Taze fasulye yani yeşil fasulye, yaz aylarının kuşkusuz en sevilen sebzelerinden biridir. Peki taze fasulye kış aylarında da tüketilebilir mi? Taze fasulye nasıl muhafaza edilir? Taze fasulyenin faydaları ve insan sağlığına olumlu etkileri nelerdir?
01.08.2021Taze Fasulye Faydaları Nelerdir?
Yeşil fasulye, yaz aylarının en sevilen lifli sebzelerinden biri olarak vitamin yönünden zengin bir destek sunuyor. Taze fasulye lezzeti ve sağlıklı içeriğiyle hem yazın hem de kışın tüketiliyor. Yaz boyu tüketilen taze fasulyeyi birçok kişi dolaba atıyor ya da konserve tercih ederek kış mevsiminde de tüketmeyi tercih ediyor. Taze fasulyede A, C, K vitaminleri; manganez, magnezyum, kalsiyum, çinko, demir, fosfor mineralleri bulunuyor. Ayrıca yeşil fasulyenin içeriğinde bolca lif, antioksidan, beta-karoten yer alıyor, serbest radikallerle mücadele etmeye yardımcı oluyor. Peki, yeşil fasulyenin faydaları nelerdir?
Kilo vermenizi sağlayabilir
Lifli besinlerin metabolizmaya, sindirim sistemine ne kadar iyi geldiğini, desteklediğini bilmelisiniz. Kilo vermeye çalışıyorsanız beslenmenize taze fasulyeyi ekleyebilir, lifli yapısından yararlanabilirsiniz. Fasulye hem kilo vermenize hem de vitamin – mineral alımını sürdürmenize yardımcı olur.
Sindirim sisteminizi destekler
Yeşil fasulye lifli yönüyle sindirim sistemini düzenlemeye, iyileştirmeye yardımcı olur. Bağırsak hareketleriniz düzensizse, kabızlık ve benzeri sindirim problemleri yaşıyorsanız yeşil fasulyenin destekleyici etkisinden yararlanabilirsiniz. Düzenli tüketimde bağırsaklarınız rutin kazanabilir, hazımsızlık gibi etkileri azaltabilir, kilo vermenize katkıda bulunabilir.
Kemik sağlığını destekler
K vitamini kemik sağlığını destekleyen vitaminlerdendir. Yeterli alındığında kalsiyum emilimini artırarak kemik sağlığının gelişmesine yardımcı olur, korunması için destekler. Düzenli tüketildiğinde, kalsiyum alımı da yapıldığında yeşil fasulyenin kemik sağlığına etkisi destekleyicidir.
Kalbi korumaya yardımcı olur
Kötü kolesterolü dengelemede olumlu desteklerde bulunan taze fasulye, kalp ve damar sağlığını korumak için ideal bir yardımcı besin olarak bilinir. Omega – 3 yağ asitleri, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ile kalp rahatsızlıklarını önlemeye yardımcı olur.
Ruh sağlığını destekleyebilir
Folat, depresyona yardımcı bir kaynaktır. Aynı zamanda vücudun daha verimli çalışmasına yardımcı olur. Yeşil fasulyede bulunan folat; uykuyu, iştahı düzenleyebilir, serotonin ve dopamin üretimini destekleyebilir.
Göz sağlığına iyi gelebilir
Taze fasulyenin görme bozukluklarına yakalanma riskini azaltmak gibi bir desteği vardır. Fasulyede bulunan karetenoidler görme düzeyini artırmaya, yaşa bağlı gelişen görme problemlerini ise azaltmaya yardımcı olur.
Cilt yapısını destekler
C vitamini kolajen üretimini destekler. Taze fasulyede bolca bulunan C vitamini, kolajen desteğiyle birlikte cildi onarmaya, canlandırmaya yardımcı olur. Kolajen eksikliğinde cilt yıpranmaya başlar, zamana bağlı gelişen kırışıklıklar hız kazanır. Yeşil fasulye, kolajen desteği sağlar; A vitaminiyle birlikte cilt problemlerinin ortaya çıkma riskini azaltmaya yardım eder.
Taze Fasulye Ne Kadar Tüketilmeli?
Taze fasulye hafif lezzetiyle yaz aylarında sıklıkla pişiriliyor. Haftada iki kez yeme önerisinde bulunan beslenme uzmanları, bir porsiyon yenilebileceğini belirtiyor. Şeker hastalarının da yiyebileceği taze fasulye, aşırı tüketimde alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.
Taze Fasulyenin Zayıflama Etkisi
Düşük kalorili, lifli yapısıyla taze fasulye zayıflama sürecini destekleyen sağlıklı bir besindir. Yeşil fasulyeyi sıklıkla diyet programlarında görebilirsiniz. Beslenme uzmanları, taze fasulyenin lifli yapısının sindirimi kolaylaştırdığını belirtiyor, süreci desteklemek için tüketilmesini öneriyor.
Taze Fasulye Besin Değeri
100 gram taze fasulye besin değeri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?