- Tarifler
- Hamur İşi Tarifleri
- Boşnak Mantısı Tarifi
Tarif
Boşnak Mantısı Tarifi
Boşnak mantısı, yıllardır sofraları süsleyen ve herkesin severek yediği özel bir lezzettir. İlk bakışta zahmetli bir tarif gibi görünse de, tüm adımları özenle takip ederek bu muhteşem lezzeti kolayca hazırlayabilirsiniz. İnce hamur katmanları özenle yağlanıp açılarak oluşturulan bu Boşnak mantısı, içerisindeki kıymalı harç ve son dokunuş olarak eklenen yoğurt ve tereyağı sosuyla damakları coşturuyor. Peki, Boşnak mantısının püf noktaları nelerdir? İşte, göz alıcı bir sunumla servis edebileceğiniz kıymalı Boşnak mantısı tarifinin tüm incelikleri...
90 Dakika
6-8 Kişilik
Hamur İşi Tarifleri
Fırın
Paylaş
- 29B
- 64
- Kaydet
Malzeme Listesi
Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
Hamuru için:
500 g Söke Profesyonel Böreklik ve Pastalık Un
5 g tuz
300 ml su
İç Harcı için:
350 g orta yağlı dana kıyma
1 adet kuru soğan
1-2 tutam pul biber
1-2 tutam karabiber
5 g tuz
Hamur Katlarını Yağlamak için:
125 ml sıvı yağ
Nasıl Yapılır?
- 1Hamuru için ilk olarak geniş bir yoğurma kabına unu alın. Üzerine tuz ekleyin ve elinizle karıştırarak ortasına bir çukur açın. Açtığınız çukura su ve sütü ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayın.
- 2Bir süre yoğurduktan sonra, hamuru un serpilmiş tezgaha alıp yoğurmaya devam edin.
- 3Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde ettikten sonra üzerini temiz bir bezle kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
- 4İç harcı için bir karıştırma kabına kıymayı alın. Üzerine rendelenmiş soğan, pul biber, karabiber ve tuz ilave ederek elinizle karıştırın.
- 5Dinlenen hamuru un serptiğiniz tezgaha alıp toparlayın. Ardından 6 eşit parçaya bölün. Parçaları yuvarlayarak beze haline getirin.
- 6Bezelerin kabuklanmaması için üzerini temiz bir bezle kapatın ve 20 dakika daha dinlendirin.
- 7Hamurun aralarına sürmek için tereyağını eritin, eritme esnasında üzerinde oluşan beyaz köpükleri temizleyin. Ardından bir kaba alın. Üzerine sıvı yağ ekleyip güzelce karıştırın.
- 8İlk bezeyi oklava veya merdane ile açmaya başlayın. Hamurları yaklaşık 30 cm boyutlarında açmanız yeterli olacaktır.
- 9Uygun bir tabağa hazırladığınız yağ karışımını sürün. Açtığınız hamuru tabağa alın ve üzerini de bolca yağlayın. Diğer hamurları da aynı şekilde açıp tabağa alarak yağlayın ve üst üste dizerek 15-20 dakika dinlenmeye bırakın.
- 10Dinlenen yağlı hamurlardan bir tanesini tezgaha alın ve elinizle çekiştirerek hamuru inceltip genişletin.
- 11Hazırladığınız kıymalı iç harcı hamura düz şerit şeklinde yerleştirin. Hamuru sıkıca sararak rulo haline getirin.
- 12Yuvarlak bir fırın tepsisini veya borcamı yağlayın. Sardığınız hamurdan 4-5 cm büyüklüğünde parçalar kesin. Kestiğiniz parçaların kenarlarını alta doğru katlayarak yuvarlak mantılar elde edin ve tepsiye bitişik şekilde yerleştirin. Kalan hamurlara da aynı işlemleri uygulayarak tüm tepsiyi doldurun.
- 13Tepsiye dizdiğiniz mantıları önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 45-50 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
- 14Hazır olan Boşnak mantısını damak zevkinize göre çırpılmış yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biberli bir sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Püf Noktası
*Tarif videomuzu izlemeyi unutmayın!
*Mantıları, çok küçük boyutlarda hazırlamamaya özen gösterin, fırın tepsisine boşluk bırakmayacak şekilde dizin.
*Üzerine çırpılmış (sarımsaklı) yoğurt gezdirilip, servis için tereyağında kızdırılmış baharatlarla lezzet çeşitliliği sağlayabilirsiniz.
Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!
PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
4.9
8 Değerlendirme
Tarifi değerlendirmek ister misiniz?
Benzer Hamur İşi Tarifleri
Yorumlar (2)
Annem Boşnak. Hamuru yağda açtıktan sonrakare kare kesip ortasına kıyma harcını koyup mantıyı bohça gibi katlıyordu. Bana da öyle öğretti . Üzerine yoğurt dökmezdi. Sade yeriz. Yanın da çay veya ayran olur. Bu şekil daha pratik. Elinize sağlık hocam.
Uzman Fehmi Samancı bu yorumu beğendi