Kısık Ateş
Blog

Sebze Yemeği Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mutfağımızı sağlıkla doldurmak için sebze yemeği hazırlamanın detaylarına değindik.

Sebze Yemeği Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Paylaş
  • 19B
  • 96
  • Kaydet

Sağlıklı beslenme denildiğinde akla ilk gelen şüphesiz ki sebzelerdir. Hem hafif hem de vitamin deposu olan sebzeleri tüketmek sağlığımız açısından büyük bir önem taşımaktadır. Doğru pişirme teknikleri kullanarak hazırladığımız sebze yemeklerinden vitaminleri alarak mutfağımızı sağlıkla doldurmak için sebze yemeği hazırlamanın detaylarına değindik.

Pişireceğimiz sağlık dolu sebzeler; besin ve mineral değerlerini kaybetmemeli, doğal renklerini korumalı, özel tat ve kokularını muhafaza etmelidir. Aynı zamanda şekil ve yapıları bozulmamalıdır. Peki bu durumları göz önüne alarak neler yapmalıyız? Gelin bu sorulara birlikte cevap bulalım.

1. Mevsim Sebzeleri

Öncelikle en önemli unsur mevsiminde satılan en taze sebzeleri mutfağımıza konuk edelim.

2. Tencere Kullanımı

Sebzeleri pişirirken vitamin ve besin değerlerini korumak için çelik, cam, seramik ya da toprak kaplar kullanalım.

3. Su Kullanımı

Sebze yemeğine kontrollü olarak su eklenmeli, vitamin ve mineraller yemeğin suyuna da geçtiğinden dolayı bu su ziyan edilmemelidir. Kullandığımız, sebzelerle doğru orantılı olarak belki de hiç su eklemeden sebzeleri pişirelim.

4. Yağ Seçimi

Kullanılan sebzeler ve tarif göz önüne alınarak yağ seçimi yapılmalıdır. Katı yağlar yerine genel olarak sıvı yağ çeşitlerini tercih edelim.

5. Et Kullanımı

Etli bir sebze yemeği hazırlamak istiyorsak eti önceden haşlayalım. Doğranan sebzeleri çok bekletmeden pişme ve sertlik derecelerine göre sırayla ekleyelim.

6. Kıyma Kullanımı

Kıymalı sebze yemeği yapmak istiyorsak kıymayı önce kavuralım sonrasında sebzeleri ekleyelim.

7. Pişirme Süresi

Pişirme işlemi sebzenin yumuşaklığına göre sonlandırılmalıdır. Pişmiş bir sebze yemeğini daha da pişirmek tadını yok eder ve vitaminlerin uçup gitmesine neden olur.

8. Tencerenin Kapağını Kapalı Tutmak

Kapağı kapalı tencerede pişen sebzeler kendi buharında pişer. Sebzeler pişerken tencerenin kapağını açmamaya özen gösterelim.

9. Buharda Pişirme

Sebzelerimizi buharda pişirdiğimiz zaman, sebze içerisindeki tüm besleyici özelliklerini korumuş olur ve ayrıca sebzeler daha iyi bir renk ve dokuya sahip olurlar. Bu durumda herhangi bir yağ kullanımı olmadığı için daha hafif bir yemek elde etmiş oluruz.

10. Wok Tavası ile Soteleme

Sebzeleri hızlı ve sağlıklı şekilde pişirme yöntemlerinden biri de wok denilen özel tavada çok az yağ kullanarak hafif soteleme yöntemini kullanmaktır. Böylelikle çıtır çıtır ve lezzetli sebzeler pişirmiş oluruz.

11. Izgara veya Fırında Pişirme

Bu iki yöntem de sebzelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini korumak adına kullanabileceğimiz oldukça sağlıklı seçeneklerdir. Ayrıca, ilave olarak ızgara veya fırında pişirme ile yemeklerimiz kendilerine has bir lezzete sahip olacaklardır.

12. Terbiyeleme

Bazı sebzeleri çiğ olarak da tüketebiliriz. Fakat brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin sert dokuları sebebiyle çiğ tüketilmesi oldukça zordur. Bu sorunun üstesinden gelmemiz mümkündür. Sebzeleri yumuşatmak için sağlıklı yağlar, sirke, deniz tuzu, limon ve baharatlarla hazırlayacağınız bir terbiye sosu ile bu sorunu çözebilirsiniz. Yaklaşık olarak iki saat bu sosun içinde terbiye ederek sebzelerin yenmesini ve sindirilmesini daha kolay hale getirmiş oluruz.

13. Köklü Sebzeler

Kabak veya bal kabağı gibi köklü sebzeleri yağla kaplayıp pişirdiğimizde yağ hızla ısınır ve yüzeylerindeki nem hemen buharlaşır. Dış taraf karamelize olur, tadı yoğunlaşır ve çıtırlaşır, içi ise yumuşak kalır. Ayrıca, kök sebzeleri buharda pişirmek yerine kaynatarak ta pişirebilirsiniz.

14. Mor Sebzeler

Mor sebzelerin antioksidan değeri yüksektir. Mor sebzeleri kaynatırsak renklerini kaybederler. Bu yüzden çiğ tüketmek en iyisi. Pişirmek isterseniz eğer, suya sirke eklemenizi öneririz.

15. Kırmızı Sebzeler

Pancar gibi belli sebzeleri kırmızı yapan betain isimli maddedir. Suda çözünen, ısıya duyarlı bir maddedir. Bu yüzden kırmızı renkli sebzeleri de mor renkli sebzeler gibi tüketmek en iyisidir.

16. Yeşil Sebzeler

Bazı sebzelere yeşil rengini veren klorofil isimli maddedir. Suda çözünen bir bileşendir. Bu sebzeleri suyun içine tuz atıp çok kısa bir sürede kaynatmak en doğrusu. Bu işlemden sonra da soğuk suyla durulanabilir. Aynı zamanda ızgara yapılabilir, sotelenebilir ve limon suyuyla da tatlandırılabilir.

17. Beyaz Sebzeler

Patates türleri, enginar, karnabahar, soğan türleri ve diğer beyaz sebzeler, içlerindeki belli enzimler nedeniyle onları kestiğimizde renklerini kaybederler ve kahverengi bir renk alırlar. Bu olayın önüne geçmek için limon suyuyla dolu bir kapta pişirme yapacağımız zamanı belirleyerek az zamanda renk değiştirmemeleri için limonlu suyun içinde bekletebiliriz. Ayrıca bu sebzeleri çok uzun sürelerde pişirmemenizi veya çok uzun zaman ızgarada bekletmemenizi söyleyebiliriz.

18. Baharat Kullanımı

Baharatlar yoğun olmayan yiyeceklere lezzet katar. Ancak tedbirli kullanmak en doğrusu olacaktır. Yemeğin lezzetinin önüne geçmeyecek ölçüde kullanılması yemeğimizi lezzetlendirecektir.

19. Marine Etmek

Damak tadınıza göre sebzelerimizi marine edebiliriz. Kendi hazırladığımız sos ve baharatlarla taçlandırdığımız sebzelerimizi pişirmek oldukça lezzetli olacaktır.

20. Limon Suyu ya da Sirke Kullanımı

Sebzelerdeki doğal tatlılığı ön plana çıkaracaktır. Ancak dengeli tatlar elde etmek istiyorsak tüm bunları ölçülü bir şekilde kullanmamız gerekir.

21. Düdüklü Tencere Kullanımı

Eğer, sebzelerimizi düdüklü tencerede pişireceksek az su ile pişirmeliyiz.

Melih Yıldırım
Melih Yıldırım
Bi Küçük Meyhane - Kurucu Şefi

Yorumlar (1)

BaşakTeecan
· 23.03.2020

Mukemmel tariflertesekur ederim

Uzman Melih Yıldırım bu yorumu beğendi

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Çölyak Hastalığı Nedir? Glütensiz Yiyecekler Nelerdir?

Çölyak hastalığı nedir?

68B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Porselen Demek Sağlık Demektir

Porselen nedir, özellikleri nelerdir?

21B Görüntüleme
İlkay Gök
İlkay Gök
Dr. Öğr. Üyesi - Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı
Balıklardaki Civa Miktarı Sağlığımızı Nasıl Etkiler?

Hangi balıklar zararlıdır? Kimler risk altındadır?

123B Görüntüleme