- Tarifler
- Hamur İşi Tarifleri
- Pide/Lahmacun Tarifleri
- Konya Yağ Somunu Tarifi
Tarif
Konya Yağ Somunu Tarifi
Türk mutfağının zenginliğini yansıtan en özel tatlardan Konya’nın meşhur yağ somunu tarifi ile karşınızdayız 😊 Konya yağ somununun özelliği nedir? Konyalıların geleneksel lezzeti yağ somunu tarifi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Bu inanılmaz lezzetli sıcacık, erimiş küflü peynirli pideyi mutlaka sizlerde denemelisiniz. İşte tarifi…
60 Dakika
6-8 Kişilik
Pide/Lahmacun Tarifleri
Fırın
Paylaş
- 63B
- 46
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamuru için:
5 g kuru maya/1 paket
8 g toz şeker
300 ml ılık su
820 g-1 kg Söke Profesyonel Pidelik Un
10 g tuz
İç Harcı için:
100 g Konya küflü peyniri
Üzeri için:
50 g bal
susam
çörek otu
Nasıl Yapılır?
- 1Öncelikle mayayı aktif hale getirerek hamuru hazırlamaya başlayın. Kuru maya, toz şeker ve ılık suyu bir kabın içerisine alıp güzelce karıştırın ve 3-4 dk kadar bekletin.
- 2Geniş bir kaba unun tamamını alın, üzerine aktif hale gelen maya karışımını, bir miktar daha ılık suyu ve tuzu ilave edin. Ardından bir mikser makinesinde, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- 3Hazırladığınız hamuru, un serptiğiniz tezgaha alın, elinizle bir süre daha yoğurun. Hamuru alt tarafından içe doğru yoğurarak toparladıktan sonra, eşit büyüklükte bezeler oluşturun. Bu ölçülerden ortalama 8-10 adet orta boy pide çıkarabilirsiniz. Ancak daha küçük boyutlarda yaparak adet miktarını arttırabilirsiniz. Ardından oda sıcaklığında üzerini bir bezle kapatarak ortalama 20-25 dk mayalanmaya bırakın. Mayalama süresi hangi ayda olduğunuza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir.
- 4Bezeleri unladığınız tezgahta oklava ya da merdane yardımıyla açın. Ardından pide şeklini verin. Dilerseniz yuvarlak dilerseniz de uzunlamasına olacak şekilde hamuru açabilirsiniz. Bu aşamada çok fazla un kullanmadan açmaya özen gösterin. Bezeleri çok ince bir yufka olacak şekilde açmayın.
- 5İç Harcı için: Konya küflü peynirini ufalayın, taze kaşarı rendeleyin. Bu iki peyniri bir kapta iyice karıştırın.
- 6Üzeri için: Bir sos tenceresinde tereyağı eritin, içine balı ekleyerek hafif ısıtın. (Pidenin üzerine sürülecek kıvamda)
- 7İlk etapta açtığınız pidelerin üzerine hafif su sürün, susam ve çörek otu serperek yapışmalarını sağlayın.
- 8Pide hamurlarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine alın. Önceden ısıtılmış 200°C fırına yerleştirin, ardından sıcağın etkisiyle şişen pideyi (2 dk sonra) fırından çıkarıp bıçak yardımıyla ortasından kesik atın. İçerisine peynirli harcı ekleyin, üzerine tereyağı-bal karışımını fırça yardımıyla sürüp tekrar fırına verin.Dış tarafının kızarması ve içindeki peynirlerin erimesi için 5-6 dk daha fırında pişirin.
- 9Hazır olan Konya yağ somunu pidenizi fırından aldıktan sonra üzerine tekrar tereyağı-bal karışımından sürüp dilimleyin ve bekletmeden sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.
Püf Noktası
*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Kemal Can Yurttaş
Chef at Aila Restaurant
4.4
9 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?
Benzer Hamur İşi Tarifleri
Yorumlar
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.