Kaç çeşit üzüm vardır? Ülkemizde bolca yetiştirilen üzüm çeşitleri ve sağlığa faydaları nelerdir? Günde ne kadar üzüm tüketilmelidir? Çekirdekli üzümle çekirdeksiz üzümün sağlık açısından farkı var mıdır? Peki, diyabet hastaları üzüm yiyebilir mi?
20.08.2021Üzüm Faydaları Nelerdir?
Enerji, lif, antioksidan, protein içeren üzüm, yüzlerce çeşidiyle Türkiye’de yaz boyunca en çok tüketilen meyvelerden biridir. Üzüm beyin sağlığından cilt sağlığına kadar çok geniş bir destek sunuyor hem lezzetiyle hem faydalarıyla yaşam kalitesini artırmaya yardımcı oluyor. Peki, ülkemizde de bolca yetiştirilen üzümün sağlığa faydaları nelerdir?
Vitamin & mineral desteği sağlar
Üzümde B6, C, K vitaminleri; potasyum, kalsiyum, bakır, manganez gibi önemli mineraller bulunur. Günlük tüketimle vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin bir bölümünü karşılayabilirsiniz.
Kalp ve damar sağlığını destekler
Meyveler zengin içeriğiyle kalp ve damar sağlığının desteklenmesine yardımcı olur. Üzümde yer alan flavonoidler, resveratrol, fenolik asitler kalp hastalıkları riskinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Üzüm aynı zamanda kolesterolü düşürmeye ve kan akışının düzenli olmasına destek sağlar.
Bağışıklığı güçlendirebilir
Üzümün kan dolaşımına, zararlı hücrelerle savaşmada bağışıklık sistemine destekleyici bir etkisi vardır. Üzümde bulunan antosiyaninler, bağışıklığın güçlenmesine yardımcı olur, hastalıklara karşı direncinizi artırabilir.
Kemikleri destekler
Kalsiyum emilimini kolaylaştırmaya destek olan üzüm, kemik sağlığına doğrudan olmasa da destekler. Üzüm bileşeninde protantosiyanidler bulunur, bu bileşenler kemik oluşumunu ve yaşa bağlı gelişen kemik kayıplarını azaltmaya yardımcı olur.
Cildin zamana direnmesine yardımcı olur
Üzüm içeriğindeki resveratrol cilde faydalı bir bileşiktir. Cildin zamana ve dış etkenlere bağlı başlattığı oksidatif stresle mücadelesine destek olan bileşik, cildin erken kırışmasını önlemeye yardımcı olur.
Zihin ve ruh sağlığına iyi gelebilir
Üzümün bilişsel fonksiyonlara olumlu desteği olabilir. Üzümdeki değerli bileşenler hem ruh hem zihin sağlığınızı koruyabilir, odaklanma becerilerinizin artmasına yardımcı olabilir. Bu desteği sadece üzüm değil, üzüm suyu da sağlayabilir.
Kabızlığı önleyebilir
Kronik kabızlık problemi çekenler için faydalı meyveler arasında gösterilen üzüm, bağırsakların düzenli çalışması için destek olur. Düzenli tüketimde ise etkisini göstererek kabızlığı önleyebilir.
Diyabet Hastaları Üzüm Yiyebilir Mi?
Şeker hastaları için üzüm şekerli bir meyve ne yazık ki. Ancak diyabetliler de dikkat ettiği süre boyunca üzüm tüketebilir, üzümün desteğinden yararlanabilir. Doğal şeker içeren üzüm, doktor kontrolünde tüketilmelidir. Yaş üzüm ya da kuru üzüm şekilde tüketilebilir.
Üzüm Zayıflamaya Yardımcı Olur Mu?
Üzüm, sulu fakat şekerli bir meyvedir. Önerilen porsiyonlarda yenildiğinde sindirim sistemini harekete geçirmeye yardımcı olur. Ancak üzümün şeker oranı unutulmamalıdır. 100 gram üzümde yaklaşık 15 gram şeker bulunuyor. Bu şeker oranı düzenli tüketimde kilo almaya sebep olabilir. Diyet yaparken beslenme uzmanınızın tüketim önerisine uyarak üzüm yiyebilirsiniz. Kontrolsüz ve aşırı tüketimde üzüm kilo vermenizi zorlaştırabileceği gibi kilo almanıza da sebep olabilir. Bir porsiyon üzüm, yaklaşık bir kâse üzüm yani 30 – 40 adet üzüm tanesine tekabül ediyor. Fazlasının yan etkilere sebep olabileceğini unutmayın.
Üzüm Besin Değeri
100 gram üzümün besin değeri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?