Rengi, kokusu ve lezzetiyle yaz mevsiminin en sevilen meyvesi kirazın sağlığa faydaları nelerdir? Kiraz sapının da pek çok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Kiraz günde ne kadar tüketilmelidir? Kirazın zararları nelerdir?
29.05.2022Kiraz Faydaları Nelerdir?
Antioksidan deposu kiraz, doğal ağrı kesici özelliğiyle de biliniyor. Bahar aylarında açan kiraz çiçekleri yaz başında meyve veriyor, nefis lezzetiyle meyve saatlerini süslüyor. Kendisi küçük, lezzeti büyük, sağlığa faydaları ise saymakla bitmeyen kirazı yemek için en doğru zaman yaz aylarıdır. Kiraz A, B, C, vitaminleriyle birlikte magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum mineralleri bulunuyor. Kiraz aynı zamanda iyi bir antioksidan kaynağı sayılıyor, çok sayıda koruyucu bileşen barındırarak sağlığınızı destekliyor. Peki, kirazın faydaları nelerdir? İşte detaylar.
Antioksidan desteği sağlar
Kiraz yüksek antioksidan içeriğiyle sağlığınızın koruyucu destekçisi olabilir. Antioksidanlar serbest radikallerle savaşır, cildinizi zamanın etkilerinden korumaya çalışır, bağışıklık sisteminizi destekler; kalp ve damar, beyin, mide, bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
Kan şekerini dengeleyebilir
Diyabet hastalarının meyve yeme keyfini artıran kiraz, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Kirazda bulunan doğal şeker karpuz gibi yüksek şeker oranına sahip değil. Düşük glisemik indeksi sayesinde şeker hastaları da kontrollü tüketebilir.
Uykuya dalmayı kolaylaştırabilir
Kirazın sinirleri yatıştırmaya yardımcı özelliği vardır. Uyumadan önce bir avuç kadar kiraz tüketerek sinirlerinizi yatıştırabilir, daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Kirazı ister taneli olarak ister meyve suyu yapıp tüketin, meyvedeki besin değerleri uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır.
Yağ yakmaya destek olur
Yaz öncesi form tutmaya başladıysanız kiraz en büyük yardımcınız olabilir. Sabah ya da akşamları aç karnına bir porsiyon kiraz ve bir bardak kiraz suyu tüketerek karın bölgesinde biriken yağların yakılmasını destekleyebilirsiniz.
Beyin sağlığını destekler
Antioksidan zengini kiraz, beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Antioksidanlar beyin hücrelerinin çalışmasını destekler, Alzheimer gibi tedavisi henüz olmayan ciddi unutkanlık hastalıklarının önlenmesine ise yardımcı olur. Mevsiminde düzenli tüketerek beyin fonksiyonlarınızı destekleyebilir, yaşlanmaya karşı önlem alabilirsiniz.
Cilt sağlığını korumaya yardımcı olur
Antioksidanlar hücre zararlarını önlemeye, olası zarar verici maddeleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Serbest radikallerin cilde verdiği kırışıklık, lekelenme gibi zararları önlemeye destek sağlayan kiraz, düzenli tüketimde cilt yaşlanmasını yavaşlatabilir, cildin yenilenmesine yardımcı olabilir.
Kas ağrılarını azaltabilir
Kiraz ve kiraz suyunun kaslar üzerinde rahatlatıcı etkileri olabilir. Sporcular performans öncesinde kiraz suyu tüketerek kas sağlığını korumaya çalışır. Kirazın bileşenleri fiziksel yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, kaslarda inflamasyon oluşma riskini düşürebilir. Yorgun bir güne başlarken ya da bitirirken kiraz tüketerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Sindirim sistemini destekler
Kirazın vitamin ve mineral değerinin yanı sıra güçlü antioksidanları ile sindirim sistemi desteklenir. Düzenli tüketimde kabızlık ve ishal problemlerinin önüne geçilebilir, kirazın düzenleyici desteğinden yararlanılabilir.
Ödem atmaya yardımcı olur
El, ayak, karın bölgesinde oluşan şişkinlik, vücutta hissedilen ödemi atmak için kiraz desteğinden yararlanabilirsiniz. Kiraz, vücuttaki ödem ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur, düzenli tüketimde daha hafiflemiş hissettirebilir.
Kiraz Sapı Çayının Faydaları
Kirazın kendisi kadar sapı da tüketiliyor, çay olarak demlenip içiliyor. Peki, bu kadar popüler olan kiraz sapı çayının faydaları nelerdir?
Kirazın Zararları
Kirazın Kilo Vermeye Etkisi
Kiraz A, B, C vitaminleriyle birlikte magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir mineralleri ve ideal lif oranı içeriyor. Diyet yaparken, form tutarken günlük beslenmenizde ara öğünlerde kiraza yer verebilirsiniz. Kiraz sindirim sistemini çalıştırmaya destek olur, kilo verme sürecinizi kolaylaştırabilir. Düzenli tüketimde yağ yakmaya yardımcı olur, süreci destekler. Kirazı diyet boyunca düzenli ve ideal porsiyonlarda tüketmelisiniz. Aksi halde kirazın zararlarına maruz kalabilirsiniz. Kirazın zayıflamaya etkisine dair bilimsel bir araştırma ya da kanıtlanmış bir çalışma olmadığını unutmayın. Kiraz lifli yapısı sayesinde kilo vermenize sadece destek olur.
Kiraz Nasıl ve Ne Kadar Tüketilir?
Günlük kiraz tüketim önerisi 10 – 12 adettir. Özel sağlık probleminiz varsa tüketim miktarı için doktorunuza danışmalısınız. Kirazı meyve haricinde birçok tarifte kullanabilirsiniz.
Reçel & Marmelat: Kiraz reçeli ve marmeladı kahvaltı sofralarınızı süsleyebilir. Mevsiminde alacağınız kirazları reçel ve marmelat olarak yıl boyunca tüketebilirsiniz.
Komposto & Meyve suyu: Yaz boyunca kirazın destekleyici etkisinden yararlanmak için kiraz kompostosu yapabilirsiniz. Kompostoyu konserve hale getirip kış mevsimine de saklayabilirsiniz.
Pasta: Kek, pasta süslemelerinde ya da aromasında kiraz tanelerini kullanabilirsiniz. İster pişirip ister taze haliyle pastalarınızın görüntüsünü zenginleştirebilirsiniz.
Sos: Kiraz sosu bazı yemeklerde, salatalarda ve tatlı – pasta gibi tariflerde aromatik bir lezzet kazandırır. Kirazı mevsiminde toplayarak soslarınızın lezzetini artırabilirsiniz.
Kiraz Besin Değeri
100 gram kirazın besin değeri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?