şefim merhabalar ben gastronomi okumak için sınava hazırlanmakta olan birisiyim ama son zamanlarda msa kafamı çok karıştırmakta. birkaç kişiye danıştım ve şef olarak devam etmek istiyorsan kesinlikle msa'ya git dediler. sizin görüşleriniz de benim için çok önemli. sizde msanın sektörde ki yeri nedir? üniversite mi okumalıyım msa'ya mı gitmeliyim?
Zeynep selam,Evet aslında aşçı , şef ya da mutfakta çalışan biri olmak istiyorsan mutfak akademilerinde okuman doğru olur fakat, kaçırdığın bir nokta var. Akademi tek başına yeterli olmayacaktır asla o yüzden benim nacizane tavsiyem iyi bir üniversitede Gastronomi ve türevi bölümleri okuman olur çünkü; Üniversite kampüsünün havasını soluyor olman bile sana ve vizyonuna çok şey katacaktır. Fikirler ve düşünceler her geçen gün değişmekte. Son karar yine senin ama ÜNİVERSİTE doğru tercih olacaktır. :)
Merhabalar yayınladığız fıstıklı bülbül yuvasına Antep fıstığı yerine ceviz koysak olurmu.
Merhaba Zeynep, tabii ki 😊👍
Melih bey merhabaEvde firinda mantar, havuc, kereviz sapi tarzi urunleri nasil kurutmaliyiz.
Merhaba, öncelikle kesim tekniği kesinlikle ince ya da küçük şekillerde olmalı sebze ya da meyvelerin içerisindeki suyu kurutabilmeniz açısından önemli olan faktör bu sonrasındaankastre fırınların turbo fanlı modu vardır bu modu açıp fırınınızı 60 - 70'C de ısıtın, tepsilere yağlı kağıt serin ve ürünleri birbiri üstüne gelmeyecek şekilde dizin yaklaşık 2-3 saat kadar fırında kurutma işlemine kontrollü bir şekilde devam edin. İlham olabilmesi adına sebze ve meyve kurutma yöntemleri yazımı profilimde bulabilirsiniz.
İyi günler hocam ben 12sinif mutfak bölümü okuyorum bu bölümden devam edip meslek okullarında alan şefi mutfak şefi falan olmak istiyorum fakatne yapmam gerekiyor bilmiyorum okullar açık olmadığı içinde kimden yardım alacağımı bilemedim umarım görüp cevaplarsiniz iyi günler
Merhaba Evin, şimdi konuya şöyle bir açıklık getirerek başlasak iyi olacak '' Alan şefi '' değil, Alan yani mesleki öğretmen, ''mutfak şefi'' değil ilk önce aşçı olmak için yapman gereken bir takım şeyler var. Bunlardan biri üniversite eğitimi alabilmen için iyi bir şekilde sınava hazırlanman, sonrasında Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünü kazanıp aynı hırs ve azim ile mezun olman. Tabi bunları yaparken kendini ve mesleğini geliştimen gerekir. Şef olabilmek kolay değil yolun uzun fakat zor değil. Sorunun özet cevabı olarak olabildiğince hem derslerine hem bölümünün gerekliliklerine çalışmak zorundasın. Yolun açık olsun, hayatta başarılar.
Şefim restoran işletmesinde mutfak yönetimi kimin sorumluluğundadır?
Mutfak şefin sorumluluğundadır. Fakat mutfak yönetimi şefin de aralarında bulunduğu yönetim ekibinin işidir.
Gastronomi yerine aşcılık tercih etsek 2 yıllık olarak pek bir fark olur mu
Merhaba Yasin, kesinlikle çok büyük farklar var. Sadece gitmek istediğin yolu seçmen gerek bu devamında önlisans yahut lisans programları için bir ayrıştırma yapman gerek. ilk fark yıl olarak başlıyor 2 sene fazla olan eğitim hayatı insana çok şey katar tavsiyem lisans programına dahil olman fakat eğer puan konusunda sıkıntı yaşarsan önlisans ile başlayıp 4 yıl olarak tamamlayabilir ve gastronomi mezunu olabilirsin. Sana iki bölüm arasında ki farkları uzun uzun anlatamam fakat başarılı olmak istiyorsan bu mesleği yaparken bir ömür boyu okuyor ve araştırıyor olman gerektiği hususunda uyarmam gerek. Eğitim hayatında başarılar.
Yeni mutfağa giriş yapanlar için ne önerirsiniz nereden başlamalı ?
Şefiniz dediği yerden başlamalı ama her şeyden önce mutfağı, yaptığın mesleği araştırmaktan ve bu işi sevmekten başlamalısın.
Muhallebi tarifi verir misiniz
Merhaba Büşra kısık ateşte sütlü tatlılar tariflerine ulaşabilirsin.
Şefim bana birazcık zaman ayırıp kısaca otobiyografi nizi yazarmısınız. 15 yaşındayım şef olmak istiyorum önerirmisiniz?
Otobiyografimden ziyade cevabım '' şef olmak istiyorsan eğer hemen başla çalışmalara çünkü .ok rakibin var, yolun çok uzun'' tabi ki aşçı olmayı öneririm yoksa ben neden bu mesleği yapayım. :) yolun açık olsun umuyorum ki ileride çok iyibir şef olucaksın.