Kısık Ateş
Şef Usulü

Vanilya Çubuğu Nasıl Kullanılır?

Vanilya çubuğu nedir, hangi familyaya aittir, nerelerde kullanılır?

Vanilya Çubuğu Nasıl Kullanılır?
Paylaş
  • 19B
  • 60
  • Kaydet

Vatanı Meksika, Antil, Cava ve Madagaskar olan vanilyanın Latince ismi Vanilla planifolia’dır. Salepgiller familyasından olan bitki daha çok tropikal ülkelerde yetişmektedir. Aslında bir bağ bitkisidir.

Vanilya çiçeğinin yaprakları yassı, etli ve sapsızdır. İki uca doğru incelen yaprakları bulunmaktadır, meyvesi 15-20 cm kadar uzamakta olan bitkinin tadı acıdır ama kokusu çok hoş ve iştah açıcı özelliğe sahiptir.

Yetişmesi uzun bir süre alan vanilya, ekildikten sonra ilk ürününü ancak 3 yıl sonra verebilmektedir. Vanilya çubuğu yeşil meyve halindeyken 9 ay boyunca tadını alması için bekletilir. Koparıldıktan sonra ise hala yeşildir ve tadı, aroması henüz tam anlamıyla olgunlaşmaz.

Ancak, çubuk güneşte kuruduktan sonra bildiğimiz tada ve aromaya kavuşur. Çok fazla işçilik gerektiren vanilyanın tarımı, hiçbir zirai araç, kimyasal gübre, ilaç kullanılmadan tamamen elle yapıldığından dünyada safrandan sonra en pahalı ikinci baharattır. 

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler

Erkan Kıyıcıoğlu
Erkan Kıyıcıoğlu
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Öğretmeni
Yemek Pişirme Teknikleri - 101

Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?

369B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Et Marinasyonu

Et Marinasyonu

08 Nisan 2018

Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!

30B Görüntüleme
Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?

Bir menü hazırlamanın ince detayları!

23B Görüntüleme