Kısık Ateş
Blog

Yaz Sebzeleri

Kendimizi hafif, sağlıklı, güçlü hissetmek için her mevsim sebze tüketmemiz önerilir. Sebze bakımından en keyifli dönem yaz dönemidir. Peki yaz aylarında hangi sebzeler tüketilmelidir? Yaz sebzeleri nelerdir, sağlığa ne gibi faydaları vardır?

Yaz Sebzeleri
Paylaş
  • 16B
  • 7
  • Kaydet

Yaz Sebzeleri

Sebze bakımından en keyifli dönem yaz dönemi diyebilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde aylarca hafif ve bol çeşit sebze yemekleri tüketebilirsiniz. Yağlı, etli, ağır yemekler yaz mevsiminde çok tercih edilmez, hafif tarifler öne çıkar. Yaz sebzeleri bu hafifliği bol mineral, vitamin, antioksidan ve sağlıklı besin içerikleriyle sofralara getirir. Beslenme uzmanları lifli besin kaynağı olan sebzeleri mevsiminde düzenli yemeyi önerir. Peki, yaz sebzeleri nelerdir, sağlığa ne gibi faydaları vardır? Gelin birlikte yaz sebzelerini inceleyelim.

Bezelye

Besleyici ve doyurucu özelliğe sahip olan bezelye A, C, K vitaminleri; kalsiyum, demir, çinko, manganez; protein, lif, bakımından çok zengindir. Bezelye tüketerek kolesterolünüzü, göz sağlığınızı, bağışıklık sisteminizi, cildinizi, sindirim problemlerinizi, beyin sağlığınızı destekleyebilirsiniz.

Bamya

Bamya tıpkı diğer yaz sebzeleri gibi oldukça destekleyici besin değerlerine sahiptir. Şeftali gibi minik tüylere sahip olan sebze A, C, E vitaminleri; manganez, kalsiyum, çinko, potasyum, demir mineralleri içerir. Bamya zengin içeriğine oranla oldukça hafif bir lezzettedir. Mevsiminde tüketerek beyin ve omurilik, kan şekeri, göz sağlığı, kemik oluşumu, cilt sağlığını destekleyebilir, risklere karşı vücut direncinizi artırabilirsiniz.

Dolmalık biber

Acı ve tatlı versiyonları bulunan dolmalık biber, yaz mevsiminde dolma yapmak için sıklıkla kullanılır. Taze biber dolmasının yanı sıra kahvaltılıklarda, akşam öğününde yemeğin yanında destekleyici bir lezzet olarak çiğ halde tüketilebilir. Dolmalık biber zengin bir C vitamini sebzesidir. Bağışıklık sistemini destekler, günlük C vitamini alımının ciddi bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur. A, C vitaminleri içeren biber aynı zamanda selenyum, bakır, çinko, demir, magnezyum, potasyum barındırır.

Enginar

Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, kıymeti çok az kişi tarafından bilinen şahane bir yaz sebzesidir. Enginar ideal lif oranı, güçlü antioksidan özelliğiyle A, C, K vitaminleri; kalsiyum, magnezyum, demir, manganez, fosfor, çinko içerir. Lezzeti büyük, doyuruculuğu yüksek enginar, düşük kalorisi ile beslenme düzeninizi desteklemek için sağlıklı bir yaz sebzesidir.

Bakla

Bakla yüksek besin değerine sahip yaz sebzesidir. A, B, C, B2 vitaminleri; demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, ve enerji açısından zengindir.Günlük lif ihtiyacının neredeyse yarısını doğrudan karşılamaya yardımcı olan bakla, birçok açıdan sağlığı destekler. Enerji ve protein deposu sebzeyi tüketerek beyin sağlığını, cilt sağlığını, kolesterolü, kalbi, sindirim organlarını destekleyebilirsiniz. Ayrıca et tüketmiyorsanız protein alımı için baklayı tercih edebilirsiniz.

Kabak

Yaz sebzeleri arasında içerdiği su oranıyla çok popüler olan kabak, pürüzsüz ve ideal bir cilt için gerçek bir destekçidir. Kabak yüksek oranda su ve lif içerir. Besin değerlerine baktığınızda A ve C vitaminleriyle birlikte çinko, fosfor, potasyum, manganez, demir barındırdığını görmek mümkün. Kabak hafif yapılı bir sebzedir, uzun süre tokluk sağlaması sebebiyle diyet yaparken lifli içeriğinden faydalanabilirsiniz. Lifli yapısı kilo verme sürecinizi destekler, kabızlık gibi sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Patates

Potasyum denince akla gelmesi gereken ilk yaz sebzesi patates olabilir. Patates hem potasyum hem de nişasta olmak üzere yüksek orana sahiptir. A ve C vitamini; demir, bakır, fosfor, potasyum, manganez ve magnezyum içerir. Patates çözünür ve çözünmez lifleri beraberinde taşır, bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Lif açısından zengin bir sebzedir.

Mısır

Yaz sebzeleri mısırsız olmaz. Mısır yüksek C vitamini ve çinko, magnezyum, demir, bakır içeriğiyle sağlıklı, tüketilmesi önerilen sebze ürünüdür. Salatalarda, pilavlarda, fırın yemeklerinde garnitür olarak kullanılabilen mısır, aynı zamanda keyifli bir atıştırmalıktır. Ancak mısır şekerli bir besindir. Diyet programlarında ya da diyabetli hasta menüsünde mısır çoğu zaman çok küçük porsiyonlarla yer alır.

Patlıcan

Et ve sebze yemeklerinin lezzetli eşlikçisi patlıcan, yüksek lif içeriğiyle hafif yaz sebzeleri arasında yer alır. Patlıcanda A, B kompleksi, C ve K vitaminleri bulunur.Mineral bakımından ise oldukça dikkat çekicidir; manganez, demir, bakır, magnezyum, potasyum içerir. Kansızlık ve demir eksikliğinde tedaviyi destekler. Glisemik indeksi düşük olduğu için diyabetliler tarafından tüketilebilir. Kolesterolü düzenlemeye yardımcı olur.

Semizotu

Semizotu yüksek omega-3 yağ asitleri içerir. Kaliteli ve zengin beslenme düzeninde olması önerilen semizotu, çiğ ya da haşlanarak tüketilebilir; salata, cacık, haşlama, çorba, omlet, börek gibi farklı tariflerde kullanılabilir. Semizotu A, C vitamini; demir, manganez, kalsiyum, demir bakımından zengindir. Çocuklarda sağlıklı büyümeye yardımcı olur, beyin gelişimini olumlu yönde destekler.

Salatalık

Kalorisi en düşük yaz sebzesidir. Kolesterol, yağ içermez. A, C, K vitaminleri; potasyum, sodyum mineralleri içerir. Salatalık büyük oranda sudan oluşur. Bu nedenle sindirim sistemini düzenlemeye ve çalışmasına yardımcı olur. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını destekler. Diyet sürecinde kilo vermeye, ödem atmaya yardımcı olur.

Taze fasulye

Taze fasulye A, B1, B6, C vitaminleri; kalsiyum, demir, manganez içerir. Özellikle A vitamini bakımından kusursuz bir yaz sebzesi kabul edilir. İçerdiği yüksek orandaki lif ise bağırsak mukozasını korumaya yardımcı olur, bağırsakların daha sistemli çalışmasını destekler. Yeşil fasulye lezzetli, doyurucu yönüyle diyet listelerinin popüler sebzesidir. Doymuş yağ içermez, vücudu toksik maddelere karşı korumaya yardımcı olur.

Yaz Sebzelerinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yaz sebzeleri vitamin ve mineral desteğiyle sağlığınızı korumaya, hastalıklara karşı direncinizi artırmaya çalışırlar. Düzenli tüketimde ihtiyaç duyulan liflerden yararlanmanızı sağlar. Yaz sebzeleri hafif, sulu, lezzetli yönüyle sağlığınızı doğal yollardan korumaya yardımcı olur. Sebzelerin diğer faydaları ise şöyledir;

  • Kilo vermeye yardımcı olur. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını ve metabolizmanın hızlanmasını destekler.
  • Kalp hastalıklarına karşı riskleri düşürmeye yardımcı olur.
  • Vitamin, mineral, yağ, lif desteğini kesintisiz sürdürmeye yardımcı olur.
  • Sinir sistemini destekler.
  • Beyin gelişimine yardımcı olur.
  • Büyüme sürecini destekler.
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme