Türk kahvesi, dünyaca ünlü bir içecektir. Ancak kahvenin farklı yorumları da tarih içinde kendine yer bulmuştur. Sütlü Türk kahvesi de bu yorumlardan biridir. Peki, sütlü Türk kahvesinin hikayesi nereden geliyor? Sütlü Türk kahvesi tarifi nasıl yapılır?
02.06.2021Mihrimah Sultan Kahvesi (Sütlü Türk Kahvesi) Hikayesi
21 Mart 1522’de dünyaya gelen Mihrimah Sultan Topkapı Sarayı’nda doğmuştur. Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın ilk çocuğu ve tek kızıdır. İsminin manası Farsça Ay ve Güneş’tir.
Literatürde adı Mihrimah olarak yaygınlık kazanan sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk kızı olmasından dolayı annesi Hürrem tarafından iyi eğitimler alması sağlanmıştır.
Mihrimah Sultan tam bir kahve severdir, aynı zamanda da iyi bir keyifçidir. Bir rivayete göre, kahvesini içerken yumuşatmak amacıyla kahveye süt ekletir ve o zamandan bu zamana Osmanlının dünyaya hediye ettiği kahveyi sütlü kahve olarak ortaya çıkarmıştır.
Kültürümüzde has yere sahip olan sütlü Türk kahvesinin diğer adı Mihrimah Sultan Kahvesi olarak yer etmiş ve nam salmıştır. 19 yy. Osmanlı Saray koleksiyonlarında sütlüklerin daha da yaygınlık kazandığı görülmektedir.
Mihrimah Sultan Kahvesi diğer adıyla Sütlü Türk Kahvesi nasıl yapılır?
Malzemeler:
140 ml süt
16 g Türk kahvesi
Nasıl Yapılır?
Oda sıcaklığındaki sütü bakır bir cezveye alıp ocağa koyun.
Üzerine kahveyi ekleyip bir kere karıştırın ve bırakın.
Kısık ateşte yavaş yavaş köpürmesini bekleyin.
Kahvenin köpüğü oluşunca fincanlara pay edin.
Kahvenin kalanını yeniden bir taşım kaynatın. Yeniden fincanlara paylaştırın ve sütlü Türk kahveniz hazır! 😊
Sıcak olarak servis edin.
*Porsiyon miktarına uygun boyutta cezve kullanın.
*Bu ölçüler 2 kişilik sade kahve içindir. Kişi sayısına göre artırıp azaltabilirsiniz.
*Orta şekerli kahve için 1 tatlı kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.
*Şekerli kahve için 2 tatlı kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz.
Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!
Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...
Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…