YAŞLANMA ETKİLERİNİ GECİKTİREN BESİNLER
Yıllar geçtikçe genç kalabilmek, yaşlanma etkilerini geciktirebilmek hepimizin hayali. İşin sırrı ise doğru beslenme ve anti-aging “yaşlılığa karşı” besinlerde gizli…
Anti-aging Etkili 15 Besin
- Ispanak ve koyu yeşil yapraklı sebzeler; içeriğinde bulunan lutein, antioksidan etkisiyle, yaşlanmayı geciktiriyor, cildi gençleştiriyor ayrıca güneş lekelerinin önlenmesin de etkilidir.
- Ayçekirdeği; E vitamini içeriği ile kan dolaşımını düzenleyici etkisi ile cildin yaşlanmasını önler. Hücresel yaşlanmayı yavaşlatarak daha genç bir görünümün sağlanmasına destek olmasının yanı sıra, ciltteki yaraları ve yanıkları iyileştirmeye de yardımcıdır.
- Balık; somon, uskumru, ton ve diğer balıklar kalp sağlığında etkili olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindirler. Omega 3 hafızayı besler, yaşlanma etkilerini geciktirerek beyni dinç tutar. Haftada 2-3 kez yağlı balıklar tercih edilmelidir.
- Avokado; Bu kremalı yoğun tat, E vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. AyrıcaC vitamini açısından da zengin olanavokado vücut direncini arttırır ve cildin pürüzsüz görünümünü destekler aynı zamanda saç ve cilt parlaklığı sağlar.
- Soya fasulyesi ve yer elması; içerdiği bitkisel östrojen sayesinde cilde parlaklık verdiği ve cildin gerginliğini sağlamaktadır.Yaşa bağlı hormon dengesizliğinin önlenmesinde önemlidir.
- Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar; E vitamini, selenyum, çinko ve esansiyel yağ asitlerinden zengindirler. Günde 30 g tüketmeniz yaşlanma etkilerini geciktirmeye yardımcıdır.Selenyum, bağışıklığı arttırmakta ve sağlıklı bir cilt dokusu sağlamaktadır.
- Domates; içeriğinde bol miktarda bulunan likopen ile cilde en dost besinler arasındadır. Cilde, sıkılık ve canlılık verir.
- Üzüm çekirdeği; içerdiği proantosiyanidin, bilinen en güçlü etkisi antioksidandır. Üzüm çekirdeği damarları yenilediği için ayrıca anti-aging etkisine sahiptir. Yenilenen damarlar yaşlılığı geciktirerek, ciltteki yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Yeşil çay: Yeşil çayın içeriğinde bulunan yüksek orandaki antioksidanlar ile cildi pürüzsüzleştirmeye ve kandaki kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Yeşil çayda bulunan ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen bir biyolojik öğenin vücuttaki yağ yakım hızını artırmaktadır. Her gün 2-3 fincan içilmesi önerilmektedir.
- Yabanmersini;C Vitamini ve potasyum içerir. Ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi kırmızı-mor meyveler yüksek oranda antioksidan içerir. Göz sağlığı ve kısa süreli hafızanın kuvvetlenmesinde çok etkilidir.
- Bitter Çikolata; Siyah çikolatada bulunan kakao, kırmızı şarapta bulunan antioksidan içeriğin neredeyse iki katına sahiptir. Siyah çikolata; kalp sağlığını korur, kan basıncını düzenler ve yaşlanmaya bağlı unutkanlığı engeller.
- Elma; Her gün bir elma sizi doktordan uzak tutar cümlesi doğrudur. Elmanın içerdiği pektin kolesterolü azaltır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar ve yaşlanmayı geciktirir.
- Barbunya; Protein, lif, folik asit, magnezyum, potasyum ve içerdiği minerallerle sağlık açısından önemli bir yerdedir. İçeriğindeki izoflavonlar, yaşlanmış ve hasara uğramış hücrelerin büyümesini durdurabilmektedirler. Böylece vücudun yaşlanmasını önler.
- Kuşburnu; Kuşburnu çayında bulunan birçok antioksidan hücrelerin yaşlanmasına sebep olan serbest radikallerin vücuda vereceği hasarlarından korumaktadır.
- Brokoli; Bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol seviyesini düşürücü etkisi bulunmaktadır. İçerdiği öğelerle kanserden koruyucu etkiye sahiptir. Vücutta detoks etki gösterir hem de yaşlanmayı önler.
Dr. Dyt. (PhD) Gamze Şanlı Ak