Temmuz ayının gözde sebzelerinden; patlıcan, kabak, bezelye, taze fasulye, barbunya, bamya, mısır, biber ve semizotunun sağlığa olumlu faydaları nelerdir? Severek mutfaklarda pişirilen bu sebzelerin içerdiği mineraller ve vitaminler nelerdir?
01.07.2021Temmuz Ayı Sebzeleri
Meyve ve sebzeyi mevsiminde en taze haliyle tüketmeyi sevenler için ay ay sebze-meyve takvimi önemlidir. Özellikle ana yemeklere konu olan sebzeler sağlıklı beslenme rutinini doğrudan etkiler. Temmuz ayı sebzeleri, yazın en lezzetli tatlarını en taze haliyle tüketiciyle buluşturur, sofralarda sağlıklı sebze şölenleri yaşatır. Sıcak havalarda hafif sebze yemeği tüketmeyi seven, zeytinyağıyla birbirinden güzel sebze tarifleri yapmaktan hoşlanan ve en önemlisi kışa hazırlık yapanlar temmuz sebzeleri ile bereketli bir dönem geçirebilir. O zaman gelin temmuz ayı sebzeleri nelermiş, sağlığınıza ne gibi olumlu etkileri var biraz yakından bakalım.
Patlıcan
Antioksidan kaynağı patlıcan A, B6, C ve K vitamini; magnezyum, bakır, fosfor, potasyum, manganez mineralleri içerir. Patlıcan fırın, tava, tencere yemeklerinde hem ana hem yardımcı besin olarak sayısız tarife sahiptir. Oldukça lezzetli, hafif bir sebzedir. İçerdiği diyet lifi sayesinde sindirim sistemini rahatlatmaya ve kilo vermeye yardımcı olur. Kabızlık, şişkinlik, romatizma rahatsızlıkları, kolesterol, tansiyon için destekleyici; şeker hastaları için ideal bir sebzedir.
Kabak
Kabak yaz mevsiminin hafif sebzelerinden biri olarak çok sık tüketilir. Yoğun lif ve su içermesi sebebiyle diyet menülerinde ve detoks programlarında özellikle tercih edilir. Kabak besin değeri açısından sağlık dostu bir sebzedir. A ve C vitamini; kalsiyum, demir, çinko, manganez içerir. Lif, beta karoten, lutein, zeaksantin gibi önemli antioksidan bileşenlerine sahiptir. Cilde, göze, sindirim sistemi organlarına, kan şekeri seviyesine, kap sağlığına, saç yapısına destek verir, riskleri düşürmeye yardımcı olur.
Bezelye
Bezelye hafif lezzetiyle temmuz ayının güzel geçmesini sağlayan sebzelerden biridir. Küçücük taneler zeytinyağlı tencere yemeğinde, sebze tavalarında, pilav ve salatalarda, detoks menülerinde lezzetiyle beğeni toplar. A, B9, C ve K vitamini; demir, selenyum, kalsiyum, bakır, manganez, fosfor, potasyum, çinko mineralleri barındırır. Zengin içeriğiyle yaz boyu sağlığınızı destekler, sofralarınızı süsler. Bezelye enerji ihtiyacını güzel karşılar, yaz sıcaklarında fiziksel performansı destekler. Temmuz beslenmenizde ve kış hazırlıklarınızda yer vereceğiniz bezelye; cildin yenilenmesine, saçların güçlenmesine, metabolizmanın hızlanmasına, beyin sağlığının korunmasına, sindirim problemlerinin giderilmesine yardımcı olur.
Taze fasulye
Lif kaynağı taze fasulye sağlığınız için en etkili destekleyicilerden biri olabilir. Temmuz ayı sebzesi taze fasulye yoğun lif içeriğiyle kilo vermenize, metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olur. Bir porsiyon taze fasulye yediğinizde A, C, K vitaminleri; çinko, fosfor, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum minerallerinden yararlanabilirsiniz. Yeşil güç olan sebze aynı zamanda kemik, kalp, göz, cilt, ruh sağlığına destek olur.
Barbunya
Barbunya A, B5, B9, C ve E vitamini; kalsiyum, demir, magnezyum, çinko mineralleri ve ideal oranda lif barındırır. İdeal bir enerji deposu olan barbunya çocukların büyüme dönemini, sporcuların ise fiziksel performansını destekler. Sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına, cilt problemlerinin giderilmesine, zihin yorgunluğunun önlenmesine, kemik yapısının güçlenmesine, yaşlanma etkilerinin azaltılmasına yardımcı olur.
Bamya
Sağlıklı ve hafif sebzeler denince akla gelen bamya, yüksek vitamin ve mineralli içeriğiyle mevsiminde tüketilmesi gerekir. A, B kompleks, C vitaminleri; demir, manganez, magnezyum, kalsiyum mineralleri içerir. İçerdiği bileşenler sağlığınızı desteklerken riskleri düşürmeye de yardımcı olur. Osteoporoz başta olmak üzere kemik hastalıklarının oluşum riskini düşürmeye, enfeksiyona karşı vücut direncini artırmaya, sindirim sistemini düzenlemeye, bilişsel fonksiyonları iyileştirmeye, zayıflamaya yardımcı olur.
Semizotu
Temmuz ayı sebzelerinin vitamin ve mineral şampiyonu semizotu olabilir. A, B1, B2, B6, C, E vitaminleri; kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, manganez, magnezyum mineralleri ve yüksek oranda Omega-3 yağ asitleri içerir. Semizotu neredeyse sıfır kaloriye sahip sebzedir. Salatada, cacıklarda sıklıkla kullanılan yeşil sebze, tencere yemeklerinde ve çorba tariflerinde pişirilerek de tercih edilir. Lif oranıyla bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur, zayıflama sürecine destek sağlar. Bakterilerin önlenmesine, fiziksel enerji depolanmasına, hemoroit tedavisine, kolesterole, kalp ve damar sağlığına destek olur, lezzetli ve hafif bir beslenme alternatifi oluşturur.
Biber
Çarliston, sivri, dolmalık biber gibi birçok biber türü temmuz ayı sebzeleri arasında seçenek sunar. Yeşil, sarı, kırmızı biberler C vitamini deposudur. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Yemeklerde, kahvaltılarda, yemek yanında tüketilen biberler demir, çinko, potasyum, fosfor, sodyum, magnezyum, kalsiyum, demir mineralleri içerir. Göz sağlığına, sindirim sistemine destek sağlar.
Mısır
Küçükten büyüğe herkes için lezzetli ve sağlıklı bir atıştırmalık olan mısır; B1, C vitaminleri ile birlikte magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum mineralleri; protein ve lif içerir. Mısırın sağlığa desteği şaşırtıcıdır. Diyabet ve şeker hastalığı riskini azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye, kalp sağlığını korumaya, felç-inme gibi ciddi rahatsızlıklarda risk düşürmeye ve kilo vermeye yardımcı olur.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?