Son 3 yemek yeme hakkım olsa biri mutlaka Tavacı Refik Usta olurdu...
Tavacı Refik, adından da anlaşılacağı gibi sac tavasıyla meşhurdur. Sacın üzerinde sadece dört dakikada taş fırında pişen etin bu kadar lezzetli olmasının sırrı hâlâ çözülememiştir.
Sac tavanın yanında sunulan beyaz peynir görünümlü tava yoğurdu, fırınlanmış Karacabey soğanı, mevsiminde fırınlanan Karacabey taze kırmızı biberi, tereyağı, ekmeği, salçası ve turşusu ise başlı başına birer efsanedir. Sadece bu nefis yan ürünler bile tek başına yemeği keyifli hale getirmeye yeterlidir. Ama bu kadarla kalmaz!
Tavacı Refik’te ne yerseniz yiyin, ne kadar yerseniz yiyin, mutlaka tatlı ile bitirin derim. Peynir tatlısı, yani Kemalpaşa tatlısı, neredeyse en geleneksel haliyle burada bulunur. Bir de lezzetiyle dillere destan kabak tatlısı vardır ki kestane revağında uzun süre taş fırında pişer. Yanında sunulan kaymak da en kalitelisinden seçilmiş ve lezzeti taçlandırmaktadır.
Burası, İstanbul, İzmir ya da Ayvalık tarafına arabayla gidenlerin mutlaka ama mutlaka durması gereken bir lezzet durağıdır; benden söylemesi.
Tavacı Refik her sene tatil dönüşü mutlaka uğradığımız mekandi. Bu seneki ziyaretimiz biraz hayal kırıklığı oldu maalesef. Mekan pisti gölete bakan yer sinekten geçilmiyordu. Bahçeye çıkılan koridorda tuvaletinin karşısındaki kısmı boş kasalar ve kirli bulaşıklar karışımı bir yığın istiflenmişti ve çok kötü görünüyordu. Personel çok genç, tecrübesiz ve şaşkındı. Bir daha gideceğimizi pek zannetmiyorum.