Kalbiniz ve mideniz Ege’de kalacak…
21.02.2022Yaşar Üniversitesi, Pınar ve Kısık Ateş iş birliğiyle, İzmir mutfağının ön plana çıkarılması ve yeni yetişen şeflerin İzmir’e özgü yemek kültürünün öğrenmesi amacıyla “İzmir’e Özel Lezzetler” yemek yarışması düzenlendi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden 5 öğrencinin finale kaldığı yarışmayı, “Ege Otlu Tortellini” yemeği ile Furkan Aydın kazandı. Tarif detayları için tıklayın.
Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Pınar ve Kısık Ateş iş birliğiyle, 5 bin yıllık tarihi boyunca ev sahipliği yaptığı çeşitli kültürlerin etkisiyle oluşan İzmir mutfak kültürünü ön plana çıkarmak amacıyla düzenlenen “İzmir’e Özel Lezzetler” yemek yarışmasıyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerini ödüllendirdi. Yarışmaya başvuran 45 kişi arasından 5 öğrenci finale kaldı. Öğrenciler Yaşar Üniversitesi Uygulama Mutfağı’nda, börülce, fasulye, patlıcan, asma yaprağı, bakla, barbunya, dolmalık biber, enginar, kabak çiçeği gibi sebzeler ve İzmir’e özgü çeşitli şifalı otlarla hazırlanarak zeytinyağı ile lezzetlendirilen yemekler yaptı. Yarışma sonunda finale; “Otlu ve İzmir Tulumlu Köfte” ile Dila Oktay, “Dereotlu Kereviz ve Pancar” ile Teoman Keleş, “Ege Otlu Tortellini” ile Furkan Aydın, “Sarı Zeybek” ile Furkan Açıkgöz ve “Urla” isimli tabağıyla Doğukan Aydın kaldı.
Öğrenciler sırayla tabaklarını jüri üyelerine sundu. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu, Kısık Ateş Şeflerinden Serkan Çakır ve Murat Yıldız’dan oluşan jüri üyeleri finale kalan tabakları değerlendirdi. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Murat Komesli de Uygulama Mutfağı’nda gerçekleşen ödül törenine katılarak, finale kalan öğrencilerin hazırladığı tabaklardan tadım yaptı.
Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç ise finalistleri tebrik ederek, “Yarışma Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim gören tüm öğrencilerin katılımına açık gerçekleşti. Yarışmayı düzenlemekteki amacımız zengin İzmir Mutfağı’nın yaşatılması ve öğrencilerimizin İzmir Mutfağı’nı daha iyi tanımalarını sağlamaktı” dedi.
YARIŞMANIN BİRİNCİSİ: EGE OTLU TORTELLİNİ
“İzmir’e Özel Lezzetler” yemek yarışmasının birincisi “Ege Otlu Tortellini” tabağı ile Furkan Aydın, ikincisi “Sarı Zeybek” tabağı ile Furkan Açıkgöz, üçüncüsü ise “Urla” isimli tabağıyla Doğukan Aydın olurken, Dila Oktay ile Teoman Keleş mansiyon ödülü kazandı. Birinci, ikinci ve üçüncüye; plaket, Yaşar Üniversitesi hediye paketi, Pınar hediye paketi ve Kısık Ateş hediye paketi verildi.
ATATÜRK’ÜN SON İSTEĞİ OLAN ENGİNARDAN ESİNLENDİ
Birinci seçilen Furkan Aydın, “Ege Otlu Tortellini” tabağını hazırlarken nelerden esinlendiğini anlatarak, “İlk katıldığım yemek yarışması bir makarna yarışmasıydı. Ege otlarının lezzetiyle kendi yaptığım tortelliniyi birleştirdim. Ortaya güzel bir tabak çıktı” dedi. İkinci tabak olan “Sarı Zeybek”in sahibi Furkan Açıkgöz, Atatürk’ün son istediği yemek olan enginardan esinlendiğinden bahsederek, “Ben sevdiğim insanlara yemek yapıyorum ve Atatürk de sevdiğim bir insan. O yüzden böyle bir tabak ortaya çıktı. Tabakta enginar, dil balığı ve şefketi bostan otu var. Adının sebebi de Atatürk siroz olduktan bir süre sonra son kez Sarı Zeybek dansını yapıyor ve bir süre sonra sağlığı giderek kötüleşiyor. Bu nedenle tabağıma bu ismi vermek istedim” diye konuştu. Üçüncü seçilen öğrenci Doğukan Aydın ise Urla tabağıyla ilgili, “İçinde çeşitli otlar, balık ve enginar var. Urla’da bu ürünler çok fazla yetişiyor. Bakla ile enginarı yakıştırdığım için beraber kullandım. Balığın yanında güzel gittiği için enginarın içine deniz börülcesi koydum. Balığımın derisini kızarttıktan sonra deniz börülcesi, yapay hardal ve İzmir tulum peyniri yerleştirdim. Yanına da pancar suyundan sos yaptım” şeklinde konuştu.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Ankara Coffee Festival, keyifli anılar ile geride kaldı.
Yaklaşık 30.000 ziyaretçinin yoğun ilgi gösterdiği İzmir Coffee Festival'i keyifli anılar ile geride bıraktık.
Cheftalks gastronomiye dair her şeyi ele alıyor...