Kısık Ateş
Blog

Melemen mi, Menemen mi? Sizce...?

Türk mutfağının kendine has lezzetlerinden ‘Menemen’i sizler nasıl biliyor ve seviyorsunuz?

Melemen mi, Menemen mi? Sizce...?
Paylaş
  • 287B
  • 48
  • Kaydet

Türkiye'nin Her Yerinde Bilinen Menemen Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Türk mutfağının kendine has lezzetlerinden biri olan Menemen'i bilmeyen yoktur herhalde. Türkiye'nin dört bir yanında bilinen bu lezzetli yemek hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyoruz. Kimileri bu yemeği "menemen" olarak ifade ederken, kimileri ise "melemen" diyor. Peki, hiç düşündünüz mü; doğrusu "menemen" mi, yoksa "melemen" mi?

İkinci büyük tartışma ise, Menemen'in içeriğiyle ilgili. "Menemen sadece biber ve domatesle yapılır, menemenin hası budur," diyenler olduğu gibi, "Menemen soğansız olur mu? O lezzeti veren soğandır!" diyenler de var. Bu büyük gastronomik soruna bir çözüm bulmaya hazır mısınız?

Peki, "Menemen" kelimesinin kaynağı nedir? Yumurta, domates, yeşil biber ve isteğe bağlı olarak soğan ile yapılan bu yemeğe neden bu isim verilmiştir? Kelimenin aslı gerçekten "menemen" mi, yoksa halk arasında "melemen" olarak mı değişmiştir? Yoksa bu kelime, Türkçeye başka bir dilden mi geçmiştir?

Araştırmalara göre, bir dil profesörünün 2004 yılında yapılan Uluslararası Dil Kurultayı'na verdiği ''Bir Yemeğin Türkçemizdeki Hikayesi: Menemen'' başlıklı tebliğinde kelimenin 18. yüzyıldaki bir elyazmasında ''melemen'' şeklinde geçtiği söyleniyordu ama kaynak verilmemişti, yani yazmanın ismi ve nerede olduğu meçhuldü. Daha sonra, 19. yüzyıldan kalma yemek destanlarında da yine ''melemen'' diye yazıldığı ifade edilmişti fakat muamma devam ediyordu; destanların referansları da gösterilmemişti. Neticede, ''menemen'' kelimesinin kaynağı tebliğde maalesef tatmin edici olmayan ve mevzudan gittikçe uzaklaşmış tahminlerden ibaret kalıyordu.

Menemen sözünün kaynağı ise; herkesin tercihine göre Menemen, yumurta, biber, domates ve isteğe bağlı olarak soğan kullanılarak yapılan bir Türk yemeğidir. İlk kez mübadele ile İzmir'in Menemen ilçesine gelen Girit Türkleri tarafından yapılmış olup adını ilçeden almaktadır ve Türk Dil Kurumuna göre doğru yazımı ''Menemen'' şeklinde olmuştur.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Türk mutfağının bu kendine has lezzetini nasıl biliyor ve seviyorsunuz?

Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar (8)

aylin sultan
· 18.06.2019

Menemen

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
MERYEM ELİYEVA
· 23.12.2020

𝙈𝙀𝙉𝙀𝙈𝙀𝙉

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 23.12.2020

👏😉

MürvetAktaş
· 03.01.2021

Menemen

Uzman Kısık Ateş bu yorumu beğendi
Kısık Ateş
· 04.01.2021

👍😅

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

37B Görüntüleme