Sultan sarması: 1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 litre süt
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilin
1,5 su bardağı hindistan cevizi
2 paket krem şanti(toz halinde satılan şantiye 1 çay bardağı süt)
Sultan sarması nasıl yapılır ?
Bir tencerede un, toz şeker ve kakaoyu karıştırıp, üzerine yavaşça süt ilave edip sürekli karıştırarak orta ateşte pişirin.
Koyulaşmaya ve baloncuk çıkarmaya başlayan muhallebinin içerisine tereyağı ekleyin ve tekrar karıştırın.
Koyulaşan ve pişen muhallebiyi ocaktan alamadan önce vanilini ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
Fırın tepsisine Hindistan cevizini yayın.
Muhallebiyi, Hindistan cevizinin üzerine dikkatlice yayın.
1 günboyunca buzdolabında bekletin.
1 gün bekleyen muhallebiyi 8 eşit dikdörtgen olacak şekilde kesin ve krem şantiyi tüm yüzeye yayın.
Bir spatula yardımıyla dikdörtgen parçaları yavaşça rulo haline getirin.Üzerine, arzuya göre antep fıstığı serpiştirerek servis edin.
Malzemeler12 adet
küçük boy tortilla ekmeği (arzuya göre hazır taco
600 gram
orta yağlı kıyma
1 adet
küçük boy kuru soğan
3 yemek kaşığı
zeytinyağı
1 adet
orta boy domates
1 tatlı kaşığı
acı sos
1 tatlı kaşığı
domates salçası
1/2 çay kaşığı
tuz
1/4 çay kaşığı
kimyon
4 dal
taze kişniş
Servisi için:1/2 demet
kıvırcık marul
1 adet
büyük boy domates
1 adet
orta boy kırmızı soğan
1/2 su bardağı
rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 su bardağı
rendelenmiş cheddar peyniri
2 yemek kaşığı
ekşi krema (ya da süzme yoğurt)
Pişirme Önerisi
Küçük boy tortilla ekmekleri yerine hazır olarak satılan taco kabukları kullanabilir, kabartma tozu eklediğiniz hamurdan incecik açtığınız yufkalara etli taco yapımında yer verebilirsiniz.İncecik doğranmış jalapeno biberi, renkli dolmalık biber, maydanoz gibi malzemelere iç harçta yer verebilirsiniz.Tortilla ekmeklerini hafif bir şekilde ıslattıktan sonra da fırınlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Taco içini hazırlamak için; küçük boy kuru soğanı çok küçük parçalar halinde doğrayın, arzuya göre rendeleyin. Kabuğunu soyduğunuz domatesi, rendeleyerek püre haline getirin. Taze kişniş yapraklarını incecik kıyın.
Kuru soğanlarla birlikte tavaya aldığınız orta yağlı dana kıymayı, zeytinyağı ilavesiyle birlikte hafif bir renk alana kadar kavurun.
Domates salçası, acı sos ve domates püresi kattığınız kıymalı iç harcı, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Tuz, kimyon ve incecik kıyılmış kişniş yapraklarıyla tat kattığınız iç harcı, 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın.
Küçük boy tortilla ekmeklerini temiz bir tavada ya da fırında kısa süre ısıtın.
Taco servisinde kullanmak üzere; bol suda yıkayıp kuruttuğunuz kıvırcık marul yapraklarını incecik kıyın. Kabuğunu soyduğunuz domates ve kırmızı soğanı küçük parçalar halinde kesin.
Sıcak tortilla ekmeklerini, bir kabuk gibi katlayıp iç kısımlarını hazırladığınız iç harçla doldurun.
Üzerlerine ince kıyılmış kıvırcık marul, domates, kuru soğan küpleri ve rendelenmiş peynir karışımı eklediğiniz tacoları, ekşi krema ya da çırpılmış süzme yoğurt eşliğinde bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
Servis ÖnerisiServisi esnasında kullandığınız salata malzemelerini taze sıkılmış lime suyuyla karıştırıp ekşi kremayla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yapraklı Enginar Dolması Tarifi'nin Malzemeleri
4 adet yapraklı taze enginar
2 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı pirinç
2 adet domates
1 adet küçük kuru soğan
3-4 dal taze yeşil soğan (kökleri hariç)
Birkaç dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pulbiber
Yapraklı Enginar Dolması Tarifi'nin Yapılışı
Bu yemek biraz teferruatlı görünebilir ancak yaparken de yerken de eğleneceğiniz bir yemek olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle enginarların içindeki tüyleri temizleme yoluna gidenler var, ben temizlemeden yapıyorum. Çünkü ne yaparsak yapalım tüyler kalıyor. O yüzden en orta kısım hariç etrafındaki tüm yaprakları dolduruyorum. Yemesine gelince ben de yeni öğrendim bilmeyen çok var o nedenle yazmak istedim :) Piştikten sonra yaprakları tek tek pirinçleri dökmeden koparıp yaprakların dibindeki etli kısmı dişimizle sıyırarak yiyoruz. Yaprakların tamamı yenmiyor yani içi dişleniyor diyelim :) Orta kısma gelince minik enginarın üstündeki tüylü bölgeyi kaşıkla rahatlıkla sıyırıp atıp yiyoruz, hem bu yöntem temizlemekten çok daha zahmetsiz :) Dibindeki enginar çok lezzetli oluyor benden söylemesi.
İlk olarak 1 limonu sıkın ve geniş bir kapta bol suyla karıştırın.
Enginarların sap kısımlarını tam dipten kesin ki enginarlar düz durabilsin.
Yaprakların düzgünlüğüne göre en dıştaki birkaç yaprağı atabilirsiniz.
Sonra enginarların dışını ve yapraklarını en orta kısma kadar aralayarak ılık suda yıkayın ve limonlu suya bırakın.
Harç için pirinci yıkayın, domatesi rendeleyin, kuru soğanı ve yeşil soğanı minik minik doğrayın, maydanozu kıyın.
Hepsini bir kapta karıştırın, baharatları ekleyin ve tekrar karıştırın. Harç hazır.
Enginarları kesme tahtasının üstünde doldurun çünkü pirinçler dökülebiliyor rahat toplayabilesiniz :)
Önce en dış yapraklardan başlayarak en ortadaki yapraklar hariç hepsini doldurun. Aşırı pirinç koymayın çünkü pişerken şişecekler.
Doldurduğunuz enginarları geniş ve derin bir tencereye alın.
Enginarların yarısına kadar su ekleyin. (tencereye)
Kalan 1 limonu da sıkıp enginarların üzerinden gezdirerek suya ekleyin.
Zeytinyağını da aynı şekilde gezdirin.
Tencerenin kapağını kapatın.
Orta ateşte 45 dk kadar pişirin. Eğer kabuklar yumuşamış, pirinçler şişmişse yemek pişmiş demektir. Afiyet olsun.
Malzemeler30 adet
kabak çiçeği
2 adet
orta boy kuru soğan
1 çay bardağı
zeytinyağı
1 adet
orta boy domates
1,5 su bardağı
pirinç
1/2 su bardağı
sıcak su
1/4 demet
dereotu
1 tatlı kaşığı
kuru nane
1 çay kaşığı
tuz
1/2 çay kaşığı
tane karabiber
Püf Noktası
Kabak çiçeklerini yırtılmaması için hazırladığınız iç harçla çok fazla doldurmayın.Kabak çiçeklerinin körpe olanlarını mümkünse dalından koparıp erken saatlerde kapanmadan toplayın.Hazırladığınız zeytinyağlı dolma içini çok fazla pişirmeyin.
Pişirme Önerisi
Arzuya göre bol baharatlı, dolmalık fıstıklı zeytinyağlı dolma harcıyla da kabak çiçeği dolmaları hazırlayabilirsiniz. Yemeğinizin dibinin tutmaması için altına dereotu sapları yerleştirebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Kuru soğanları küçük küpler halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip uç kısımlarını aldığınız domatesleri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Dereotu yapraklarını incecik kıyın.
Tek tek topladığınız ya da semt pazarlarından satın aldığınız kabak çiçeklerinin uç kısımlarında bulunan yeşil kısımları tek tek çıkartın.
Çiçeklerin içinde bulunan sarı kısımları dikkatli bir şekilde alın. Yapraklara zarar vermemeye dikkat edin.
Zeytinyağının yarısını geniş bir tencerede ısıtın. Kuru soğanları dirilikleri gidene kadar kavurun. Pirinçleri yıkayıp fazla sularını süzdükten sonra tencereye alın, şeffaf bir görünüm kazanana kadar soğanlarla birlikte kavurmaya devam edin.
Rendelenmiş domatesi katıp karıştırın. Taze çekilmiş tane karabiber, tuz, kuru nane ve sıcak su ilavesiyle kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmesi ve soğuması için kısa süre dinlendirip kıyılmış dereotuyla harmanlayın.
Hazırladığınız dolma harcından azar azar alıp çiçeklerin iç kısımlarını doldurun. Çiçekleri, üst kısımlarından içe doğru katlayıp katlama yeri altta kalacak şekilde tencereye yerleştirin.
Kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirip dolmaların yarısına gelecek kadar ılık su ekleyin. Ağırlık yapması için; bir kapak kapatıp kısık ateşte, kapağı kapalı tencerede, kontrollü bir şekilde pişmeye bırakın.
Arzuya göre limon dilimleri eşliğinde ılık ya da soğuk olarak servis edin afiyet olsun.
Malzemeler100 gram
tereyağı
1/2 yemek kaşığı
toz şeker
1/4 çay kaşığı
tuz
1 su bardağı
su
1 paket
vanilin
4 adet
yumurta
1 su bardağı
un
(+2 yemek kaşığı un)Krema dolgusu için:4 su bardağı
süt
1 adet
yumurta sarısı
1/2 su bardağı
un
1/2 su bardağı
buğday nişastası
1/2 su bardağı
toz şeker
2 yemek kaşığı
tereyağı
1 paket
vanilin
1 paket
krem şanti
1 kahve fincanı
soğuk süt
Çikolata sosu için:180 gram
bitter çikolata
1 su bardağı
krema
Püf Noktası
Adet sayısı, şekil verdiğiniz ekler hamurlarının büyüklüğüne göre değişecektir.Kıvam alan şu hamurunun son halini vermek için yumurta sarılarını tek tek ve hamur soğuduktan sonra eklemeye dikkat edin.
Pişirme Önerisi
Fırın tepsisinin tabanını yağlı kağıt ile kaplayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Ekler pastasının temeli olan şu hamurunu hazırlamak için; su, tereyağı, tuz, şeker ve vanilyayı tencereye alın ve kaynatın.
Kaynayan suyun içerisine elenmiş unu azar azar ekleyin ve aralarda karıştırarak yoğun bir kıvam alana kadar şu hamurunu hazırlayın.
Hazırladığınız hamuru oda sıcaklığında soğutun. Kullanacağınız yumurtaları, tek tek katıp mikser ile yüksek devirde karıştırın.
Yumurtalar sayesinde daha az kıvamlı, krema görünümlü ve sarı bir renk alan hamuru, sıkma torbasına alın.
Hazırladığınız şu hamurunu, karışım bitene kadar dikdörtgenler halinde tepsiye sıkın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 25 dakika, hamurların üzeri hafif bir renk alana kadar pişirin.
Krema dolgusunu hazırlamak için 4 su bardağı süt, yumurta sarısı un ve şekeri bir tepsiye alarak karıştırın. Kaynayıp boza kıvamını aldıktan sonra içerisine tereyağı ve vanilini ekleyip ocaktan alın.
Soğuması için kenara alın, bu sırada toz krem şantiyle soğuk sütle çırpın. Tencerede pişen krema harcı tamamen soğuduktan sonra çırpılmış krem şantiyle birleştirin. Güzelce karıştırın ve streç filmle örterek kullanana dek buzdolabında bekletin.
Çikolata sosu için; bitter çikolatayı küçük parçalar halinde kırın ve bir sos tenceresine alın. Sıvı durumda olan kremayı ekleyin.
Derin bir tencerede kaynayan su buharı üzerinde benmari usulü aralarda karıştırarak çikolatayı eritin.
Fırından çıkan ekler hamurlarını bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin. Hazırladığınız krema dolgusunu bir krema torbasına alın ve ekler hamurlarının iç kısımlarını krema ile doldurun.
Ekler pastaların üst kısımlarını çikolata sosa batırdıktan sonra servis tabağına yerleştirin. Hazırladığınız tüm eklerlere aynı işlemi uyguladıktan sonra çikolatanın kıvam alması için oda ısısında bekletin.
Arzuya göre toz Antep fıstığı ya da rendelenmiş Hindistan cevizi ile servis edin, afiyet olsun.
Ramen Tarifi İçin Malzemeler
400 gram tavuk
1 paket ramen(noodle da kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefil
2 adet yumurta
4-5 dal taze soğan
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1 yemek kaşığı susam yağı
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
4-5 dal taze soğan (yeşil kısımları kullanılacak)
100 gram soya filizi
Ramen Tarifinin Püf Noktası
Ramen bulamazsanız, taze makarna, noodle ya da spagetti kullanarak da tarifimizi deneyebilirsiniz.
Ramen Tarifi Nasıl Yapılır?
Bir tencerenin içerisine tavukları alın. Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Sarımsak, zencefil, yeşil soğan ve tuzu da ilave ederek tavuklar yumuşayana kadar 30 dakika kadar kaynatın.
Ardından suyun içerisinden haşlanan tavukları alın. Didikleyin ya da dilediğiniz şekilde ve büyüklükte kesin. Suyu süzgeçten geçirin ve başka bir tencerenin içerisine alın.
Suyun içine soya sosu ve susam yağını aktarın. 15 dakika kadar bu suyu kaynatın.
Ayrı bir tencerenin içerisine 2 su bardağı su koyun ve kaynatın. Kaymaya başlayınca içerisine ramen'leri ilave edin ve kabartma tozunu da ekleyin. Ramen yumuşayana kadar pişirin.
Rameni süzgeçten geçirin ve bir kasenin içerisine alın. Soya sosuyla beraber kaynayan sudan birkaç kepçe üzerine alın. Üzerine haşlanmış yumurta, taze soğan ve haşlanmış tavuk koyun. Son olarak soya filizi de ilave ederek servis edin. Afiyet olsun.
Malzemeler:
1 armut
1 greyfurt
Birkaç yaprak taze nane
1 avuç ahududu
1 misket limonu
Bir avuç yaban mersini
Tüm malzemeleri 2 litre suya katıp buzdolabında bekleterek hem lezzetli hem de sağlıklı bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu karışım, toksinleri vücudunuzdan hızla uzaklaştıracak ve yağ yakmanızı sağlayacak.
Badakta kek tarifi ( tatlı krizlerine son ! ): Malzemele kakaolu fındık kreması, 1 yumurta, biraz un, şeker. Yapılışı orta boyda bir bardağın içine yumurtamızı kırıp iyice karıştırıyoruz. İçine fındık kremasını ve şekeride koyup karıştırıyoruz. En son unumuzu da içine koyup karıştırıyoruz ve 1 dakika mikro dalgamıza koyuyoruz. Afiyet olsun
Malzemeler
250 gram
krem peynir
50 ml.
süt
3 adet
yumurta
1/2 su bardağı
un
1/2 su bardağı
şeker
2 yemek kaşığı
limon suyu
1 paket
kabartma tozu
Püf Noktası
Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırırken birbirlerine karışmamalarına ve beyazlarını çırptığınız kabın kuru olmasına dikkat edin. Beyazlarını iyice katılaşıncaya kadar çırptıktan sonra karışıma eklerken nazik hareketlerle köpüğü söndürmeden karıştırın. Un yerine aynı oranda mısır nişastası, kabartma tozu yerine 1/2 çay kaşığı oranında krem tartar kullanarak da tarifinizi hazırlayabilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Krem peyniri ve sütü derin bir kaba alarak mikserle çırpın.
Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın, sarılarını krem peynire ekleyerek çırpmaya devam edin.
Şekerin yarısını, un ya da nişastayı, kabartma tozunu ve limon suyunu ekleyerek çırpmaya devam edin.
Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta çırpmaya başlayın. Üzerine kalan şekeri yavaş yavaş ekleyerek, iyice katılaşıncaya kadar çırpın.
Yumurta beyazlarını karışıma 3 seferde ekleyerek, spatula yardımıyla köpüğünü söndürmeden yavaş yavaş karışıma yedirin.
20 cm'lik kelepçeli kalıbı tereyağı ile yağlayın ve karışımı içine dökün.
Kalıbı derin bir tepsiye yerleştirerek tepsiyi kalıbın yarısına gelecek kadar sıcak su ile doldurun.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 55 dakika pişirin. Fırını kapattıktan sonra keki 10 dakika daha fırında bekletin ve ılıdıktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketin.
Servis Önerisi
Kekinizi üzerine pudra şekeri serperek ya da dilediğiniz bir marmelatla kaplayarak servis edebilirsiniz.
Muhteşem diyet salatası: malzemeler peynir yeşil mercimek marul nar havuç ve zeytin yağı. Yapılışı: yaşil mecimeklerimizi bir güzel haşlıyoruz ve narlarımızı kabuğundan çıkarıyoruz 2 kaşık olucak şekilde havucumuzu soyup ince ince doğruyoruz ve peynirimizi ufalıyoruz marulumuzu ince ince doğrayıp bütün malzemelerimizi bir kabra iyice karıştırıyoruz ve zeytin yağında az olucak şekilde salatanın içine katıyoruz isterseniz başka sebze ve meyveler koyabilirsiniz afiyet olsun