Kısık Ateş
Blog

Kereviz Faydaları Nelerdir?

Kereviz sap, kök, yaprak kısımlarıyla bir bütündür, her bölümü ayrı fayda taşır. Peki, kerevizin sağlığa faydaları nelerdir? Kereviz ne kadar tüketilmeli? Kereviz zayıflatır mı, yaprağının faydaları nelerdir? İşte kerevizle ilgili en merak edilenler...

Kereviz Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 3
  • Kaydet

Kereviz Faydaları Nelerdir?

Kereviz, maydanozgiller familyasına aittir. Köksü bir sebze olan kereviz, sağlık açısından faydalı ve lezzetli bir sebzedir. Ancak seveni olduğu kadar sevmeyeni de çok. Sadece belirli bir kitleye hitap edebiliyor çoğu zaman. Çocukların kerevizi sevmesi bir dolu besin desteğinden yararlanması anlamına gelir. İşte bu yüzden çocuk yaşta kerevizle lezzetli tariflerle tanışmak gerekir. Çünkü kereviz doyurucu, besleyici, vitamin ve mineral yönünden destekleyici bir kaynaktır. Kereviz sap, kök, yaprak kısımlarıyla bir bütün sayılır, her bölümü ayrı fayda taşır. Tam bir hazine diyebileceğimiz kereviz; A, B6, C ve K vitamini; kalsiyum, potasyum, fosfor, sodyum, demir, magnezyum gibi önemli mineraller içerir. Kereviz sonbahar – kış sebzesidir. Sonbaharın sonlarında hasat edilir Ocak ayının son günlerine kadar sürer. Peki, kerevizin sağlığa faydaları nelerdir? Kereviz ne kadar tüketilmeli? Kereviz zayıflatır mı? Kerevizle ilgili en merak edilenleri gelin birlikte keşfedelim.

Yüksek kolesterol düşmanı

Kereviz kalp dostu bir besindir. Kalbi korumak için gerekli olan kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur. Kolesterol yüksek seviyelere çıktığında genel sağlığı ve kalbi tehdit edebilir. Kerevizdeki bileşenler kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcıdır. Kolesterolün dengede kalması kalp sağlığını da olumlu etkileyerek kriz, inme gibi riskleri düşürmeye destek sağlar.

Ülseri önleyebilir

Yaşam kalitesine doğrudan etki eden ülser, beslenmeyle hafifletilebilir. Kereviz ülserle mücadelede ve ülser riskini önlemede destekleyici rol oynayabilir. Kerevizin değerli bileşenleri mideyi koruma altına alarak ülser ve benzeri rahatsızlıkları önlemeye çalışır. Özellikle mide asidini dengelemede yardımcı olur.

Sindirim sistemini destekleyebilir

Kereviz diüretik özelliğiyle sindirim sistemini destekler, hazımsızlık ve şişkinlik gibi iki genel rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Kereviz bağırsaklardaki dolaşımın artmasına yardımcı olur, şişkinliğin kalıcı olmasını önlemeye destek olur. Mevsiminde haftada iki kez tüketerek kerevizin bağırsak sistemini desteklemesini sağlayabilirsiniz. 

İdrar yolu enfeksiyonunu giderebilir

Ürik asidi dengelemede doğal destek verebilen kereviz, idrar yolu enfeksiyonlarının giderilmesine de yardımcı olabilir. Sindirim sistemi ve idrar yollarında gelişen bakteriyel enfeksiyon, böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir. Kereviz bu enfeksiyonun giderilmesine destek olarak riskleri düşürebilir.

Cilt sağlığını destekleyebilir

Kereviz tüketildiğinde cildi içten, doğal şekilde korumaya çalışır. Ancak kereviz kozmetik maskelerde de kullanılabilir. Kereviz cilt maskesi sivilce, akne, leke gibi cilt yüzeyinde yer edinen problemlere iyi gelebilir.

Ödem atmaya yardımcı olabilir

Kereviz yemek, kereviz çayı yapmak vücutta biriken sıvının dışarı atılmasını kolaylaştırabilir. Kereviz ödem konusunda doğal detoks etkisi gösterebilir. Kereviz çayını düzenli tükettiğinizde idrar söktürür, vücudunuzdaki ödemi attırabilir, hafiflemenizi sağlayabilir.

Kış hastalıklarına karşı koruyabilir

Kereviz sonbaharın son günlerinde çıkar, neredeyse kış boyu tüketilebilir. Tam mevsiminde düzenli tüketerek kerevizin C vitamini desteğinden bolca yararlanabilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Kereviz bu anlamda grip, nezle, soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonu gibi kış hastalıklarına karşı doğal bir destek sağlayabilir.

Kereviz Yaprağı Çorbası tarifi için tıklayın!

Diyette Kereviz: Kereviz Zayıflatır mı?

Kereviz lif kaynaklı vitamin ve mineral açısından değerli bir sebzedir. Kilo vermek isteyenler için kereviz önerilen bir besin desteğidir. Kerevizi diyetinize mevsiminde, dengeli porsiyonlarla ekleyerek zayıflama sürecinizi destekleyebilirsiniz. Kereviz lifli yapısıyla sindirim sistemini düzenleyebilir, idrar söktürebilir, kabızlık ve hazımsızlık problemlerini giderebilir. Tüm bunlar zayıflamaya çalışan kişilerin ihtiyacı olduğu desteklerdir. Bu nedenle evet, kereviz zayıflamaya yardımcı bir besindir. Özel bir sağlık probleminiz olmadığı ve aşırıya kaçmadığınız sürece kereviz yiyebilirsiniz. Kerevizi yemek haricinde detoks suyu olarak da içebilirsiniz. Kereviz sapı suyu bağırsakların çalışmasına katkıda bulunabilir, ödem attırabilir, zayıflamanızı destekleyebilir. Kerevizi yiyemiyorsanız suyunu içerek değerlerinden yararlanabilirsiniz.

Kereviz Besin Değeri

100 gram kereviz besin değerleri;

  • Kalori: 42 kkal
  • Karbonhidrat: 9.2 gr
  • Protein: 1.5 gr
  • Yağ: 0.3 gr
  • Lif: 1.8 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme