Mavi yemiş, ayı üzümü, blueberry gibi çeşitli isimlerle bilinen yaban mersinin hem çok lezzetli hem de sağlığa müthiş desteği olduğunu biliyor muydunuz? Fundagiller familyasına ait yaban mersini nedir ve nasıl tüketilir?
05.08.2021Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?
Dondurma, yaş pasta, kek, sütlü tatlılar, krep, pankek gibi birçok tatlı tariflerin süslenmesinde kullanılan ve şahane aromasıyla damaklarda eşsiz tat bırakan yaban mersini zengin meyveler ailesindendir. Ayı üzümü, mavi yemiş, blueberry gibi çeşitli isimlerle bilinir. A, C, E ve K vitamini; kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum minerali içerir. Antioksidan bakımından oldukça zengindir. Mevsiminde taze tüketilebileceği gibi kuru olarak da tüketilebilir. Peki hem çok lezzetli hem de sağlığınız için müthiş bir destekçi olan yaban mersininin sağlığa faydaları nelerdir? İşte küçük şifa deposunun faydalarına dair detaylar.
DNA hasarını önlemeye yardımcıdır
Yaban mersini sahip olduğu yüksek antioksidan ile hücrelerin zarar görmemesi için destek olur. Hücrelerde gelişen hasarlar, hastalıklara zemin hazırlar, vücuda zarar verir. Yaban mersini düzenli tüketimde bu hasarı önlemeye yardımcı olur.
Sindirim sistemi organlarını destekler
Antioksidan ve güçlü besin değerleri sindirim sistemi organları için önleyici, düzenleyici olarak destek sağlar. Yaban mersini sindirim sisteminin daha düzenli olmasına yardımcı olurken aynı zamanda böbrek sağlığını destekler, böbrek hasarlarını önlemeye çalışır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye, temizlemeye yardımcı olur.
Kan şekerini dengeleyebilir
Yaban mersini kan şekerinde yaşanılan dengesizlikleri düzenlemeye yardımcı olur. Kan şekeri problemi olan kişilerin mevsiminde taze ya da kuru olarak günlük ideal porsiyonlarda tüketmesi kan şekeri seviyelerini destekler.
Bağışıklık sistemini güçlendirebilir
Bağışıklık sisteminin sürekli ihtiyaç duyduğu C vitamini için yaban mersini ideal bir destekleyicidir. Antioksidan desteği sağlayan C vitamini, bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur, vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmeye çalışır.
Yaşlılık etkilerini yavaşlatabilir
C vitamini cildin kolajen üretimini destekleyen ve cildi içten besleyen etkili bir vitamindir. Yaban mersininde bulunan C vitamini ve antioksidanlar, kolajen üretimine destek sağlar, ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Cilt dokusu sağlıklı beslenmeyle desteklenebilir bir yapıya sahiptir. Yaban mersini bu desteği doğal şekilde karşılamaya yardımcı olur.
Kalp sağlığını destekler
Yaban mersini meyvesinin içeriğindeki bileşenler, vitaminler ve özellikle potasyum kap sağlığı için destekleyicidir. Düzenli tüketimde kalp sağlığını korumaya ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.
Yaban Mersini Besin Değeri
100 gram yaban mersini besin değeri;
Yaban mersini tüketim önerileri;
Yaban mersini güçlü içeriğe sahiptir, düzenli tüketimde sağlığınızı destekler. Ancak günlük tüketim miktarında aşırıya kaçılmamalıdır. Uzmanlar günlük bir avuç kadar tüketilmesini önerir.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?