5S temel düzeyde alandan, zamandan, kişiden, efordan ve gereksiz maliyetlerden kurtulmanızı sağlayan mükemmel bir yöntem.
09.11.2020Mutfağımızı temelini Toyota’nın tasarladığı 5S üzerine kurguladık. Bu alanda dünyada bu tekniği uygulayan ikinci restoran olma özelliğini taşıyoruz. 5S temel düzeyde alandan, zamandan, kişiden, efordan ve gereksiz maliyetlerden kurtulmanızı sağlayan mükemmel bir yöntem. Alanlara, ürünlere, raflara ve hatta bireylere yapılan renkli kodlamalar çalışanların aradığı ürünü bulmada, ekipmanları korumakta ve gereksiz alan daralmalarını engelleyip ekibin sürekli rahat ve düzenli çalışmasını sağlıyor.
5S; Seiri (Ayıklama), Seiton (Düzen), Seiso (Temizlik), Seiketsu (Standartlaştırma), Shitsuke (Disiplin) kelimelerini ifade eden ve prensip edinen bir yalın üretim planlamasıdır. Bu sistem hayatınızı kolaylaştıracak ve size özellikle zamandan çok ciddi kazanımlar sağlayacak bir yöntemdir.
Ancak mutfağımızda uyguladığımız tek teknik 5S değil.
Kişilerin verimliliklerini ölçmede ve yapılacak işlerin belli bir havuzdan kişi ayırt etmeksizin alınmasını sağlayan KAN-BAN tekniğiyle işin verimliliğini yükseltiyor ve performans değerlendirmesi yaparken verileri kullanıyoruz.
Aldığımız verileri sürekli geliştirmek için KAİZEN teknikleriyle verimlilik arttırıcı planlamalar yapıyoruz.
Yaşadığımız sorunların temeline inerek mutfak içinde kronikleşmiş hatalar yapmayı engellemek için Neden-Neden analizi yapıyor, asıl sorunu bulup köklü bir çözüm üretiyoruz.
Üretim planlamamızda 3 aylık periyotlardan aldığımız verilerden Parametrik modelleme yöntemini kullanıyor, mutfak içi fazla üretimi ve zayi miktarımızı en az seviyede tutuyoruz.
Bu yöntemleri bir araya getirerek sürdürülebilir bir mutfak ve işletme sistemi kurmayı hedefledik. Şu an için aldığımız geri dönüş inanılmaz derecede olumlu.
Instagram da Ömür Şefin paylaşımlarında da izlemiştim bu sisteminize resmen hayran oldum acemi kendi evinin mutfağında çabalayan bir adam olarak çok çok çok beğendim
Benimde isletmesini devraldigim bir restoran var yapabilirsem sezon basinda bu uygulamayi hayata geçiricem umarim sizin kadar basarili olurumGercekten hayran kaldim tesekkur ederim paylasiminiz için
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!