Lezzetli bir yemek için gereken nedir? İyi bir aşçı yeterli midir? Peki ya iyi ürün, iyi reçete?
23.03.2020Lezzetli bir yemek için gereken nedir? İyi bir aşçı yeterli midir? Peki ya iyi ürün, iyi reçete?
Lezzeti etkileyen faktörlerin yukarıdaki tabloda özetlenmiş halini görebilirsiniz.
Daha detaylı açıklayacak olursak;
Aslında lezzet almaya kokularla başlarız, ilk önce yemek yediğimiz ortamın kokusu bizleri etkiler. Mesela bir İtalyan restoranına gittiniz ve duymak istediğiniz koku sarımsak, fesleğen veya fırından yeni çıkmış pizza kokusu ve hatta kahve kokusu olacaktır....
Daha sonra gözler devreye girer, yemeğinizin iştaha açıcı gözükmesi lezzet için önemlidir.
Daha sonra sıra ağızdadır, ilk lokma çok önemlidir. Ürünün kıvamı, dokusu ve tadı bunların hepsinin bir balans ayarı içinde olması gerekir.
Tabi duyguları da unutmayalım, içinde bulunduğunuz psikolojik durum ağız tadınızı etkiler. Eğer olumsuz bir ruh hali içindeyseniz yediğiniz yemekten zevk almanız zorlaşır. İşte bu noktada aşçıya büyük iş düşer! Sunduğu yemek eğer sizi bu olumsuz durumdan çıkarabiliyorsa işini doğru yapıyor demektir.
Son olarak ağızda kalan tat! Bu oldukça önemlidir!
Bir de herkesin göz ardı ettiği ve atladığı çok önemli bir konu daha var, bu lezzeti etkileyen faktörlerden biridir diyemeyiz ama iyi bir yemek yedikten en az 1 saat sonra ne hissediyorsunuz… Eğer yediğiniz yemek sizi rahatsız ediyorsa bilin ki burada doğru yapılmamış bir şeyler yani bir yemek var demektir.
Bu sebeple her adım doğru uygulanmalı ve karşınızdaki kişiyi etkileyecek tüm unsurları öncesinde düşünmek ve planlamak gerekir!
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
İyi bir şef olmanın ilk adımı, işinde usta şeflerden alınan gastronomi eğitimleri ve öğretilen tekniklerdir.
Hayal kurmaktan korkmayın. Çünkü hayal gücü insanın en önemli silahıdır!