Yazın en serinletici başlangıçlarından biri olan cacıksız bir Türk mutfağı düşünemiyoruz! Peki cacık kelimesinin kökenini ve ilk nasıl kullanıldığını hiç merak ettiniz mi? İşte detaylar…
23.09.2024Cacığın Hikayesi
Cacık, Türk mutfağının vazgeçilmez soğuk meze ve salatalarından biridir. Yoğurt, su, sarımsak, salatalık ve zeytinyağı ile hazırlanan ferahlatıcı bir lezzettir. Genellikle yemeklerin yanında serinletici bir eşlikçi olarak tüketilir.
Farsça jāj "çeşitli yemeklik yabani otlara verilen ad, kendinden yetişen her tür nebat" sözcüğü ile eş kökenlidir.
Tarihte kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaklardan Seyahatname’de ‘’yemeğe katılan bir ot’’ anlamında kullanılmıştır.
Her yemeğin yanına yakışan bu lezzetli başlangıcın ana malzemeleri yoğurt, salatalık ve tuz olsa da farklı baharatlar, nane, sarımsak gibi malzemelerle de çeşitlendirilmektedir.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Kökleri Roma’ya mı yoksa başka bir yere mi dayanıyor? Sezar salatasının tarihi ve ortaya çıkış hikayesi için hemen tıklayın!
Güllaç denince akla Ramazan, Ramazan denince güllaç gelmektedir. Güllaç kaçıncı yüzyıla ait bir tatlıdır? Eskiden nasıl yapılırmış? İşte tüm detaylarıyla güllaçın tarihi...
Gastronomik değere sahip olan tarhananın coğrafi işaretlemedeki yeri ve önemi nedir? Tarhana genellikle ne zaman yapılır ve nasıl kurutulur? Tarhana çeşitleri nelerdir? İşte tüm detaylar…