- Şef Usulü
- Hindi Pişirme Teknikleri
Hindi Pişirme Teknikleri
Özellikle 31 Aralık akşamı hindi pişirmek isteyip cesaret edemeyenlere sesleniyoruz... Hindi nasıl pişirilir? Fırında hindi pişirirken nelere dikkat edilmelidir? Tüm püf noktalarıyla hindi eti pişirme teknikleri nelerdir?
24.12.2018- 61B
- 64
- Kaydet
Yılbaşı sofralarının geleneksel yemeği bütün hindiyi, nar gibi kızarmış, dışı çıtır çıtır, içi yumuşak ve kurumamış bir şekilde evde pratik olarak hazırlamak birkaç püf nokta ile mümkün.
Uluslararası alanda ülkemize sayısız madalya kazandıran ve Türkiye adına en iyi yemek yazarı ödülünün sahibi Rafet İnce, Pınar için özel bir hindi tarifi hazırladı. Yılbaşı sofrasına nar gibi kızarmış, tam kıvamında hindi hazırlamak isteyenler için de tarifin önemli püf noktalarını paylaştı.
HİNDİYİ SON GÜNE BIRAKMAYIN!
Hindinin lezzetli olması ve nar gibi kızarması için yılbaşından birkaç gün öncesinden hazırlık yapılması gerekir. Ortalama 5-6 kilogram büyüklüğünde satılan hindi temiz de olsa bol suda yıkanmalı ve iyi bir şekilde kurulanmalı. Hindinin üzerinde kalan küçük tüyler, but kısımları tutularak ocak üzerinde tütsüleyerek alınmalı ve pişirmeye hazır hale getirilmeli.
SALAMURA/MARİNE İŞLEMİNİ ATLAMAYIN!
Hindinin içinin kurumadan dışının gevrek ve nar gibi olması için salamura edilmesi gerekir. Hindi, içinde tane karabiber, defne yaprağı, ada çayı gibi baharatların yanı sıra zeytinyağı, taze sıkılmış limon suyu ve sirke bulunan bol suda buzdolabında bir gün kadar bekletebilir. Kararında limon suyu ve sirke gibi asit içeren bileşiklerin bulunduğu karışım, baharat tadının hindi etine işlemesini ve etin dağılmadan muntazam bir şekilde dilimlenebilmesini sağlayacaktır. Hindiye renk ve tat vermesi için arzuya göre bir parça bal, domates salçası ve hardal kullanmak da tercih edilebilir. Marine etmek için hazırladığınız sosu hindi üzerinde masaj yaparak eşit dağıtmalısınız. Pişme esnasında yanmaması için bu aşamada biberiye, fesleğen gibi kuru baharatlar çok fazla kullanılmamalı.
BÜYÜK VE DERİN TEPSİ KULLANIN!
Marine edilen hindi, pişme esnasında suyunu salacağı için sığ olmayan derin ve büyük bir fırın tepsisine yerleştirilmeli. Bu yüzden standart fırın tepsilerine buna uygun değilse mutlaka kenarlarında 5-6 santim boşluk kalacak ölçülerde bir rosto tepsisi edinmeniz gerekir. Böylece hindinin suyu yivlerde birikir ve su aşağıda kalır.
İP VE YAĞLI KAĞIT KULLANMAYI UNUTMAYIN!
Yılbaşı sofrasında lezzeti kadar sunumu da önemli olan hindiyi fırından çıkardıktan sonra dağılmaması için ısıya dayanıklı bir ip yardımıyla but kısımlarından bağlayın. Bu işlem esnasında aynı zamanda kanat kısımları tahta şişler ya da ip yardımıyla gövdeye sabitlenmeli. Kurumaması için üzerini yağlı kağıt ile kapattıktan sonra fırına konulmalı.
DOĞRU LEZZET İÇİN KADEMELİ PİŞİRİN
Pişirme aşamasında, ilk 30 dakika 230 derece sıcaklıkta pişirip sonra sıcaklığı 165 dereceye düşürülebilir. Pişme süresi hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebilir. 4-5,5 kilogram hindi 160 derecede 3-3,5 saat sürede pişer. İç pilavla doldurulmuş hindi için ortalama yarım saat daha katılabilir. Fırından çıkartılan tepsi üzerindeki yağlı kağıt çıkarılıp göğüs tarafı yukarı gelecek şekilde hindi düzeltilmeli. Tepside biriken yağı üzerinde gezdirerek tekrar fırına sürülmeli, 30 dakikada bir bu yağı kaşıkla alıp hindinin üzerinde gezdirilmeli. Sonra üzerine et termometresi saplayın iç sıcaklığı ölçülmeli. 80 C'ye geldiyse hindi pişmiş demektir.
Hindi servis edilmeden önce mutlaka yağlı kağıt ile kaplanmalı. Sıcak kalması için üzeri kalınca bir masa örtüsüyle kaplanmalı. Böylece saldığı suyu geri çekecek ve daha kolay servis yapılır hale gelecektir. Yarım saat sonra ise üstü açılabilir ve yemeğe hazır hale gelir.
Benzer Şef Usulü Pratik Bilgiler
Yemek Pişirme Teknikleri - 101
27 Ocak 2018Malzemeye saygı ve teknikte mükemmellik, yemek kalitesini en üst seviyelere taşır. Peki bu nasıl yapılır?
Et Marinasyonu
08 Nisan 2018Etin marine edilmesi yani etin yumuşatılması kültürler arası farklı uygulanan bir et hazırlama yöntemidir. Daha fazlası için tıklayın!
Yemek Menünüzü En İyi Şekilde Nasıl Hazırlarsınız?
24 Nisan 2018Bir menü hazırlamanın ince detayları!