Kısık Ateş
Blog

Lezzeti Etkileyen Faktörler

Lezzetli bir yemek için gereken nedir? İyi bir aşçı yeterli midir? Peki ya iyi ürün, iyi reçete?

Lezzeti Etkileyen Faktörler
Paylaş
  • 12B
  • 53
  • Kaydet

Lezzetli bir yemek için gereken nedir? İyi bir aşçı yeterli midir? Peki ya iyi ürün, iyi reçete?

Lezzeti etkileyen faktörlerin yukarıdaki tabloda özetlenmiş halini görebilirsiniz.

Daha detaylı açıklayacak olursak;

Aslında lezzet almaya kokularla başlarız, ilk önce yemek yediğimiz ortamın kokusu bizleri etkiler. Mesela bir İtalyan restoranına gittiniz ve duymak istediğiniz koku sarımsak, fesleğen veya fırından yeni çıkmış pizza kokusu ve hatta kahve kokusu olacaktır....

Daha sonra gözler devreye girer, yemeğinizin iştaha açıcı gözükmesi lezzet için önemlidir.

Daha sonra sıra ağızdadır, ilk lokma çok önemlidir. Ürünün kıvamı, dokusu ve tadı bunların hepsinin bir balans ayarı içinde olması gerekir.

Tabi duyguları da unutmayalım, içinde bulunduğunuz psikolojik durum ağız tadınızı etkiler. Eğer olumsuz bir ruh hali içindeyseniz yediğiniz yemekten zevk almanız zorlaşır. İşte bu noktada aşçıya büyük iş düşer! Sunduğu yemek eğer sizi bu olumsuz durumdan çıkarabiliyorsa işini doğru yapıyor demektir.

Son olarak ağızda kalan tat! Bu oldukça önemlidir!

Bir de herkesin göz ardı ettiği ve atladığı çok önemli bir konu daha var, bu lezzeti etkileyen faktörlerden biridir diyemeyiz ama iyi bir yemek yedikten en az 1 saat sonra ne hissediyorsunuz… Eğer yediğiniz yemek sizi rahatsız ediyorsa bilin ki burada doğru yapılmamış bir şeyler yani bir yemek var demektir.

Bu sebeple her adım doğru uygulanmalı ve karşınızdaki kişiyi etkileyecek tüm unsurları öncesinde düşünmek ve planlamak gerekir!

Fehmi Samancı
Fehmi Samancı
Eğitmen / Danışman Şef

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Murat Aslan
Murat Aslan
Big Chefs Mutfak Koordinatörü
Bir Lokma Hayat

Bir Lokma Hayat

19 Aralık 2017

Yemek gibidir hayat!

14B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Turizm Gastronomisinde Eğitimin Önemi

İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.

16B Görüntüleme
Rafet İnce
Rafet İnce
NG Grup Gastronomi Direktörü
Profesyonel Mutfaklarda Kişisel Gelişimin Önemi

Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!

14B Görüntüleme