Kısık Ateş
Ece Belkıran
Ece Belkıran

Hakkında

Bu kullanıcı için bir açıklama bulunmuyor.


Okul Bilgileri

Yaşar Üniversitesi - Gastronomi ve Mutfak SanatlarıEkim 2020
4 yıl önce

Yaşar Üniversitesi’nin Kısık Ateş platformuyla beraber gerçekleştirdiği Gıda Atıklarından Yeni 1 Öğün Yarışmasında ben Peynirli Polenta üstüne Enginar Kalbinde Poşe Yumurta olan ana yemeğimden artan ve normalde de çoğu evde veya restaurantta çöpe giden enginar saplarını değerlendirmek istedim. Enginar Saplarından turşu elde ettim. Hem herkesin evinde kolayca yapabileceği hem de gıdaları çöpe atmak yerine değerlendirebileceği bir seçenek sunmak istedim. Gıda atıklarını tamamen sıfırlayabilmemiz mümkün olmayabilir, fakat ne kadar azaltabilirsek o kadar faydalı olacaktır. Tariflere yorumdan ulaşabilirsiniz.
#yasaruniversitesi #yasargastronomi #kısıkateş #pınarhepyanımda #kütahyaporselengastronomi #gıdaatıklarındanyeni1ogun @gidaatiklarindanyeni1ogun

-Peynirli Polenta-
Servis; 4 kişi
Malzemeler;
500 ml Tavuk Suyu
500 ml Süt
150 gr Mısır unu
200 gr Toz Parmesan
80 gr Tereyağı
1 adet Defne Yaprağı
1 adet Sarımsak
2gr Tuz
2gr Muskat
Yapılışı;
Tavuk suyu ve süt tencereye alınır. İçerisine defne yaprağı, sarımsak, muskat, tuz ve mısır unu eklendikten sonra topaklanmaması için iyice tel çırpıcı yardımıyla karıştırılır. 20 dakika kısık ateşte karıştırılarak pişirilir ve ocaktan alınır. Kıvam aldıktan sonra tereyağı ve parmesanı kremanın kendi ısısıyla beraber eriyip karışmasını sağladıktan sonra 5 dakika üstü kapalı bir şekilde dinlenmeye bırakıyoruz. Servise hazır hale geliyor.
-Enginar Kalbinde Poşe Yumurta-
Servis; 4 kişi
Malzemeler;
4 adet Enginar
4 adet Yumurta
2 adet Limon
1 adet Yeşil Biber
1 adet Kırmızı Biber
2 adet Taze soğ
40 gr Zeytinyağı
2 gr Tuz
2 gr Karabiber
1,5 lt Su
Servis için üstüne ¼ adet Dereotu, Kavrulmuş Tuzsuz Antep Fıstığı, tabanında da Peynirli Polenta kullandım.
Yapılışı;
Enginarları soğuk suda güzelce yıkadıktan sonra önce sap kısımlarını sonra da üst kısmından 2 parmak kadar kesiyoruz. Kalan sert uçlu yaprakları da bir bıçak yardımıyla temizliyoruz. Yaprakları iyice temizledikten sonra orta kısmındaki tüylü kısmı bir kaşık yardımıyla kazıyarak temizliyoruz. Kök kısmında kalan yaprakları kalp kısmından iyice temizleyebilmek için bir bıçak yardımıyla keserek yapabilirsiniz. Temizlediğimiz enginarları limonla ovduktan sonra önceden hazırlamış olduğumuz (500 ml su ve 2 adet limonu burada kullanıyoruz.) limonlu suya kararmaması için koyuyoruz.
Hazırladığımız enginar kalplerini 20 gr zeytinyağı üstüne tencereye diziyoruz. Üstüne 500 ml su koyduktan sonra kısık ateşte enginarlar yumuşayana kadar (35-40 dakika kadar) pişiriyoruz. Enginar kalplerimiz pişerken içerisine koyacağımız sotelenmiş biberleri hazırlayabiliriz. Tavada 20 gr zeytinyağına doğramış olduğumuz yeşil, kırmızı biberi ve taze soğanları ekleyip kızgın yağda çok fazla öldürmeden soteliyoruz. Ardından tuz ve karabiber ekliyoruz.
Poşe yumurta için tencere seçimi çok önemli yayvan ve sığ bir tencere kullanmanız daha iyi olacaktır. Tencere boyutunuza göre üç parmak kadar olacak şekilde ben 500 ml su kullandım. Su 80-85 dereceye gelinceye dek ısıtıyoruz. Yumurtanızı önceden başka bir kasede kırıp hazır duruma getiriyoruz. Su kaynama noktasına gelmeden altını kısıp yumurtamızı dikkatli bir şekilde suya bırakıyoruz. 3-5 dakika içerisinde Poşe Yumurtanız hazır olacaktır.
Yemeğin servisi için; Tabana hazırladığımız Peynirli Polentayı, üstüne enginar kalbini, enginar kalbinin orta kısmına sotelediğimiz biberler, taze soğanı, en üst kısmına da dikkatlice hazırladığımız Poşe Yumurtamızı koyuyoruz. Ben üstüne kavrulmuş tuzsuz antep fıstığı, dereotu ve sotelediğimiz ürünlerin aroma vermiş olduğu yağı üzerinde kullanarak servis ettim.
-Enginar Sapı Turşusu-
Malzemeler;
4 adet Enginar Sapı
4 gr İri Tuz (Salamura, turşu tuzu)
100 ml Üzüm Sirkesi
600 ml Su
¼ Dereotu
4 adet Sarımsak
3 adet Limon
Yapılışı;
Enginarın saplarının dışındaki sert kısmı bir bıçak yardımıyla soyarak hazırladığımız limonlu suya (2 adet limon ve 500 ml su) kararmamaları için koyalım. Ardından 100 ml sıcak su içerisine 4 gr İri tuz ile tuz eriyinceye kadar karıştırıyoruz. Su içerisine 100 ml üzüm sirkesini ekleyip kenarda bekletin. Sapları dilediğiniz boyutlarda kesin, sarımsaklarınızı hazırlayın ve limonunuzu dilimleyin. Hazırladığınız malzemeleri kavanoz alın. Dereotunu ve hazırladığınız suyu kavanoza ekleyerek ağzını sıkıca kapatın. 1 hafta kadar ağzı kapalı ve serin yerde beklettikten sonra turşunuz servis için hazır olacaktır.

user feed images
user feed images