Kısık Ateş
Blog

Kuru Kayısı Faydaları Nelerdir?

4 mevsim tüketilebilen kuru kayısı, etli yapısıyla lezzetli bir atıştırmalık olmakla birlikte sağlık açısından incelendiğinde çok faydalı ve destekleyicidir. Peki, sağlığa faydaları nelerdir? Kuru kayısının günlük tüketim miktarı ne kadar olmalıdır?

Kuru Kayısı Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 5
  • Kaydet

Kuru Kayısı Faydaları Nelerdir?

Kahvaltılarda, ara öğünlerde, tatlı bir şey yeme ihtiyacı hissedildiğinde sağlıklı besin desteği veren kuru kayısı, Türkiye’de bolca bulunan bir meyvedir. Kuru kayısı hasat zamanından sonra çekirdeklerinden ayrıştırılarak güneşte kurutulur, dört mevsim tüketilebilir hale getirilir. Kuru kayısı etli yapısıyla lezzetli bir atıştırmalık olmakla birlikte sağlık açısından incelendiğinde çok faydalı, destekleyicidir. Günlük tüketildiğinde sindirim, göz, saç, cilt, kalp gibi çok yönlü destek verir, bir porsiyonla vitamin, mineral ve enerji ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Çünkü kayısı içeriğinde A, B, C, E vitaminleri; kalsiyum, demir, potasyum, fosfor, magnezyum; protein ve lif bulunur.

Kas yapısını destekler

Potasyum deposu kuru kayısı, kasları beslemeye ve güçlendirmeye yardımcı olur. Potasyum desteği sadece kaslar için değil tüm organların ve dokuların gelişmesine, sağlığının korunmasına yardımcı olur. Büyüme çağındaki çocuklarda ise doğal destek verir.

Kabızlığı gidermeye yardım eder

Kabızlık en yaygın sindirim sistemi problemlerinden biridir. Geçmediğinde şişkinlik ve ağrıya sebep olabilir. Kuru kayısı kabızlığı gidermede en etkili yardımcıdır. İçeriğinde bulunan pektin ve lif bağırsakların daha aktif çalışmasına zemin hazırlar, günlük tüketimde kabızlığı geçirmeye yardımcı olur. Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olmak için günlük 3-4 adet kuru kayısı tüketmek yeterli olabilir. Kabızlık için tek başına tüketebileceğiniz gibi yoğurta doğrayarak da tüketebilirsiniz.

Sindirim sistemini temizleyebilir

Bağırsakları çalıştırmaya destek olan kuru kayısı aynı zamanda temizlemeye yardımcı olur. Meyvede bulunan çözünebilir ve çözünmeyen lifler, sindirim sisteminde müshil etkisi yaratabilir, bağırsaklardaki zararlı bakterilerin dışarı atılması için hızlı çalışmasına yardımcı olabilir. Kuru kayısı sindirimi rahatlatmaya, hazımsızlığı önlemeye, vücudu temizlemeye destek verir, mide asidini dengeleyebilir.

Göz sağlığını destekler

Kayısı zengin bir A vitamini kaynağı olarak göz sağlığı için doğal destekçidir. Hem antioksidan hem A vitamini desteği sunduğu için görme yetisini güçlendirmeye, geliştirmeye çalışır. Kuru kayısıda bulunan zeaksantin isimli antioksidan, beta karoten vitamin desteğiyle birleşerek göz bozukluğuna yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek riskleri düşürmeye destek sağlar.

Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir

Kuru kayısı boğaz enfeksiyonuna ve öksürüğe iyi gelebilir. Solunum yolunda gelişen balgamın sökülerek atılmasına yardımcı olur, ses kısıklığı ve öksürük etkilerini azaltmaya çalışır. Ayrıca astıma da iyi gelebilir, rahat nefes almaya yardımcı olur.

Kuru Kayısının Kilo Vermeye Etkisi

Kuru kayısı zayıflamaya çalışanların beslenme rutininde sıklıkla yer alan bir destekçidir. Hem tatlı bir besin hem de tok tutmaya yardımcı bir besindir. Öte yandan ise sindirim sisteminin müthiş destekçisidir; kabızlığı önlemeye çalışır, bağırsak hareketlerini hızlandırmaya yardımcı olur. Zayıflamaya çalışırken aynı zamanda spor yapanlar için ayrıca yüksek enerji kaynağı olabilir. Tempolu, dengeli ve sağlıklı şekilde kilo vermeye çalışırken kahvaltı ve ara öğünlerde kuru kayısı tüketerek süreci destekleyebilirsiniz. Kuru kayısı tüm özelliklerinin yanı sıra yüksek lif içeriğine sahiptir ve bu yönüyle diyetinizi dengelemeye yardımcı olur.

Günde kaç adet kuru kayısı yenilmeli?

Kuru kayısı bol vitaminli ve mineralli bir besindir. Yaş haliyle sahip olduğu faydalar güneş enerjisiyle artar, meyve daha sağlıklı hale gelir. Kuru kayısı bu nedenle düzenli fakat ölçülü tüketilmelidir. Beslenme uzmanlarının genel önerisi günde 3 – 4 adet kuru kayısı tüketilebileceği yönündedir. Daha fazla tüketmek müshil etkisi gösterebilir, ishale zemin hazırlayabilir. Öte yandan meyvedeki şeker zararlı olabilir. Özellikle diyabet hastaları için kuru kayısı risk teşkil edebilir, tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekir.

Kuru kayısı tüketim önerisi;

  1. Yoğurt ve yulaf içerisine ekleyerek hafif bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
  2. Kek, krep, pankek hamurlarına karıştırabilirsiniz.
  3. Salatalarınıza tatlandırıcı olarak ekleyebilirsiniz.
  4. Smoothie ve benzeri içecek tariflerinde kullanabilirsiniz.

Kuru Kayısı Besin Değeri

100 gram kuru kayısı besin değerleri;

  • Kalori: 241 kkal
  • Karbonhidrat: 62.6 gr
  • Protein: 3.39 gr
  • Yağ: 0.5 gr
  • Lif: 7.3 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme