Kısık Ateş
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci

Hakkında

Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencisi.


Okul Bilgileri

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi - Gastronomi ve mutfak sanatlarıEylül 2018
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci
4 yıl önce

Simit

Hamuru için;
500 gr. Un
4 gr. Kuru Maya
1 S.b Süt
1 S.b Ilık su
1S.b Ayçiçekyağı
1 Ç.k Tuz
3 Ç.k Toz Şeker
Üzeri için;
2 Y.k Üzüm Pekmezi
1 S.b Su
Kavrulmuş Susam

Yapılışı;
Un boş bir kaba dökülür,maya eklenir ve ardından sıvılar bir başka kabın içinde karıştırılır ve una ilave edilir,yumuşak bir hamur olur. 20 dk kadar dinlendirilir ve mayasının gelmesi beklenir. Mayalanma işlemi bittikten sonra iki ayrı beze alınır ve ince şeritolarak açılır ardından bu iki şerit birbirine birleştirilir. Ardından pekmezli suya bandırılırve susama bulandıktan sonra tepsiye dizilir ve 200 derecede 25-30 dk'da pişer.
Afiyet olsun.

user feed images
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci
4 yıl önce

İrmik Helvası

Malzemeler;
340 gr. İrmik unu
75 gr. Tereyağı

Şerbeti için;
400 ml. Su
350 gr. Toz şeker

Yapılışı; İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Boş bir tencereye su ve şekeri döküyoruz,orta ateş te kaynamasını bekliyoruz. Kaynama derecesine geldikten sonra kısık ateş te biraz daha kaynamasınıbekliyoruz. Diğer bir taraftada ,tereyağını boş bir tencerede eritiyoruz,ardından irmik ununu ilave ediyoruz ve kısık ateş te 20-25 dk rengi altın sarısı olana kadar kavuruyoruz. Kavrulma işlemi bittikten sonra sıcak şerbeti kavurduğumuz helvaya yavaş yavaş döküyoruz,kontrollü bir şekilde karıştırıyoruz. Kısık ateş te 10 dakika kadar demlendikten sonra servis ediyoruz. Üzerine istenilen kuruyemiş türlerinden konulabilir.
Afiyet olsun..

user feed images
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci
4 yıl önce

Acem Pilavı
Malzemeler;
2 su bardağı pirinç,
100 gr.Kuşbaşı et,
1 adet soğan,
1 adet havuç,
600 ml et suyu/su,
90 gr. tereyağı,
1 kaşık tarçın,
30 gr. Kuş üzümü,
50 gr. Badem,
1 kaşık karanfil tozu,
Tuz.
YAPILIŞI; kuşbaşı etler bir tencereye alınır ve pişmesi beklenir. Ardından başka bir yerde tereyağındasoğan kavrulmaya başlanır. Yarı pişen etler soğanın içine ilave edilir ve havuç rendesi eklenir. Tuz ve baharatlar eklenir karıştırılır. Suda bekletilen pirinçler yıkandıktan ve süzüldükten sonra tencereye ilave edilir,ve su eklenir.Hiç karıştırılmaz. 2 dk yüksek ateş te kaynaması beklenir,kaynadıktan sonra kısık ateş te 20 dk da pişme gerçekleşir/demlenir. Piştikten sonra soğuması beklenir vegeniş bir tabağa tencere ters çevirilir. Etlerin üzerinde olmasına dikkat edilir.
Afiyet olsun...

user feed images
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci
4 yıl önce

İzmir bombası
Malzemeler;
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çorba kaşığı pudra şekeri
4 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Arası için;sürülebilir çikolata
Yapılışı;
Sıvıyağ, kabartma tozu,yoğurt, pudra şekeri, tuz,boş bir kaba hepsini döküyoruz ve karıştırıyoruz. Sonra yavaş yavaş un eliyoruz yumuşak bir hamur kıvamına geliyor 20dk ya yakın dinlendiriyoruz.
Dinlendirilen hamuru oklava/merdane yardımı ile un katmadan açıyoruz. Kâse büyüklüğüne gelen hamurumuzun üzerine çikolatayı sürüyoruz ve bohça gibi kapatıyoruz, elimizle yuvarlak şekle getiriyoruz kapattığımız kısım altta kalacak tepsiye gelen kısım. Önceden ısıtılan fırında 10-15 dk arasında 180 derecede üzerleri hafif beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz.

user feed images
Hilal Yüksel
Hilal Yüksel
Öğrenci
4 yıl önce

Pastane Usulü Poğaça
Malzemeler;
3 bardak un,
1 adet yumurta,
Yarım bardak ılık su
10 gr. Yaş maya,
1 çorba kaşığı toz şeker,
1 çay kaşığı tuz,
Yarım su bardağı ayçiçek yağı,
Yarım su bardağı yoğurt.
Yapılışı;Un boş bir kaba elenir ve bir havuz açılır yaş maya,toz şekerve ılık su karıştırılır havuza dökülür. Havuza bu karışımı döktükten sonra üzerine hafifçe un serpilir(mayayı aktif hale getirmek için)3 dk bekletildikten sonra yumurtayı,sıvı yağı ve yoğurdu ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Hamurumuzun kıvamı fazla yumuşak olmayacak( ama elde şekil verme derecesinde olacak)mayalanması için yaklaşık 2 saat kadar oda sıcaklığı derecesinde bekletiyoruz .Mayalanma işlemi bittikten sonra fırın tepsimize yuvarlak şekillerde diziyoruz tekrar 15 dk kadar oda sıcaklığında dinlendiriyoruz (kesinlikle bekletme esnasında üzerine yumurta sarısı sürmüyoruz çünkü hamurumuzu söndürür ve kabarmaz)Dinlenme işlemi bittikten sonra yumurta sarılarımızı üzerine sürüyoruz ve 180 derecede 20 dk da pişiriyoruz.

user feed images