Kısık Ateş
Blog

Ocak Ayı Sebzeleri Nelerdir?

Ocak ayında hangi sebzeleri tüketmeliyiz? Ocak ayı sebzeleri nelerdir? Ocak ayında ne yenir? İşte mutfaklarınızdan eksik etmemeniz gereken ocak ayı sebzeleri…

Ocak Ayı Sebzeleri Nelerdir?
Paylaş
  • 3B
  • 6
  • Kaydet

Ocak Ayı Sebzeleri

Yeni bir yıl coşkusunun tüm hızıyla hissedildiği Ocak ayında tüm soğuğa ve yağmurun, karlı havanın keskinliğine rağmen sebze tezgahları renkli bir görüntü sunar. Ocak ayı sebzeleri önce göze sonra mideye en son ise sağlığınıza hitap eder. Yeni yılın ilk ayında sizleri besleyici ve sağlığınız için destekleyici birçok sebze bekliyor, bilginiz olsun. Her sebze bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcıdır. Kış hastalıklarına çabuk yakalanan, zayıf bünyeli kişiler sebzelerden dengeli şekilde tüketerek bağışıklığını artırabilir. Peki, Ocak ayı sebzeleri nelerdir? Besin içerikleri nelerdir? Hadi gelin birlikte inceleyelim, öğrenelim.

Pırasa

Pırasa ülkemizde herkesin çok sevdiği bir kış sebzesi değil ancak içerdiği yüksek besin değeri ve besleyici yönüyle küçükten büyüğe herkes için oldukça faydalı bir sebzedir. A, B6, C, K vitamini; demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, magnezyum mineralleri içerir. İdeal bir diyet lifi oranına sahiptir. Düşük kalorili, az yağlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Göz sağlığını korumaya çalışır. Büyüme ve üreme sistemini destekler. Cilt dokusunu güçlendirmeye, esneklik kazandırmaya yardımcı olur. Kilo vermeye yardımcı olur. Şişkinliğe ve hazımsızlığa iyi gelir. Kemik gelişimini destekler.

Pancar

C ve B9 kaynağı kırmızı pancar aynı zamanda potasyum, demir, fosfat, manganez, kalsiyum, selenyum mineralleri içerir. Şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Hazımsızlığı giderebilir. Egzersiz kapasitenin artırılmasına yardımcı olur, enerji desteği verir. Lifli yapısıyla bağırsakların çalışmasına destek olur, kilo vermeyi kolaylaştırmaya çalışır. Kansızlığı önlemede yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını destekler.

Kereviz

Her yaş grubu için şifa dolu olan kereviz, büyüme çağındaki çocuklar için ekstra önemli bir destekleyici olabilir. Kereviz B6, C ve K vitaminleri bakımından kaynak bir sebzedir. Aynı zamanda potasyum, kalsiyum mineralleri barındırır, lif desteği verir. Yüksek kolesterolü düşürmeye yardımcıdır.Yüksek tansiyonu dengelemede destekçidir. Mideye iyi gelir, ülseri önlemeye çalışır. Karaciğer dostudur, karaciğeri destekler. Metabolizmayı hızlandırabilir, kilo vermeye yardımcı olabilir. Şişkinliği ve hazımsızlığı önleyebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Enfeksiyonu gidermeye destek sağlar.

Kabak

Yüksek su ve lif içerikli kabak, düşük kalorisiyle diyet listelerinin favori besinidir. A, B6 ve C vitamini; manganez, potasyum, magnezyum, bakır, fosfor mineralleri içerir. Sindirim sistemi için etkili bir destekleyicidir. Çözünür ve çözünmez lifler içerir, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Kolesterolü dengeleyebilir, kalp sağlığını korumaya çalışarak riskleri düşürebilir. Göz sağlığını destekler, içerdiği beta karoten, lutein ve zeaksantin bileşenleri göz sağlığına iyi gelir. Cildi UV ışınlarına karşı koruyabilir. Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur, kış hastalıklarına karşı koruma sağlayabilir. Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Toksinlerin atılmasına destek olur. Strese iyi gelir. Doğal ağrı kesici özelliği gösterebilir.

Karnabahar

Ocak ayı sebzeleri arasında çok yönlü özelliğiyle dikkat çeken karnabahar, lezzetli tarifleri C ve K vitaminleri; potasyum, fosfor, demir, fosfat, potasyum, manganez, çinko mineralleriyle destekler. Stresle mücadeleye yardımcı olur. Sağlıklı kilo verme sürecini destekler. Kalp hastalıkları riskini düşürebilir. Beyin sağlığını destekler. Sindirim sistemini destekler. Göz sağlığına iyi gelir. Hormonları dengeler.

Beyaz lahana

Beyaz lahana içerdiği C vitaminiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. B grubu vitaminleriyle sinir sistemini destekler. Diyet menülerini zenginleştirir, kilo verme sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olur. Ödem atmaya destek olur. Kalsiyum içeriğiyle kemikleri güçlendirmeye ve korumaya destek sağlar. Kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Antioksidan desteği verir. Beyaz lahana birçok tarifle kullanılabilir salata ve turşu olarak tüketilebilir.

Kırmızı lahana

Antioksidan kaynağı kırmızı lahana salata ve turşuların vazgeçilmez destekçisi olarak ocak ayı sebzeleri arasında oldukça popülerdir. Kırmızı lahana göz sağlığını korumaya çalışır, görme bozukluklarına karşı koruma sağlamaya çalışır. Sindirim sistemini destekler, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Şeker hastalarının yaşamına destek olur, hastalık etkilerini azaltmaya yardım eder. Kas ve kemik gelişimini destekler.

Brokoli

A, C ve K vitamini kaynağı brokoli fosfor, çinko, kalsiyum, potasyum, demir, kükürt gibi önemli mineraller içerir. Lif ve antioksidan bakımından ise oldukça zengindir. Bu yönüyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına, sağlıklı kilo vermeye, iştah kontrolü yapmaya ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Kemik gelişimini destekler, kemik erimesine karşı riskleri düşürmeye destek olur. Vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirmek için yardımcı olur. Ödem atmaya destek sağlar. Gaz sancısını önlemeye yardımcı olur. Brokoli gövdesiyle, saplarıyla ve suyuyla tüketilebilir, her bölgesiyle sağlığı destekler.

Ispanak

Koyu yeşil yapraklı Ocak ayı sebzeleri arasında yer alan ıspanak demir denince akla gelen ilk sebzedir. Demir ile birlikte manganez, magnezyum, bakır, kalsiyum, potasyum, sodyum, çinko mineralleri ve A, C, E, K vitaminleri içerir. Sindirim sistemi için ideal bir destekleyicidir. Bünyeyi güçlendirmeye yardımcı olur. Göz sağlığını destekler. Kemik gelişimini destekler. Kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Kilo verme sürecine destek sağlar. Kabızlığa iyi gelir. Kemik erimesi riskini düşürmeye destek sağlar. Yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığını korumaya çalışır, riskleri düşürmeye yardımcı olur. Sinir sistemini destekler.

Kırmızı turp

B kompleks ve C vitamini kaynağı kırmızı turp fosfor, potasyum, manganez, çinko, bakır, potasyum, sodyum gibi mineraller içerir. Hem kendisi hem yapraklarıyla kırmızı turp destekleyici özelliğe sahiptir. Bünyeyi güçlendirmeye yardımcıdır. Kemik gelişimini destekler. Diyabet riskini düşürmeye yardımcıdır. Sindirim sistemini düzenlemeye destekçidir. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Kilo verme sürecini destekler. Lifli yapısıyla bağırsakların sağlıklı çalışmasına destek olur. Yemeklerin sindirilmesine yardım eder.

Brüksel lahanası

C ve K vitamini yönünden zengin olan Brüksel lahanası Omega – 3 yağ asitleri desteği sağlar. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Kalp hastalıklarına iyi gelir, riskleri düşürmeye yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek sağlar. Kemikleri güçlendirmeye ve büyüme çağındaki çocukların kemik gelişimini desteklemeye yardımcıdır. Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. İçerdiği lifler bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Göz sağlığına ve cilde iyi gelir, UV ışınlarına karşı korunmaya destek sağlar. Beyin sağlığını destekler. Gebelik sürecini destekler.

Şalgam

A ve C vitamini yönünden zengin bir kaynak olan şalgam, manganez, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor mineralleri içerir. Bağırsakların düzenli çalışmasına ve kabızlığı önlemesine yardımcı olur. Böbrek taşı problemine iyi gelir, süreci destekler. Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur. Hazımsızlığa destek sağlar. Kilo vermeye yardımcı olur. Strese iyi gelir. Boğaz iltihaplarına iyi gelir, iyileşme sürecini destekler. Anemi hastalığına yardımcı olur. Göz ve diş sağlığını destekler. Kemik sağlığını korumaya çalışır.

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme