Kısık Ateş
Blog

Yaz Meyveleri

Kendimizi enerjik, sağlıklı, güçlü hissetmek için her gün mevsim meyvelerinden tüketmemiz önerilir. Peki yaz aylarında hangi meyveler tüketilmelidir? Yaz meyvelerinin faydaları nelerdir? Hangi yaz meyveleri vitamin ve mineral bakımından zengindir?

Yaz Meyveleri
Paylaş
  • 5B
  • 5
  • Kaydet

Yaz Meyveleri

Sağlıklı beslenmenin yolu dengeli ve kaliteli öğünlerden oluşur. Dengeli beslenme rutini oluşturmak vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazandırır, vitamin ve mineral alımını destekler. Kendinizi enerjik, sağlıklı, güçlü hissetmek için ise her gün mevsim meyvelerinden tüketmeniz önerilir. Her besin ve her besin değerleri vücudunuz için azımsanamayacak derecede önemlidir. Uzun ve sıcak yaz günlerinde her gün belli porsiyonlarda taze meyve tüketerek vitamin ve alımını destekleyebilirsiniz. Yaz meyveleri taze, sulu, lezzetli, bol vitaminli haliyle yaşam kaynağınız olabilir. İşte sağlığınızı destekleyecek kadar zengin içeriğe sahip yaz meyveleri…

Karpuz

A ve C vitamini kaynağı karpuz, yaz mevsiminin sembol meyvelerinden biri şüphesiz. Karpuz, antioksidan özellikleriyle sağlığınızı destekler. Karpuz yüksek su içerdiği için tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir, iştah kontrolü sağlamaya yardımcı olur. Potasyum mineral desteğiyle ise tansiyonu dengelemeye destek sağlar, kalp hastalıklarına karşı risk düşürür. Karpuz sağlığı destekleyici bir meyve olmasına karşın içerdiği şeker oranıyla dikkatli tüketilmesi önerilen bir meyvedir aynı zamanda. Günde 2-3 dilim keyifle tüketilebilir.

Kavun

Sulu ve tatlı yaz meyveleri arasında yer bulan kavun, tam bir potasyum kaynağıdır. A ve C vitamini yönünden zengin bir meyvedir. İdrar söktürmeye, tansiyonu dengelemeye, ödem atmaya yardımcı olur. Vitaminli içeriği hücre yenilemeyi destekler, hücre hasarlarını önlemeye çalışır. Kavun yüksek su içerir, sıvı kayıplarını dengelemeye yardımcı olur. Ancak yine şekerli bir meyve olduğu için günlük 1-2 dilim tüketilmesi önerilir.

Üzüm

Üzüm lezzetli ve sağlıklı yaz meyveleri arasında önemli yer tutar. Yüksek lif içermesi, resveratrol gibi önemli bileşenlere sahip olması üzümü değerli kılar. Üzümde bulunan antioksidanlar çok değerlidir. Sindirim sistemini düzenlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp ve damar hastalıklarını korumaya yardımcı olur. C vitamini ve potasyum desteği sağlayan üzüm yüksek şeker içerir. Bu nedenle diyabetlilerin günlük 10-20 adet arası tüketmesi önerilir.

İncir

Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişen incir, yaz sonlarına doğru en güzel halini alır. İncir güçlü bir antioksidan barındırır, vücudu içerdiği bileşenlerle destekler. İncir aynı zamanda ideal bir lif kaynağıdır. Bu sayede kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olur, kilo vermeyi destekler. Potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez alımına destek olur. Kalp, damar, kemik sağlığını korumaya ve gelişimini desteklemeye yardımcıdır. Şeker miktarı diyabet hastaları için risk barındırabileceğinden bu kişilerin bir porsiyon olmak kaydıyla dikkatli tüketmesi önerilir.

Yeşil erik

Yeşil erik ilkbaharda ortaya çıkar yazın ilk dönemlerine kadar tezgahlarda yer bulur. Yaz meyveleri arasında sezonu kısa süren bir meyve olduğu için yoğun tüketilir. A ve C vitamini açısından zengindir, fosfor ve potasyum desteği sağlar. Lif oranıyla sindirim sistemini çalıştırmaya ve düzenlemeye yardımcı olur. Glisemik indeksi düşük olduğu için diyabetliler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Yeşil erik için önerilen günlük tüketim miktarı 10 adet civarıdır.

Kara erik

A, B, C vitaminleri; bakır, demir, potasyum, fosfor, magnezyum minerali; lif ve antioksidan içerir. Kara erik kansızlığı önlemeye, demir tedavisini desteklemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, fiziksel enerji ihtiyacını karşılamaya, göz sağlığını korumaya, sindirim problemlerini gidermeye yardımcı bir meyvedir. Günlük bir porsiyon, 10 adet kadar tüketilmesi önerilir. Kara erik en güçlü antioksidan meyvelerinden olduğu için mevsiminde aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz.

Armut

C ve K vitamini deposu armut, bağışıklık sistemi için destekleyici bir meyvedir. Yüksek oranda lif içerir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur, tokluk hissi verir. Kilo verme sürecini destekler, form tutmaya yardım eder. Armut hastalıklara karşı vücut direncini artırmaya yardımcı olur, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonlara yakalanma riskini düşürmeye çalışır.

Kiraz

A ve C vitamini; potasyum, demir kaynağı kiraz, yaz meyveleri arasında güçlü özellikleriyle yer alır. Kiraz doğal ağrı kesici olarak bilinir, düzenli tüketimde ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Kan yapıcı özelliğe sahiptir, kansızlık-demir eksikliği tedavilerini destekler. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur, hastalıklara karşı direnç sağlar.

Kayısı

Yaz meyveleri arasında en çok beklenilen meyvelerden biri kayısı olabilir. Sindirim sistemini çalıştırıcı, düzenleyici desteğiyle kayısı ideal bir meyvedir. A vitamini ve beta karoten içermesi sebebiyle antioksidan özellik gösterir. Göz ve beyin sağlığını destekler. Tokluk hissi sağlar, iştah kontrolünü yardım eder. Sarı meyveler potasyum kaynağı olduğundan kayısı da bu açıdan destekleyicidir, tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olur. Kabızlık, hazımsızlık, ödem, şişkinlik gibi problemlerin önüne geçmeye destek sağlar. Günlük 4-5 tane tüketilmesi önerilir.

Şeftali

Şeftali tüylü yaz meyveleri ailesindendir. Yüksek potasyum ve lif içerir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu destek sağlar. İdrar söktürmeye, ödem atmaya yardımcı olur. Hipertansiyonu düzenlemeye yardımcıdır. Kilo verme sürecini destekler, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına, kabızlık ve şişkinlik problemlerinin giderilmesine yardımcı olur. Tam mevsiminde düzenli tüketmek vücut direncini destekler, vitamin-mineral alımına yardımcı olur. Orta boy bir şeftali bir porsiyona tekabül eder, günlük tüketim önerisi bir porsiyondur. 

Çilek

Folik asit yönünden zengin yaz meyveleri arasında çilek yer alır. İlkbaharla başlayıp yaz sonuna kadar bulunabilen çilek; fosfor, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi değerli mineraller; A ve C vitaminleri içerir. Polifenol bileşenleri ile kolesterol ve trigliserid seviyelerini dengelemeye yardımcı olur. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürmeye destek sağlar. Tatlı bir yaz meyvesi olmasına karşın aşırı tüketimi zararlıdır. Günde bir porsiyon yani 5-6 adet tüketilmesi önerilir.

Domates

Zengin içerikli domates, en güzel ve lezzetli halini yaz döneminde gösterir. Domates, çok yönlü, zengin bir besindir. Yaz domatesi öylesine sağlıklı ve lezzetlidir ki yaz ortasından sonuna kadar bolca kışa hazırlık niyetine domates konservesi hazırlanır. Domates A, C vitaminleri; potasyum, kalsiyum, demir, manganez vitaminleri içerir. Besin değerleri arasında en dikkat çekici detay likopen isimli bileşenidir. Likopen cildi zararlı dış etkenlerden korumaya yardımcı olur, ciddi hastalıklara karşı riskleri düşürmeye destek sağlar.

Yaz Meyvelerinin Faydaları Nelerdir?

Yaz meyveleri uzun yaz mevsiminin en bereketli dönemini işaret eder. Yaz boyunca birbirinden farklı lezzete sahip birçok meyveyi keyifle tüketebilirsiniz. Peki, yaz meyvelerinin sağlığınıza faydaları nelerdir? İşte detaylar;

  • Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve hastalıklara karşı direnç oluşturmak için vitamin – mineral desteği sağlar.
  • Hücre yenilenmesine yardımcı olur. Cilt problemlerini iyileştirmek için doğal destek sağlar.
  • Kemik gelişimini ve sağlığını destekler.
  • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Hazımsızlık, kabızlık, şişkinlik, gaz gibi problemleri gidermeyi destekler.
  • Kolesterol ve tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.
  • Kalp ve damar hastalıkları risklerini düşürmek için destek sağlar.
  • Günlük enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
  • Metabolizmayı hızlandırmaya ve kilo verme sürecini desteklemeye yardımcıdır.

Yaz meyveleri dikkatli tüketildiğinde faydalı, aşırı tüketimde zararlıdır. Meyve şekeri gerçeği unutulmamalı, günlük porsiyonlara dikkat edilmelidir. Meyveler içerdiği früktoz şekeri sebebiyle aşırı tüketimde kronik hastalıklara zemin hazırlayabilir. Yaz meyveleri tüketirken gün içerisinde bol su tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Beslenme kalitenizde meyvelerin rolü nasıl etkiliyse su da aynı derecede önemlidir.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme