Kısık Ateş
Tarif

Aşure Tarifi

Muharrem ayının vazgeçilmez gelenekleri arasında yer alan Aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri nelerdir? Tam ölçülü, orijinal Aşure tarifinin püf noktalarına ve tüm detaylarına Kısık Ateş Tv YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
Nasıl Yapıldığını Hemen Youtube’dan İzle!
90 Dakika
10-12 Kişilik
Tatlı Tarifleri
Tencere
Aşure Tarifi
Paylaş
  • 33B
  • 97
  • Kaydet

Malzeme Listesi

Ölçü Birimleri Dönüştürme Tablosu için tıklayın
500 g aşurelik buğday
50 g pirinç
3-4 litre temiz içme suyu
2-3 dilim portakal kabuğu
100 g haşlanmış fasulye
100 g haşlanmış nohut
50 g kuru üzüm
5-6 adet kuru incir
5-6 adet kuru kayısı
4-5 adet hurma
10 ml gül suyu
1 adet çubuk tarçın
2-3 adet karanfil
250 g toz şeker
Üzerini Süslemek için:
fındık
ceviz içi
toz veya file Antep fıstığı
dolmalık fıstık
kuş üzümü
toz Hindistan cevizi
nar
portakal kabuğu rendesi
toz tarçın

Nasıl Yapılır?

  • Akşamdan aşurelik buğdayı, fasulyeyi ve nohutu bol suyla yıkayıp, her birini ayrı ayrı kaplarda ıslatın.
  • Ertesi gün fasulye ve nohutu ayrı tencerelerde haşlayın ve suyunu süzerek kenara alın.
  • Pirinci yıkayın, ılık suda bekletin ve suyunu süzün.
  • Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra kaynar su içerisinde yumuşayana kadar haşlayın. Daha sonra süzüp derin ve geniş bir tencereye aktarın.
  • Buğdayların üzerine pirinç, temiz su ve ince kıyılmış portakal kabuklarını ekleyip birlikte haşlayın.
  • Yumuşadıktan sonra haşlanmış fasulye ve nohutları içine karıştırın. Bir müddet (10-15 dk.) beraber kaynatın.
  • Kuru üzüm, küp doğranmış kuru incir, kayısı ve hurmayı ekleyin. Gül suyu, çubuk tarçın ve karanfillerle lezzetlendirip 10-15 dakika daha kaynatın.
  • Ateşten almadan 5-10 dakika önce toz şekeri ilave edin. Bu aşamada su miktarını kontrol edip sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Kıvam alan aşurenin altını kapattıktan sonra kaselere boşaltıp biraz soğumalarını bekleyin.
  • Daha sonra dilediğiniz gibi fındık, ceviz içi, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuş üzümü, Hindistan cevizi, nar, portakal kabuğu rendesi ve tarçın ile süsleyebilirsiniz.

Püf Noktası

*Tarif videomuzu, Kısık Ateş Tv YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
*Haşlama esnasında suyun yüzeyinde oluşan köpükleri ara ara temizlemeyi unutmayın.
*Portakal kabuğuna ek olarak limon kabuğu ilave edebilirsiniz.
*Aşurenin kararmaması ve beyaz olması için buğday başta olmak üzere tüm bakliyatlar bol suda en az 4-5 kez yıkanmalıdır.
*Yemişleri içerisinde piştikten sonra ya da süsleme aşamasında eklemek, kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda eklemek renginin berrak kalmasını sağlayacaktır.
*Aşureyi kaselere pay ettikten sonra oda sıcaklığında soğumalarını ardından buzdolabına kaldırmaya özen gösterin. Aksi takdirde kıvamı bozulacak ve ekşimesine sebep olacaktır.
*Aşure soğudukça ve bekledikçe daha da kıvam alacaktır. Ocaktan aldığınız aşurenin koyu olduğunu düşünüyorsanız kullanacağınız sıcak su miktarını artırabilirsiniz.
*Şeker oranını damak zevkinize göre sık sık tadarak ayarlamaya çalışın. Yapımı tamamlanan aşurenin şekerli olduğunu fark ederseniz aşure tenceresinin altını tekrar açın ve içine azar azar sıcak su ilave edin. Böylelikle bu durumu dengeleyebilirsiniz.
*Kaselere bölüştürdüğünüz aşureleri dilediğiniz farklı malzemelerle süsleyebilirsiniz. Burada yaratıcılığınız ve damak zevkiniz devreye giriyor 😊 Ayıklanmış nar, susam, badem, Hindistan cevizi, Antep fıstığı, dolmalık fıstık, kuru incir, kuş üzümü gibi dilediğiniz yemiş ve meyvelerle süsleyip, üzerine tarçın serpebilirsiniz.

Hemen Tıkla, Alışverişe Başla!

PınarOnline’da ilk siparişine özel 150 TL indirimi ve avantajlı kampanyaları kaçırma!

Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef
5.0
2 Değerlendirme

Tarifi değerlendirmek ister misiniz?

Benzer Tatlı Tarifleri

Özden Yılmaz
Özden Yılmaz
Beykent Üniversitesi Öğretim Görevlisi - Gastromedya/Gourmet&Styling Kurucu Ortağı
Hurmalı Makaron Tarifi
70 Dakika
4-6 Kişilik
11B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Yufka İçinde Labneli Kırmızı Meyve Tarifi
11B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Sahine Tatlısı Tarifi
20 Dakika
2-4 Kişilik
133B Görüntüleme

Yorumlar (4)

Erkan Babaoğlu
· 18.09.2021

Şefim eline sağlık.Şeker yerine bal yada pekmez kullanabilir miyiz ? Tarife süt ilave edebilir miyiz ?

Uzman Fehmi Samancı bu yorumu beğendi
Fehmi Samancı
· 19.09.2021

Evet hepsini ideal ölçülerde kullanabilirsiniz. 🤩

Nilgün İnhanlı
· 24.09.2021

Emeğinize sağlık. Ben pirinci ayrı haşlayıp rondodan çekip ekliyorum. Aşure sedefli beyaz bir renk alıyor.

Uzman Fehmi Samancı bu yorumu beğendi
Fehmi Samancı
· 26.09.2021

Evet çok da güzel olur. Ellerinize sağlık 😊👏👍