Kısık Ateş
Blog

Sonbahar Meyveleri Nelerdir?

Ekşi, tatlı, sulu lezzetleriyle sonbahar meyveleri nelerdir? Tam mevsiminde meyve tüketmenin önemi nedir? Sonbahar mevsimine özgü olan meyve türleri oldukça fazladır. Bu meyveler arasında hangileri vardır, sağlığa faydaları nelerdir? İşte detaylar…

Sonbahar Meyveleri Nelerdir?
Paylaş
  • 29B
  • 8
  • Kaydet

Sonbahar Meyveleri

Sonbahar artık yaz mevsiminin geride bırakıldığı, serin havaların kapıda olduğunu işaret eden hem hala sıcak hem serin hissettiren geçiş mevsimidir. Sonbahar meyveleri bu geçiş dönemini tatlandırır, besin değerleriyle sağlığınızı destekler. Peki, kısa sonbahar döneminde sizleri hangi meyveler bekliyor, biliyor musunuz? O zaman birlikte ekşi, tatlı, sulu lezzetleriyle sonbahar meyveleri neler, inceleyelim.

Nar

Ilıman iklim meyvesi nar, soğuk havalarda kendini gösterir. Sonbaharda çıkan ve kış boyu tüketilen nar, dayanıklılığıyla mutfaklarda uzun süre kalabilir. A, B, C, E, K vitaminleri; potasyum, demir, kalsiyum mineralleri içerir. Cilde, kalbe, gözlere, kemik sağlığına destek verir, antioksidan içeriğiyle vücudunuzu korumaya yardımcı olur.

Mandalina

Narenciye ailesinin ekşi, tatlı üyesi mandalina, sonbahardan kış sonuna kadar bolca tüketilir. Mandalina her bir tanesinde C vitamini barındırır, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Ayrıca demir eksikliği tedavisini destekler, demir emiliminin artmasına yardım eder. 

Ayva

Türkiye, ayva üretiminde öncü listeler arasında yer alır. Dayanıklı meyvelerden ayva, sonbahar ve kış mevsiminde hasat edilir. A, C, E, K vitamini; sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor desteği sağlar. Kalp ve damar sağlığını destekler, ağız kokusunu gidermeye çalışır, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, tokluk hissini destekler, hücrelerin tazelenmesine ve yaşlılık belirtilerinin gecikmesine destek verir. Ayva çok yönlü zengin bir meyvedir, mevsiminde tüketerek birçok etkisinden faydalanabilirsiniz.

Greyfurt

Tıpkı mandalina gibi sonbaharda ortay çıkar kış boyu tüketilir. C vitamini bakımından epey zengin olan greyfurt; A ve B5 vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir mineralleri içerir. Greyfurtun hafif acımsı tadı bağışıklık sistemini destekler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur, çözünebilir lifleriyle kilo verme sürecini kolaylaştırmaya çalışır. Ancak greyfurt düzenli ilaç kullanan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken bir meyvedir. İlacın etkinliğini olumsuz yönde etkilemeye müsait olan greyfurt, mutlaka hekime danışılarak tüketilmelidir.

Üzüm

Sonbahar meyveleri üzüm türleriyle zenginleşir. Farklı türde üzüm türleri A, B1, C ve E vitamini; sodyum, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor desteği verir. Üzüm aynı zamanda zengin bir antioksidan meyvesidir. Mevsiminde tüketilen yaş üzüm mikropları öldürmeye, görme kalitesini artırmaya, hazımsızlığı gidermeye, cilt sağlığını korumaya, saç yapısını güçlendirmeye, migren ataklarını azaltmaya, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.

Cennet hurması

Turuncu rengi, yumuşacık yapısıyla cennet hurması sonbahar meyveleri arasında özel bir yere sahiptir. Cennet meyvesi A, B kompleks vitaminleri ve potasyum, bakır, magnezyum, kalsiyum mineralleri bakımından zengindir. Sonbahar ve kış döneminde tüketebileceğiniz cennet hurması bağırsakların çalışmasına, görme yetisinin güçlenmesine, tansiyonun dengelenmesine, kemik sağlığının korunmasına, iltihapların temizlenmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, gebelik sürecini destekler.

Kivi

A, E, C, K vitaminleri ve fosfor, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum mineralleri barındırır. Yüksek besin değeri sebebiyle sağlıklı yaşam için oldukça destekleyicidir. Kivi günlük C vitamini ihtiyacının büyük bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Aynı zamanda göz sağlığını, sindirim sistemini, cilt sağlığını, saç sağlığını korumaya yardım eder, göz sağlığını destekler.

Elma

Her mevsimde en az bir tür elma bulabilirsiniz. Elma A, B, C vitaminleri; demir, bakır, fosfor mineralleri ve lif desteği verir. Diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenlemeye, metabolizmayı hızlandırmaya yardım eder, zayıflama sürecini destekler. Uyku kalitesini artırmaya, hafızayı güçlendirmeye, vücut direncini artırmaya yardımcı olur.

Muz

Sonbahar meyvelerinden muz tam bir besin kaynağıdır. A, B1, B,2, C, E vitaminleri ile birlikte fosfor, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum, iyot desteği verir. Potasyum içeriği kasları, kalsiyum ise kemik sağlığını destekler. Muz uyku kalitesini artırmaya, stresi dağıtmaya, mutluluk hormonlarının salgılanmasına, cildin nem dengesini korumasına, kolesterolü dengelemeye, metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olur. Ancak yoğun tüketimde bağırsakları çalıştırmak yerine kabızlığa sebep olabilir. Dikkatli tüketilmelidir.

Kızılcık

Sonbahar meyvesi kızılcık, kırmızı taneciklerinde şifa depolar. Kıpkırmızı kızılcıklar zengin bir C vitamini kaynağıdır. Süper besin olarak da anılan kızılcık diş çürüklerini engellemeye, enfeksiyonu gidermeye, bağırsakları düzenlemeye, kan dolaşımını artırmaya yardımcı olur. Kızılcık sonbahar meyvesi olmasına karşın reçel, marmelat, konserve, meyve suyu formlarıyla tüm yıla yayılarak desteğinden yararlanılır.

Hünnap

A ve C vitamini deposu hünnap, sağlık destekçisidir. Lifli yapısı sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, zayıflama sürecini destekler. Sinir sistemi üzerinde doğal antidepresan desteği verir. Antioksidan desteğiyle cilt sağlığını korumaya yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını korumaya çalışır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

36B Görüntüleme