Kısık Ateş
Blog

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Yaz ayının mis kokulu, taptaze lezzeti kayısının vücudunuza faydalarını biliyor musunuz? Cilt ve saç sağlığınızı nasıl destekler? Yüksek besin değeri olan kayısının içerdiği vitamin ve mineraller nelerdir? Diyet yapan kişiler kayısı tüketebilir mi?

Kayısı Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 5B
  • 7
  • Kaydet

Kayısı Faydaları Nelerdir?

Yüksek besin değeriyle tam bir lezzet ve sağlık bombası olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri; demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır, potasyum mineralleri ve bolca lif içeriyor. Kayısı hem yaş hem de kuru tüketilen, sevilen bir meyve. Sindiriminin kolay olmasının yanı sıra sindirim sistemi için de destek sağlıyor. Kayısı, yaz başında çıkıyor, yaz boyunca tezgahlarda yerini alıyor. Antioksidan özellikli bir meyve olması kayısıyı değerli kılıyor, sağlığa desteği ile tüketilmesi öneriliyor. Peki, yaş ve kuru kayısının sağlığa faydaları nelerdir? İşte detaylar.

Göz sağlığını destekler

Göz sağlığı için oldukça faydalı olan A vitamini, kayısıda bolca bulunur. Kayısının vitaminli yönü, göz sağlığını destekler, görme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur. A vitamini eksikliğinde kornea yapısı kalınlaşarak görme yetisini ciddi seviyede zayıflatabilir. Kayısı ve benzeri meyvelerde bulunan A vitamini doğal destek sağlar.

Kemikleri güçlendirebilir

Kayısı kemik sağlığının doğal destekçisidir. Kayısıda bulunan potasyum, kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum ve bakır gibi değerli mineraller yaşla birlikte ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesine yardımcı olur, kemik sağlığını güçlendirmeye çalışır.

Kas spazmlarını giderebilir

Kas ağrıları yapan spazm, potasyum eksikliğinden kaynaklanabilir. Kayısıda ideal oranda bulunan potasyum, kas sağlığını destekler, kas ağrılarının giderilmesine yardımcı olur. Düzenli kayısı tüketmek kasların ihtiyaç duyduğu potasyumun bir bölümünü karşılayabilir, ağrıların azalmasını sağlayabilir.

Cilt ve saç sağlığını destekler

Kayısı içerdiği E vitamini ile saç ve cildin yardımcı dostudur. Düzenli kayısı tükettiğinizde ihtiyaç duyduğunuz E vitaminini doğal yollarla alabilir, cilt ve saç sağlığınızı destekleyebilirsiniz. E vitamini cildin güzelliğini desteklerken saçların ise daha hızlı uzamasına, güçlenmesine yardımcı olur.

Bağırsakları çalıştırabilir

Kayısı yüksek lif içeren bir meyvedir. Bağırsaklar için elzem olan lifi taşır, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olur. Düzenli tüketimde sindirim sistemini harekete geçirmeye, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi etkileri azaltmaya yardımcı olur.

Cilt problemlerini azaltabilir

C ve E vitamini cildin daha sağlıklı olması için destekler. Hasar görmüş, yıpranmış, nemini kaybetmiş ya da lekeli ciltlerde kayısıdaki vitamin ve bileşenler onarıcı destek sağlar. Kayısı cilt gözeneklerini korumaya, cildin nem dengesine kavuşmasına, renk eşitsizliklerini gidermeye yardımcı olur. Kayısının çekirdekleri ise yine cildi destekler, cilt problemlerinin gelişmemesi için yardımcı olur.

Kayısının Zararları

  • Aşırı tüketimde ishal, kusma, baygınlık ya da bilinç kaybına sebep olabilir.
  • Kayısı çekirdeği faydalı olduğu kadar zararlıdır; fazla tüketildiğinde vücutta siyanüre dönüşebilir. Tüketilirken mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kayısı Kilo Vermeye Yardımcı Olur Mu?

Kayısı bağırsakları çalıştırmaya yardımcı olduğu için hep kilo verdiren meyve olarak anılıyor. Bağırsakların gereksinim duyduğu yüksek lif oranına sahip olan kayısı, sindirime yardımcı olur. Kayısı tükettiğinizde kabızlık problemleriniz azalabilir, yemeklerinizi daha kolay sindirebilir, bağırsaklarınızın daha hareketli olmasına yardımcı olabilirsiniz. Kayısı bağırsakları çalıştırdığı için kilo verme sürecinizi destekler, tuvalete çıkmanızı kolaylaştırabilir ancak tek başına süper güç değildir. Diyet listenizde kayısıya yer verebilirsiniz ancak aşırı tüketimde sindirim sisteminize zarar verebileceğinizi unutmayın, günde bir porsiyon tüketmeye özen gösterin.

Ne Kadar Kayısı Tüketilmeli?

Kayısı için önerilen bir porsiyon, 4 – 5 adet kayısıya tekabül ediyor. Bir porsiyonu tek seferde değil, ara öğünlere bölerek de tüketebilirsiniz. Mevsimi geldiğinde her gün bir porsiyon kayısı tükettiğinizde günlük vitamin, mineral desteğinden yararlanabilir, bağışıklık sisteminizi güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Kayısı Besin Değeri

100 gram kayısının besin değeri;

  • Kalori: 48 kkal
  • Karbonhidrat: 11.12 gr
  • Protein: 1.4 gr
  • Yağ: 0.39 gr
  • Lif: 2 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

24B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

16B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

34B Görüntüleme