Mantarlar tarih boyunca insanların merakını celbeden canlılar olmuşlardır.
27.09.2018Mantarlar Dünyası
Mantarlar tarih boyunca insanların merakını celbeden canlılar olmuşlardır. Firavunlar mantarlara çok büyük bir değer verirken, Yunanlılar mantarları savaşlarda savaşçıları için güç veren büyük bir güç kaynağı olarak görmüşlerdir. Çinliler mantarları, sağlıklı bir gıda kaynağı olarak görürken Romalılar Tanrı’nın bir hediyesi olarak kabul etmişlerdir, adına festivaller düzenlemişlerdir.
Mantarlar, binlerce yıldır gerek gıda, gerekse tıbbi amaçlarla kullanılmışlardır. Her ne kadar daha önceleri mantarlar bitki olarak kabul edilmişlerse de bugün geldiğimiz noktada artık mantarlar alemi de diyebileceğimiz farklı ve zengin tür çeşitliliğine sahip canlılar olarak kabul ediyoruz. 14.000’in üzerinde mantar türü olsa da bunların sadece 3.000 çeşidi yenen mantarlar olarak gruplandırılabilmiştir.
Türkiye’de yetişen ve yenilebilir bazı mantar çeşitleri:
Türkiye’de yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü vardır. Bu mantarların bazıları farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir ve bir bölgede yemeklik mantar çeşitleri arasında olarak bilinen mantar başka bir bölgede zehirli olduğu düşünülerek toplanmayabilir. Mantar isimleri, bölgeden bölgeye farklı olabilir.
İmparator
Kuzu göbeği
Pestik
Tirmit
Çam kabara
İstiridye
Borazan
Kıvırcık
Bal
Sığır dili
Şitake
Biftek
Kükürt
Cincile
Kültür mantarı:
Günümüzde 70 farklı ülkede üretimi olan kültür mantarları yıllık ortalama 2 milyar dolarlık bir pazara sahip ve dünya çapında en çok tüketilen mantar türüdür.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?