Kısık Ateş
Blog

Yeşil Elma Faydaları Nelerdir?

Yeşil elma, sağlıklı beslenme ritüelinin en lezzetli meyvelerinden biridir. Lezzetli bir yeşil elma yemenin sağlığa faydaları nelerdir? Günlük yeşil elma tüketimi nasıl olmalı? Elmanın olumsuz etkileri var mıdır?

Yeşil Elma Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 112B
  • 7
  • Kaydet

Yeşil Elma Faydaları

Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilen ve neredeyse her mevsimde bulabildiğimiz yeşil elma, sağlıklı beslenme ritüelinin en lezzetli meyvelerinden biridir. Yeşil elma dayanıklı yapısı, sulu ve hafif ekşi tadıyla keyifli bir meyve deneyimi yaşatır. Yeşil elmanın sağlığa faydaları saymakla bitmez; enerjik yaşamı, hareketli sindirim sistemini, sağlıklı diş yapısı için destek sağlar, daha birçok açıdan vitamin ve mineralli yapısıyla sağlığınıza yardımcı olur. O zaman gelin lezzetli bir yeşil elma yemenin sağlığa faydaları nelerdir biraz inceleyelim.

Vitamin ve mineral dostu

A, B kompleks, C, E, G ve K vitamini; potasyum, magnezyum, bakır, çinko, sodyum, manganez, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Günlük bir adet elma vitamin ve mineral ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur.

Demir eksikliğini önlemeye yardımcı

Demir eksikliğinde tedavi süresince takviyeler C vitamini ile birlikte alındığında emilim artar. Yeşil elma C vitamini ve demir mineralini bünyesinde barındıran bir meyvedir. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliğini önlemeye yardımcı olurken aynı zamanda tedavi sürecini destekler.

Sindirimi destekler

Yeşil elma hafif yaşam idealinde destekleyici bir meyvedir. Düzenli tüketildiğinde sindirim sistemini destekler, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Hazımsızlık, kabızlık gibi sindirim problemlerinde bağırsakları harekete geçmesi için destekler, rahatlamanızı sağlayabilir. Günde bir adet yeşil elmayla sindirim sisteminizi destekleyebilirsiniz.

Cilt ve diş sağlığını destekler

Yeşil elmada bulunan mineral ve vitaminler cildi korumaya, yaşlılık etkilerini geciktirmeye yardımcı olur. Diş sağlığının korunmasına ve temizlenmesine destek sağlar. Özellikle ağız kokusu problemlerini gidermeye yardım eder, nefesin tazelemeye çalışır.

Menopoz dönemini rahatlatabilir

Menopoz döneminde ortaya çıkan problemlerde yeşil elma destekleyici görev üstlenir. Kemik erimesini önlemeye ve riskleri düşürmeye destek sağlar. Östrojen hormonu salgılanmasına yardımcı olur.

Vücut direncini artırabilir

Elma besin değerleriyle kıymetli meyveler arasındadır. Düzenli tüketimde vücut direncini ve fiziksel performansı artırmaya yardımcıdır. Ayrıca güne başlarken enerji ihtiyacını karşılamak için destekçi olur.

Yeşil elmanın diğer faydaları ise şöyledir;

  • Gastrite bağlı gelişen mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Tansiyon ve kötü kolesterolü düşürebilir.
  • Beyin sağlığını destekler.
  • Yaşlılık etkilerini yavaşlatabilir.
  • Şeker ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
  • Mide bulantısını azaltmaya ve mide asidinin dengelenmesine yardımcı olur.
  • Yatıştırıcı desteğe sahiptir; uyku kalitesini artırmaya ve zihinsel yorgunluğu gidermeye yardımcıdır.
  • İdrar söktürücü destek sağlar. Böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olur.
  • Meyve suyu olarak tüketildiğinde soğuk algınlığına, boğaz ağrılarına, ses kısıklığına yardımcı olur.

Yeşil Elma Detoksu Nasıl Yapılır?

Yeşil elma detoksu ödem atmaya, bağırsakları çalıştırmaya, metabolizmayı hızlandırmaya ve tokluk süresini uzatmaya yardımcı olur. Yeşil elma detoksunun hazırlanışı şöyledir;

Malzemeler: Bir litre su, bir yeşil elma, bir yemek kaşığı yeşil çay, bir kâse maydanoz, bir tatlı kaşığı elma sirkesi, bir limon, 3-4 adet karabiber, fındık büyüklüğünde taze zencefil, 4-5 adet karanfil, iki çubuk tarçın.

Hazırlanışı: Tüm malzemeleri tencereye koyun, bir litre su ilave edin. Malzemeleri karıştırın ve 8-10 dakika kısık ateşte kaynatıp soğutun, süzerek için.

Detoks suyunu tek bir öğün olarak tüketebilirsiniz. Bir öğün için 2 bardak tüketilebilir. Yeşil elmalı detoks suyu tokluk hissiyle iştah kontrolü yapmanıza yardımcı olur. Kahvaltı ve öğle yemeklerinde değil ara ya da akşam öğünlerinde tüketebilirsiniz. Detoks sularının sürekli içilmesi önerilmez, hazırladığınız suyunu haftada bir-iki gün yapın, bittikten sonra ara verin.

Yeşil Elma Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Yeşil elmanın diyet ile ilişkisi çok yakındır. Hemen her diyette detoks, kahvaltı ya da ara öğün olarak yeşil elma tüketildiği görülebilir. Yeşil elmanın sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olması, bağırsak tembelliğini gidermede etkili bir destek sunması kilo verme sürecini kolaylaştırabilir. Beslenme uzmanları yeşil elmayı sağlıklı beslenme programında ara öğün olarak tüketilebileceğini belirtir. Yeşil elma metabolizmanızın hızlanmasına, içerdiği lif oranıyla bağırsaklarınızı harekete geçirmeye, iştah kontrolü sağlamaya, sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur. 

Yeşil Elma Besin Değeri

100 gram yeşil elma besin değeri;

  • Kalori: 58 kkal
  • Karbonhidrat: 13.6 gr
  • Protein: 0.44 gr
  • Yağ: 0.19 gr
  • Lif: 2.8 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

33B Görüntüleme