Kısık Ateş
Blog

İspanyol Lezzeti: Paella’nın Hikayesi

Paella, İspanya’nın Valencia bölgesine özgü, dünya çapında tanınan bir yemektir. Peki, bu lezzetli yemeğin kökenleri nereye dayanıyor? Hazırsanız, gelin bu muhteşem İspanyol yemeğinin sırlarını keşfedelim!

İspanyol Lezzeti: Paella’nın Hikayesi
Paylaş
  • 37B
  • 103
  • Kaydet

(Okunuşu Paeya) Paella’nın ortaya çıkışında Arapların ve Romalıların arasındaki birliğin olduğu söylenmektedir. Bu iki İspanyol kültürün mağribi krallarının hizmetçilerinin ziyafetlerinden kalanları eve götürmek üzere karıştırıp hazırladıkları yemek günümüze bambaşka bir lezzet olarak ulaşmıştır. Hikayesi çok eskilere dayanan Paella’nın aslında büyük kaplarda yaratılmış bir pirinç yemeği olarak da görülmektedir. Bir diğer taraftan da içinde pişirildiği tavayı ifade etmektedir. Eski dönemlerde hizmetkarların yemeği olarak adlandırılan bu yemek günümüze kadar popüler bir lezzet haline gelmiştir.

İsmi ise Para Ella’dan (for her- onun için) gelmiş, zamanla da Paella olarak kısaltılmıştır.

Paella’nın çeşitleri aslında elde bulunan malzemelere göre hazırlanması mantığından geliştirilmiş.
Herkese hitap edebilecek bir çeşidi olması da belki onun çekici kılan ve uluslararası üne kavuşturan sebeplerden biridir.

Pirincin yetiştirilmesi ve kimi bölgelerde deniz mahsullerinin bol bulunması bu yemeğin ortaya çıkışında büyük bir etken olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra işçiler açık alanlarda daha çok çalıştığı için de yemeği açık ateşte pişirmek çok daha pratik bir yöntem olarak görülmüştür. Ateşin yanmasında ise İspanya’da fazlasıyla bulunan küçük dalların odunlarının daha hızlı yandığı için kullanıldığı bilinmektedir. Paella yemeğinin pişirilmesinde de ateşin yakıldığı bu adım önemli bir adım olarak görülmektedir. Geçmiş dönemlerden bu yana Paella kazanının derinliğinden çok büyüklüğü artmaktadır. Bu sayede sıcak olan ateşte buharlaşmanın daha da artması sağlanmaktadır.

Paella Tavası ve Pirinci

Paellera (paeyera) adı verilen düz tabanlı ve yuvarlak olan Paella tavasının büyüklüğü değişebilir ancak yüksekliği değişmeyen bir tavadır. Yoğun bir ateşin üzerinde pişirilmeye uygun olan bu tavanın ortasında küçük çıkıntılar yer almaktadır. Bulunan bu çıkıntılar az miktarda sıvının hapsolmasında ve bu şekilde pişirme işleminin daha çabuk gerçekleşmesinde etkilidir. Bununla birlikte tavanın yapısı pirincin tavaya yapışmasını önleyici ve tavanın da bükülmesine engel olucu bir faktördür.

Paella’nın lezzetinde büyük etkene sahip olan pirincin tavaya yapışmaması bundan dolayı önemsenmektedir. İspanya’nın iki türdeki Bomba ve Risotto pirinci lezzetini emen, şekillerini koruyan, yuvarlak, orta ve büyük tanelerde bulunabilen yapıdadır. Paella yemeğinde kullanılan en popüler pirinç Bomba pirincidir. Bunun özelliği ise biraz daha çok parçalanan ve kremsi dokuya sahip olan Risotto pirincinden farklıdır.

Paella’da Et ve Sebzeler

İspanya kültüründe Paella yemeği için yemeğe eklenen yan malzemeler bölgeye ve tarihe göre değişmektedir. Yemeğe eklenen et ve sebzeler de bununla bağlantılı olarak değişiklik göstermektedir. Tavşan, tavuk, Chorizo gibi tütüsülenmiş sosisler, kullanılan etler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte deniz ürünleri, karides, midye, istiridye, ıstakoz ve yengeç de yine kullanılan et ürünleri arasındadır.

Paella’da sıklıkla kullanılan ve hemen her kültürde kullanılan bir malzeme de soğan ve sarımsaktır. Taze bezelye, taze fasulye, enginar, kırmızı biber gibi sebzeler de garnitür olarak tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.

Şimdi gelelim Deniz Mahsullü Paella’nın nasıl yapıldığına… Linki tıklayarak ayrıntılı ve orijinal reçetesine ulaşabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun… 😊

Melih Yıldırım
Melih Yıldırım
Bi Küçük Meyhane - Kurucu Şefi

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Oytun Dağlı
Oytun Dağlı
BTA Yiyecek&İçecek Hizmetleri - Chef
Sezar Salatasının Hikayesini Biliyor Musunuz?

Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!

22B Görüntüleme
Ömür Akkor
Ömür Akkor
Yemek Araştırmacısı ve Seyyah
Güllaçın Tarihçesi

Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...

51B Görüntüleme
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör
Kültürel Mirasımız Olan Tarhanayı Ne Kadar Tanıyoruz?

Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…

173B Görüntüleme