Çölyak hastalığı nedir?
09.05.2018Çölyak hastalığı, bağırsaklarda sindirimi sağlayan tüysü oluşumların bozulmasına neden olan ve yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen alerjik bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Genetik bir hastalık olmakla beraber, yaşamın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Çölyak hastalığın oluşması için hem genetik yatkınlık hem de çevresel faktör olan glütenli gıdalar tüketmekle kendini gösterir.
Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıl ürünlerinin içerisinde bulunan bu doğal proteinin adıdır.
Gluten İçermeyen Güvenilir Yiyecekler:
Mısır, pirinç, patates, kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu, tapioka, yumurta, reçel, bal, baharat ve bitki içermeyen sirke çeşitleri, meyve sirkesi, balık ve balık konserveleri.
*Una batırılmamış ve baharatlanmamış.
Taze veya dondurulmuş balık. Kendi suyunda ya da yağında balık konserveleri, midye, karides, yengeç v.b.
*Una batırılmamış, daha öncesinde yağda unlu gıdalar kızartılmamış.
Domates ve tuz içeren salçalar.
Tüm işlenmemiş kabuklu kuru yemiş türleri, yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği ve badem.
*Paketlenenler ve işlenmiş olan, tuzlanan kuru yemişler gluten içermektedir.
Kümes hayvanları etleri, sığır, dana, kuzu etleri.
*Una batırılmamış ve baharatlanmamış olmalıdır.
Tüm sebze ve meyve çeşitleri.
Bakliyatların tüm çeşitleri. Kuru fasulye, mercimek, nohut, kırmızı ve yeşil mercimek, barbunya, soya fasulyesi, börülce v.b.
Tüm katı ve sıvı yağ çeşitleri, tüm şeker (toz şeker, pudra şekeri, kahverengi şeker) çeşitleri.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?
Soframızda lezzetli ve besleyici yemekler yemek için genel olarak neler yapabiliriz?