Kısık Ateş
Blog

Kumkuat Faydaları Nelerdir?

Kumkuat (Kamkat) nedir? Kumkuat yeme önerileri nelerdir? Kendisi küçük desteği büyük kumkuatın insan sağlığına faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim.

Kumkuat Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 17B
  • 3
  • Kaydet

Kumkuat Faydaları Nelerdir?

Kumkuat ya da diğer bilinen adıyla kamkat, minik bir portakal görünümüne sahiptir. Mini portakal olarak da anılan kamkat, anavatanı Çin olan narenciye meyvesidir. Küçük narenciyenin anavatanı Çin olsa da dünyanın birçok yerinde yetişir. Türkiye’de kamkat ağaçları saksı içinde evlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kamkat pürüzsüz ve parlak kabuklara sahip küçük bir meyvedir. Kabuklu ve kabuksuz formda tüketilebilir. Ekşi bir meyve olan kamkat, baskın bir tada sahiptir. Kumkuat, Kasım-Nisan ayları arasında meyve verir. Kumkuat besin içeriğini incelediğinizde A, B kompleks, C, E vitaminleri ile birlikte çinko, kalsiyum, demir, potasyum, bakır, magnezyum minerallerini ve Omega-3 yağ asitlerini görebilirsiniz. Kendisi küçük desteği büyük kumkuatın faydaları nelerdir, birlikte inceleyelim.

Antioksidan ve bileşen desteği verir

Kamkat güçlü bir antioksidandır. Sahip olduğu fitosterol, flavanoid gibi bileşenler ve antioksidanlar kalp sağlığını destekler, kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. Kan şekerini dengelemeye çalışır. Vücudu hastalıklara karşı daha güçlü hale getirmeye destek sağlar.

Obezite riskini düşürmeye destek olur

Obezite riskine karşı kamkat meyvesinde bulunan bileşikler doğal destek sağlar. kamkat içerdiği özlerle kan şekerini dengelemeye, kolesterol ve trigliseridleri düşürmeye çalışır, obezite riskini azaltmaya yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur

Geleneksel Çin tıbbında kumkuat meyvesi ve ağacı tedavi amacıyla kullanılır. Nezle, grip gibi kış hastalıklarında solunum yolunu rahatlatmaya, iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Modern tıpta ise kamkat sahip olduğu vitamin, mineral ve bileşenler sayesinde bağışıklık destekçisi kabul edilir. Özellikle C vitamini yönünden zengin olması kamkatı değerli kılar.

Sindirim sistemini düzenlemeye destek olur

Lifli her meyve gibi kumkuat da sindirim sistemine doğal destek verir. Kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi rahatsız edici problemlerde sindirim sistemini özellikle de bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olur, tuvalete çıkmayı kolaylaştırabilir.

Cilt sağlığını destekler

C vitamini deposu kumkuat, cildinize doğal bakım uygulamak için destek olur. Kolajen üretimini destekleyen C vitamini, ayrıca cilt hücrelerinin yenilenmesine destek sağlar, cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.

Kemik sağlığını korur

Küçük narenciye kamkat, kalsiyum içerir, kemik sağlığını destekler. Güçlü ve sağlıklı kemik yapısına kavuşmanıza yardımcı olan kumkuat, düzenli tüketildiğinde desteğini gösterir. İlerleyen yaş grubunda özellikle de kemik erimesi riski taşıyan kişilerde kamkat koruyuculuk sağlayabilir.

Kumkuat yeme önerileri;

  1. Kumkuat ekşi ve keskin tadıyla marmelat, reçel olarak farklı bir lezzet sunar.
  2. Kumkuat mayhoş tadıyla kek, pasta tariflerini zenginleştirir, özgün bir lezzet kazandırabilir.
  3. Yulaf lapası, meyve salatasına ekleyerek ekşi bir lezzet elde edebilirsiniz.
  4. Meyve suyu, limonata, smoothie gibi içeceklere ekleyebilirsiniz. 
  5. Ev yapımı dondurma tariflerinde ana malzeme ya da yardımcı bir lezzet olarak kullanabilirsiniz.
  6. Çayınıza tıpkı limon dilimi gibi atabilirsiniz.

Kumkuat Besin Değeri

100 gram kumkuat besin değerleri;

  • Kalori: 71 kkal
  • Karbonhidrat: 16 gr
  • Protein: 2 gr
  • Yağ: 1 gr
  • Lif: 0 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

33B Görüntüleme