Kısık Ateş
Blog

Sonbahar Sebzeleri Nelerdir?

Kışa doğru adım adım ilerlerken hem bağışıklığımızı güçlendirecek, hem de sonbahar yemeklerimizin baş karakteri olacak, sağlık deposu birbirinden lezzetli sebzelere gelin birlikte göz atalım. Sonbaharda yetişen sebzeler ve içerdiği vitaminler nelerdir?

Sonbahar Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 8B
  • 6
  • Kaydet

Sonbahar Sebzeleri

Kışın habercisi sonbahar mevsimi, bol yeşilliğin, sebzenin, sağlıklı ürünlerin yetiştiği kısa süreli bir mevsimdir. Sonbahar sebzeleri, tatlı sert havalarda hafif beslenmenin önünü açar, mineral ve vitamin alımını doğal şekilde karşılamaya yardımcı olur. Sonbaharda tüketebileceğiniz sebzelerle her güne farklı bir tarif yapabilir, mevsim sebzelerinden en sağlıklı şekilde destek alabilirsiniz. O zaman önce sonbahar sebzelerini ve içerdiği besin değerlerini öğrenelim. İşte detaylar…

Lahana

Beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahana gibi üç farklı türde lahanayı sonbahar sebzeleri arasında görebilirsiniz. Her biri kendine has lezzetiyle sofraları süsler. Sonbahar yoğun kış hazırlıklarının başladığı bir mevsimdir. Lahanalar bu dönemde en taze haliyle alınır turşu olarak kurulur. Lahananın yemeği, turşusu, çiğ ve pişmiş formları sağlığınızı destekler.

Pırasa

A, B6, C, K vitaminleriyle birlikte potasyum, fosfor, demir, kalsiyum, magnezyum ve diyet lifi barındırır. Sonbaharın en sağlıklı sebzelerinden olabilir. Düşük kaloriye sahip olan pırasa, kilo vermeye yardımcı olur. Kalp sağlığını destekler. Kemik gelişimini ve sağlığını korumaya destek verir. Metabolizmanın hızlanmasına, kabızlık problemlerinin giderilmesine destekçidir.

Karnabahar

Şifa deposu karnabahar, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Fosfat, demir, çinko, manganez, bakır, potasyum, kalsiyum ile birlikte A, B1, B2, C vitaminleri barındırır. Sinir sistemine, cilde, kalp sağlığına, regl sancılarına, sindirim organlarına, strese, enfeksiyona, kolesterole, metabolizmaya, göz ve beyin sağlığına iyi gelir, çok yönlü bir destek sağlar.

Turp

Sofraların lezzetli eşlikçisi turp A, B6, C, E, K vitaminleri ve çinko, demir, potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez bakımından zengindir. Yüksek lif içermesi sebebiyle metabolizmayı destekler, kabızlık – gaz gibi sindirim problemlerinin geçmesine yardımcı olur, kalbi korumaya çalışır. Ayrıca turp ideal bir cilt destekçisidir, cildin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.

Kereviz

Kereviz sonbahar sebzeleri arasında oldukça kıymetlidir. Çünkü tam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. A, B kompleks, C, D, E, K, folik asit; potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum, fosfor, mineralleri içerir. Düzenli tüketildiğinde kalp sağlığını destekler. Kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Gut ve romatizmaya iyi gelir, destek verir. Bağışıklık sistemini destekler. Beyin sağlığını korumaya çalışır. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur.

Brokoli

Küçük yeşil ağaçlar sonbaharda arzı endam ederek tezgahlarda yerini alır. Ek gıdaya geçiş yapan çocuklardan yetişkinlere kadar geniş yaş aralığına hitap eden brokoli, faydalı içeriğiyle gerçek bir yaşam destekçisi olabilir. A, K, D vitaminleri; kalsiyum, fosfor, çinko, demir, selenyum, magnezyum, kükürt gibi önemli mineraller içerir. Sindirim sistemini, beyin fonksiyonlarını, vücut direncini, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur, gelişim sürecini destekler.

Taze fasulye

A ve C vitamini deposu yüksek lif kaynağı taze fasulye, yaz döneminden sonbaharın son günlerine kadar bulunur. Kalsiyum, demir, potasyum, bakır, manganez desteği sağlayan yeşil fasulye, metabolizma hızlandırıcı dost bir sebzedir. İçerdiği bileşenler cildi, gözü, beyni korumaya çalışır. Kemik erimesine karşı destek verir. Hamilelik sürecinde anne ve bebeğin sağlıklı gelişimini destekler. Saç ve tırnak yapısını güçlendirmeye yardımcı olur.

Börülce

Taze ve kuru börülce sonbahar sebzeleri arasında boy gösterir. Taze börülceler bu dönemde kış hazırlığı kapsamında çok ilgi görür. Kalsiyum, potasyum, demir, sodyum ve lif kaynağı olan börülce yaşamınız için yardımcı bir sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kolesterolü düşürmeye, sindirim sistemini rahatlatmaya, demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur. Börülce zengin besin kaynağı olarak mevsiminde koruyucu rol oynar, yaşam kalitenizi artırmaya yardım eder.

Mısır

Yaz ve sonbahar sebzeleri arasında yer alan, küçükten büyüğe herkesin sevdiği mısır hem bu dönemde hem kışlık hazırlıkları sayesinde kış döneminde tüketilir.B kompleks C vitamini desteği veren mısır aynı zamanda kalsiyum, potasyum, demir ve sodyum içerir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kilo vermeyi destekler. Kolesterolü dengelemeye çalışır. Kalp ve damar sağlığını korumaya destek olur.

Kabak

Fosfor, magnezyum, sodyum, demir, potasyum, kalsiyum; A ve C vitaminleri içeren kabak, hafif ve lezzetli bir sonbahar sebzesidir. Kabak yüksek oranda su ve lif içerir. Düşük kalorili olduğu için zayıflama sürecini destekler, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Besleyici ve doyurucu özellikte olması sebebiyle sonbaharda sık tüketilir. Cilde, göze, kolesterole, kemiklere, kalbe, sindirim sistemine yardımcıdır.

Yeşillikler

Maydanoz, nane, dereotu, pirpirim, marul gibi yeşillikler sonbahar – kış mevsiminde bolca taptaze şekilde boy gösterir. Yeşillikler salatalara ve yemeklere görsel zenginlik kazandırırken antioksidan, lif, mineral, vitamin desteği verir, sağlıklı yaşam inşa etmenize yardımcı olur.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme