İlk anda dondurma gibi algılansa da onu dondurmadan ayıran birçok özelliğe sahiptir.
07.08.2018Sorbe kelimesi İtalyanca ‘’Sorbetto’’ kelimesinden gelmektedir. Sorbetto, Türkçe de ‘’şerbet’’ Arapça da ‘’şarap’’tan gelmektedir. İlk kez Çinlilerin keşfettiği sorbe, sıcak yaz günlerinin ideal serinletici lezzetidir.
İlk anda dondurma gibi algılansa da onu dondurmadan ayıran birçok özelliğe sahiptir.
Sorbenin geçmişi de dondurmadan daha eskilere dayanır. Sorbe yumurta ve süt olmadan, sadece meyve suyu ve meyve püresiyle yapılan soğuk tatlıların adıdır. Sorbenin meyve, bal ve kardan yapıldığı ve yemek sonrası tatlı yerine yenildiği görülür.
Dondurmanın da en önemli özelliği içerisinde süt ve yumurta oluşudur.
Hatta bazı tariflerde süt reçeli kullanılır. Araplarla yoğun ilişki içinde olan İtalyanlar aracılığı ile de tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Ana malzemesini meyve suyu ve meyve püresi oluşturur. Bu ana malzemeye şeker ve suyla hazırlanan bir şurup eklenir. Bu nedenle sorbeler dondurmaya oranla daha gevşek bir yapıda olup, buzlu kristalize bir dokudadır.
Bu arada sorbe çok çabuk eriyeceğinden servis esnasında buzdolabından çıkarmanızı öneririm. Hatta servis edeceğiniz kaplarda buzlukta birkaç dakika bekletirseniz erime süresini geciktirmiş olursunuz.
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?