Biliyorum reçel yapmak biraz uğraştırıcı ama sabah kahvaltılarında, keklerin, kurabiyelerin içinde kendi hazırladığınız reçeli tattığınızda bence bütün bu uğraşa değdiğini anlıyorsunuzdur. O yüzden yarım gününüzü ayırdığınızda kavanozunuzu afiyetle dolduracağınız bu tarifi buraya bırakıyorum..
Benden söylemesi 🤩😀👍
Ben uğraşamam hazır önüme gelsin diyorsan biz @biyerkafedukkan olarak anında kargo ile gönderiyoruz..
Size sadece kavanozun kapağını açmak kalıyor 🙈
TURUNÇ REÇELİ
Malzemeler
30 adet turunç
3 kg toz şeker
1 litre su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 limon suyu
~Yapılışı ~
Turunçları güzelce yıkayalım ve kurulayalım.
Kabuklarını rendeleyelim.
Portakal soyar gibi kabuklarını dilimleyelim ve soyalım.
İçlerini ayrı bir yere ayıralım. (biz sadece kabuğunu kullanacağız ).
Kabukların içindeki beyaz katmanın fazlasını da temizleyelim. (reçelimizin acı olmaması için).
Yorgan ipi gibi sağlam bir ip ve 1 iğne alalım. İpliği iğneye takalım. (50cm kadar ipe).
Kabukları dar kısmından içine doğru sıkıca saralım. Hazırladığımız iğne ile boncuk gibi dizelim. İp dolduğunda ipin iki ucunu birbirine bağlayalım.
Bütün kabukları bu şekilde dizelim.
Uygun bir kaba dizilmiş kabukları alalım. Üzerine çıkacak kadar su dolduralım.
10 dakika haşlayalım ve suyunu süzüp soğuk suyun içine alalım sonra suyunu tekrar süzelim ..
Üç kere bunu tekrarlayalım..
Yine üzerini geçecek kadar su ekleyelimbu şekilde bekletelim.
3 gün her gün suyu değişecek şekilde suda bekletelim.
Son 10 dakika limon tuzu ve limon suyunuekleyip hafifçe karıştıralım.
Hafif iliyincapişen kabukları büyük bir tepsiye iplerini kestikten sonra sıyıralım.
Kavanozlara dizelim ve şerbetinden bölüştürelim. Kavanoz kapaklarını kaynatıp kapatalım ve ters bir şekilde güneş gören bir yerde bekletelim.
Reçelimiz hazır...
Afiyet olsun 😊
Kabak çiçeği dolması veya çiçek dolması, Türk, Yunan ve Kıbrıs mutfaklarında tüketilen ve kabak çiçeklerinin doldurulması suretiyle hazırlanan bir dolma çeşidi. Türkiye'de Ege Bölgesi'nde, Giritli mübadillerin getirdiği Girit mutfağının da bir unsuru olarak tüketilir.
Kıbrıs'ta hem Kıbrıslı Türkler hem de Kıbrıslı Rumlar tarafından yapılır, iki toplum arasında yapımında herhangi bir farklılık yoktur. Rumlar tarafından "kupepia me anthus" adıyla bilinir.
GİRİT USULÜ KABAK ÇIĞEĞI DOLMASI
~Malzemeler ~
10 adet kabak çiçeği
10 tatlı kaşığı pirinç (1 çiçeğe 1 tatlı kaşığı)
2 orta boy kuru soğan
1/4 demet maydanoz
1/4 demet dere otu
1/4 nane
3 adet yeşil soğan
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 küçük çay bardağı zeytinyağı
tuz
Yarım limon suyu
1 limon (dilim)
3 yemek kaşığı zeytinyağ (üzerine)
~Yapılışı ~
Kabak çiçeklerinin orta kısımlarındaki tohumlu yerini bir çay kaşığı yardımıyla dibinden çıkartarak alın. Yıkayıp sularının süzülmesi için süzgeçte bırakın. Tüm işlemleri yaprakları yırtmadan zedelemeden yapın. Pirinci yıkayıp süzün,
Kuru soğanları yemeklik doğrayın..
Tencereye zeytin yağını alın ve soğanları ekleyip kavurmaya başlayın daha sonra pirinci ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kavurmaya devam edin..
1 çay bardağı sıcak suyu ilave edip ağzını kapatıp ocağı en kısığa alıp pişirin.
Suyunu çekince altını kapatın 10 dakika demlenmesini bekleyin..
üzerine ince kıyılmış maydanoz, dereotu, nane, taze soğan, Kuru nanekarabiber,
Tarcın,limon suyuve tuz (konturollü ilave edin ) ekleyerek karıştırın.
Kabak çiçeklerini elinizle açtırıp içlerine 1 yemek kaşığı kadar çok doldurmadan pirinçli harçtan koyun.
Yaprakları birer birer üzerine kapatıp tencereye yanlamasına sıralayın. Tüm çiçekleri bu şekilde doldurup hazırlayın.
Kabak çiçeği dolmalarının üzerine 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin.limon dilimlerini üzerine yerleştirin1 tabağı üzerine kapatın. Kenarlarından 1 su bardağı suyu gezdirip tencereyi ocağa alın. Kaynamaya başlayınca en kısık ateşte suyunu çekip pirinçleri pişene kadar pişirin. Arada suyunu kontrol edin, pişmemişse ve suyu az ise sıcak su ilave edin. Ocaktan alıp kenarda 15 dakika dinledirin.
Afiyet olsun 😊