Bir porsiyon şeftalinin vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin bir bölümünü karşıladığını biliyor muydunuz? Yaz aylarının vazgeçilmezi şeftalinin bilinmesi gereken en önemli 7 faydası nelerdir? Günde ne kadar şeftali tüketilebilir?
20.06.2021Şeftali Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen şeftali, ılıman iklimi seviyor. Şeftali yüzlerce çeşit türüyle yaz boyunca yoğun ilgi görüyor, sağlığa desteği ile tüketilmesi önerilen meyveler arasında yer alıyor. Tüylü şeftali ya da tüysüz forma sahip olan nektarin aynı türün meyveleri olarak değerli bileşenler taşıyor, mineral ve vitamin açısından sağlıklı yaşamı destekliyor. Peki, şeftalinin faydaları nelerdir? İşte şeftalinin bilinmesi gereken 7 önemli faydası;
Vitamin & mineral desteği verir
Şeftali sulu ve tatlı lezzetine birçok mineral ve vitamin saklar. Şeftalide bol miktarda A, B, C vitamini; sodyum, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, çinko, fosfor, selenyum gibi mineraller içerir. Günlük bir porsiyon şeftaliyle vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerin bir bölümünü karşılayabilirsiniz.
Bağırsakları çalıştırabilir
Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için gerekli olan lifler, şeftalide bulunur. Şeftali tükettiğiniz zaman bağırsaklarınızın hareketlenmesine yardımcı olabilir, metabolizmanızın hızını destekleyebilirsiniz. Şeftali bağırsaklarınızı destekler, idrar söktürücü özelliğiyle tuvalete çıkmanıza yardım eder.
Kalp sağlığını destekler
Potasyum kalp sağlığının destekçi mineralidir. Yüksek tansiyonu, sinir sistemi rahatsızlıklarını, kas güçsüzlüğünü önlemeye yardımcı olur. Felç riskini önlemeye de yardımcı olan şeftali, gebelik sürecini de iyi yönde destekler, tansiyonu dengelemeye çalışır.
Cildi beslemeye yardımcı olur
A ve C vitamini ile birlikte lifli yapısıyla şeftalinin cilde dost olduğunu, cildi desteklediğini söyleyebiliriz. Cildinizin renk kalitesini, dokusunu iyileştirmeye, cildin güneş ve benzeri dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirebilir
Bağışıklık sisteminin güçlü bir kalkan oluşturup vücudunuzu koruyabilmesi için C vitamini desteğine ihtiyacı var. Şeftali içerdiği C vitaminiyle vücut direncinizi artırmaya, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.
Sinir sistemine iyi gelebilir
Şeftali; hafıza güçsüzlüğü, bunama gibi nörolojik rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltabilir. Şeftali bu anlamda zihin sağlığını ve sinir sistemini destekler, sakinleşmeye yardımcı olur.
Ağız içi sağlığı destekler
Mikrop kırıcı desteği bulunan şeftali, düzenli tüketimde ağız içindeki yaraların iyileşmesine, ağız kokusunu gidermeye, diş eti problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Şeftalinin Zararları
Şeftalinin zararları aşırı tüketimle ya da özel sağlık problemi halinde tüketildiğinde birlikte ortaya çıkar. Peki, bu zararlar nelerdir? İşte detaylar;
Bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekimlere danışılması gerekmektedir.
Şeftalinin Zayıflamaya Etkisi Var Mı?
Şeftali yüksek lif kaynağına sahip meyvelerdendir. Bağırsakların çalışmasına; kabızlık ve idrar söktürmeye destek olur. Bağırsakların düzenli çalışması, metabolizmanın hızlanmasına da yardımcı olur. Şeftali idrar söktürücü özelliği, metabolizmaya desteği ile kilo verme sürecine yardımcı olur. Ancak tek başına zayıflamanıza etki etmez, süreci destekler sadece. Aşırıya kaçmamak kaydıyla günde bir porsiyon (orta boy) şeftali yiyebilirsiniz.
Şeftali Besin Değeri
100 gram şeftalinin besin değeri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?