Kısık Ateş’ten Gıda Dostu Mutfağım Projesine Tam Destek! Gıda Dostu Mutfağım Projesi ile ilgili bilgi almak için tıklayın!
28.05.2021Dünyada her yıl gıdaların yaklaşık olarak üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Dünya üzerinde her dokuz kişiden birinin açlıkla karşı karşıya olduğu düşünüldüğünde, gıdaların çöpe gitmesi kabul edilemeyecek bir durumdur. Son yıllarda sıkça karşılaştığımız gıda israfı ve gıda kaybı konusu, özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ölçekte üzerinde oldukça konuşulan önemli bir konu haline gelmiştir. Maalesef, birçoğumuz yiyebileceğimizden daha fazla gıda satın alarak bu israfa katkıda bulunuyoruz.
Gıda israfı, temel olarak üretilen gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesidir. Tüm dünyada israf edilen gıda ürünlerinin dörtte biri ile açlığa çözüm bulunabileceği belirlenmiştir. Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın aç olduğu ve yetersiz beslendiği düşünüldüğünde, inanılmaz bir israfın yaşandığı gözlenmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılı mayıs ayı içerisinde “Gıdanı Koru” Kampanyası başlatılarak gıda kayıp ve israfının ülkemizde azaltılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır.
Bu kapsamda Türkiye’de 4. en fazla toplu tüketim işletmesine sahip olan İzmir’in Konak İlçesi olarak HoReCa (Otel-Restoran-Kafe) sektöründe faaliyet gösteren toplu tüketim işletmelerinde gıda israfının mümkün olan en az seviyeye indirilmesi ve hem işletme hem de tüketici bazında israfı önleyici davranışların benimsenerek, gıdayı tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu değişim yaratılması ile gıda israfı, stok ve atık yönetimi konularında gelişmeler yaşanması, iletişim, markalaşma ve sağlıklı beslenme konularındaki çalışmalar ile kültürel, sosyal, ekonomik ve çevresel birçok fayda sağlanması amacıyla “Gıda Dostu Mutfağım” projesi T.C. Konak Kaymakamlığı Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülmeye başlanmıştır.
Kısık Ateş platformu olarak Kısık Ateş uzman şeflerimiz ile birlikte mutfaklarda israfı önleyecek eğitimler içinde bulunacağız.
Projeye destek sağlayan diğer kurum ve kuruluşlar;
Ayrıca Executive Chef Aydın Demir, Neolokal Restoran şefi ve kurucu ortağı Maksut Aşkar, Swiss Otel Bosphorus İstanbul’un Baş Aşçısı Ali Ronay ve Zennup 1844 Mutfak Koordinatörü Alper Tuğrul Ünlütürk gibi konularında uzmanlaşmış birçok şeflerimiz de proje destekçilerindendir.
Proje dahilinde Konak ilçesinde belirlenen ve projeye gönüllü olarak katılan 50 işletmeden toplam 250 personele akademisyen, uzman ve eğitmen şeflerden oluşan eğitici kadrosu tarafından 11 modülden oluşan bir eğitim programı uygulanacak, işletme ve bu işletmelerden hizmet alan tüketicilere yönelik anket çalışmaları, işletmelerde israfın nedenlerinin hangi noktalarda yoğunlaştığı ve hangi ürünün ne kadar israfa uğradığına yönelik istatistiki çalışmalar yürütülecek, yerinde kılavuz uygulamaları ile israfı önleyici davranışların bir prosedür altına oturtulması hedeflenecektir. Ayrıca konularında uzman ve gıda israfının önlenmesi konularında çalışmalar yapan şeflerin katılımıyla atölye çalışmaları, öğrencilere yönelik yarışmalar gibi etkinlikler de ilerleyen günlerde bizleri beklemektedir. Proje sonunda gıda israfını önleme çalışmalarını benimsemiş işletmelere Gıda Dostu Mutfak Sertifikası ve Plaketi ödülleri verilecektir.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Ankara Coffee Festival, keyifli anılar ile geride kaldı.
Yaklaşık 30.000 ziyaretçinin yoğun ilgi gösterdiği İzmir Coffee Festival'i keyifli anılar ile geride bıraktık.
Cheftalks gastronomiye dair her şeyi ele alıyor...