kabaklarını pişirin. Vaktiniz varsa 1 gece yoksa en az 3-4 saat soğumaya bırakın.
- 6Bal Kabağı Reçeli için: Kaseye ayırdığınız bal kabaklarını küçük küçük doğrayın, su ve toz şeker ile ocağa alın iyice yumuşayıp kıvam alana kadar kaynatın daha sonra soğumaya bırakın.
- 7Süt Helvası için: Sütü orta boy bir tencereye alın ve ısıtmaya başlayın. Kaynamaya başladığında süte bal ilave ederek tatlandırın ve ocağın altını kapatın.
- 8Ayrı bir tencereye tereyağını alın, yağ eriyince unun tamamını ilave edin ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kavurun.
- 9Un iyice yağını salıp rengi koyulaştıktan sonra sıcak ballı sütü kavurduğunuz un tenceresine dikkatlice dökün. Tamamen pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpma teliyle karıştırmayı sürdürün.
- 10Süt helvası kaynayıp muhallebi kıvamına geldiğinde vanilyayı ilave edip pişirmeye devam edin. Boza kıvamını yakaladıktan sonra ocağın altını kapatabilirsiniz.
- 11Fırında ön pişirme yaptığınız bal kabaklarının içine önce hazırladığınız bal kabağı reçelini koyun daha sonra pişirdiğiniz süt helvasını eşit olarak paylaştırın. Üzerinin kabuk bağlaması için 10 dakika oda sıcaklığında bekletin.
- 12Daha sonra, bal kabağında süt helvasını bir fırın tepsisine yerleştirin. Benmari usulü pişirmek için; helva tepsisinin altına bir fırın tepsisi daha yerleştirin ve yarısına gelecek kadar suyla doldurun.
- 13Önceden ısıtılmış 200°C’lik fırında (fırının sadece üst ayarı açık olacak şekilde), üzerleri yanana dek yaklaşık 13-15 dakika kontrollü olarak pişirin.
- 14İstediğiniz yanıklığa geldiğinde fırından çıkarın.
- 15Servis Önerisi: Süt helvasının üzerini tahin, ceviz, fındık veya toz tarçınla süsleyebilirsiniz. Ve mutlaka ılık olarak servis edin.
Püf Noktası
*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
*Süt helvasını dilerseniz ısıya dayanıklı kaplara porsiyonlayabilir veya çok derin olmayan bir borcamda pişirebilirsiniz.
*Helvayı döktüğünüz tepsi ya da borcam çok derin olmamalıdır.
*Helvanın üzerini yakmak için benmari usulü pişirme yapmayı unutmayın.
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Gülçin Kaya
Pınar - Demo Şefi
5.0
4 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?