Kısık Ateş
Tuana Tarazan
Tuana Tarazan

Hakkında

Bu kullanıcı için bir açıklama bulunmuyor.

4 yıl önce

Dünyada her gün 5 milyona yakın ekmek ve her yıl 18 milyon tonu aşkın sebze ve meyve çöpe gidiyor. Eğer bu sorunun önüne geçilmezse milyonlarca insan yaşamını kaybedebilir. İşte bu noktada herkesin kendi evlerinde yapabileceği küçük önlemler önem kazanıyor.
Yaşar üniversitesi gastronomi ve mutfak sanatları bölümüyle Kısık ateş platformunun gerçekleştirdiği Gıda Atıklarından Yeni 1 Öğün yarışması bireylerin bu israfın önüne geçmesi için harika bir fikir.

Ben bu yarışmaya vücuda birçok faydası olan kerevizi kullanarak katılmaya karar verdim. Kereviz birçok kişi tarafından tercih edilen bir sebze olmasa da vitamin deposu olduğundan mutlaka tüketilmesi gereken sebzelerden.
Kerevizi gördüklerinde üzülenlerin bile seveceği 2 güzel tarif yaptım. Öncelikle kereviz kökü ve turp yatağında karides ve kereviz yapraklarından yeşil bir sos yaptım. Kerevizden kalan sapları ise doyurucu ve bir o kadar lezzetli patates ve kereviz saplı gratene dönüştürdüm.

Kereviz kökü ve turp yatağında karides:Kereviz yapraklarından yeşil sos:
1 orta boy kereviz1 avuç kereviz yaprağı
1 küçük turpLimon suyu
Yarım havuçZeytinyağı
Yarım mor havuç
Karides
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı taneli dijon hardalı
1 çay kaşığı zencefil
Tuz
Karabiber
2-3 dal taze kekik
1 kutu krema ( 200ml )

Öncelikle kararmaması için limonlu suda beklettiğimiz turp ve kerevizleri rendeliyoruz. Ardından orta ateşte zeytinyağı ile soteliyoruz. Suyunu çektikten sonra kremamızı ve geriye kalan baharatlarımızı ekliyoruz. 5 dakika sonra soğuması için ocaktan alıyoruz. Bu sırada temizlenmiş olan karideslerimiz için bir tavada tereyağımızı eritiyoruz. Koku ve tat katması için taze kekikleri ekliyoruz. Karidesleri ekledikten sonra renk değiştirinceye kadar pişiriyoruz. Aynı zamanda yeşil sosumuz için yaprakları püre haline getirdikten sonra limon suyu ve zeytinyağını ekliyoruz. Soğuyan kereviz ve turp karışımını servis yapacağımız tabağa alıyoruz. Üzerine rendelediğimiz mor havuçları ekliyoruz. Yeşil sosumuzu tabağa döküyoruz. En son tereyağlı karideslerimizi kereviz ve turp yatağının üzerine yerleştiriyoruz. Afiyet olsun.

Kereviz Saplı ve Patatesli Graten
3 orta boy patates
Geriye kalan kereviz sapları
2 dal taze soğan
1 kutu krema ( 200ml )
1 avuç ekmek kırıntısı
3-4 dal taze kekik
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı taneli dijon hardalı
Tuz
Karabiber

Gratenimiz için öncelikle patateslerimizi ve kereviz saplarımızı dilimliyoruz. Ardından 1 yemek kaşığı zeytinyağında soğan ve kekiklerimizi 3 dakika soteliyoruz. Daha sonrasında kremamızı ekliyoruz. 5 dakika kremayı da pişirdikten sonra hardalımızı, muskatı, tuzu ve karabiberi ekliyoruz. Krema kaynadığı zaman ocaktan alıyoruz. Soğuması için bekletiyoruz. Bu sırada sıcağa dayanıklı bir kabımızı tereyağı ile kaplıyoruz. Soğuyan kremamızın bir kısmını ayırıp patates ve kereviz saplarına karıştırıyoruz. Patates ve kereviz saplarını sıra halinde kabımıza diziyoruz. Her kat arasında kaşar peyniri ve ekmek kırıntısı ekliyoruz. Önceden 200 dereceye ayarladığımız fırında 45 dakika pişirmeye bırakıyoruz. 45 dakika sonunda üzerine kaşar ve ekmek kırıntısı ekleyip kaşarlar renk alıncaya dek pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra ayırdığımız kremamızla beraber sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

user feed images
user feed images