Yaz mevsiminin vazgeçilmez ferahlatıcı lezzeti karpuzun vücudunuza faydalarını biliyor muydunuz? Günde ne kadar karpuz tüketilmelidir? Karpuz tüketmek, günlük vitamin ve mineral alımını ne kadar destekler? Peki, diyet yaparken karpuz yenilebilir mi?
30.06.2021Karpuz Faydaları Nelerdir?
Yaz geldiğinde her yerde görmeye başladığımız karpuz, yeşil kabuklu yapısı, kıpkırmızı sulu ve çekirdekli içeriğiyle yazın popüler meyveleri arasında yer alıyor. Karpuzun büyük bir bölümü sudan oluşuyor, bu yüzden meyve suyu olarak da çok sık tüketiliyor, ev yapımı dondurma ve basit tatlılarda sıklıkla tercih ediliyor. Karpuzu yalnızca lezzetiyle, sulu yapısıyla anmak haksızlık olur. Yaz serinliğini hissettiren bu meyvenin bileşenleri, vitaminleri, mineralleri ve lif içeriği sağlık destekçisi olduğu için tüm yönüyle bilip tüketmek en güzeli. Peki, karpuzun faydaları nelerdir?
Kabızlığa iyi gelebilir
Yüksek su oranına sahip olan karpuz, bağırsakların en çok ihtiyaç duyduğu şeyi, sıvı akışını sağlamaya yardımcı olur. Bu yönüyle karpuz sık idrara çıkmaya destek olur, kabızlığı önlemeye çalışır. Karpuz sulu yapısının yanı sıra lifli içeriğiyle de kabızlığı önlemede destekleyici rol üstlenir. Bağırsak hareketlerini düzenlemeye, sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur, kabızlık problemi çekenleri rahatlatabilir.
Tansiyonu düzenlemeye destek olur
Karpuz; potasyum ve magnezyum içerir. Bu iki önemli mineral kan basıncını düşürmeye, kalp sağlığını korumaya destek olur. Kan basıncının düşmesi tansiyonu dengelemeye de yardımcı olur, riskleri azaltabilir.
Uyku kalitesini artırabilir
Yüksek magnezyum içerikli besinler uyku kalitesini artırabilir. Karpuzda bulunan magnezyum sağlığa birçok desteğiyle kaliteli yaşama, kaliteli uykuya yardımcı olur. Uyku bozukluğu, uykuya dalma ya da uykusuzluk gibi problemlerde karpuzun destekleyici etkisi olabilir.
Cilt sağlığını destekler
Karpuzun bünyesindeki A ve C vitaminleri hem cilt hem de saç sağlığınıza destek verir. Karpuzda bulunan bol su, saç ve cildin ihtiyacı olan nemi kazandırabilir. Cildinizin daha esnek ve sağlıklı; saçlarınızın ise parlak, güçlü ve sağlıklı görünmesi için karpuzun destekleyici değerinden yararlanabilirsiniz.
Vücut direncini artırabilir
C vitamini vücudunuzun direncini artırmaya ve sizi hastalıklara karşı korunaklı hale getirmeye yardımcı olur. Karpuzdaki yüksek C vitamini, vücut direnici artırmaya destek sağlar.
Kemik sağlığını destekler
Karpuz kemik sağlığı için kalkan oluşturabilir. Koruyucu rol oynayan karpuz, büyüme çağındaki çocukların kemik gelişimini destekler. Menopoz sonrası risk oluşturan osteoporozun önlenmesinde ise yardımcı olur.
Mide yanmasına ve kramplara iyi gelebilir
Midede görülen yanma, kramp, hazımsızlık gibi durumlarda karpuz rahatlatıcı destek verebilir. Mide yanmasını gidermeye yardımcı olan karpuz, idrara çıkmayı kolaylaştırabilir, sindirime bağlı mide problemlerini azaltabilir.
Günlük vitamin & mineral alımını destekler
Karpuzda A, B, C, vitaminleri; demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, sodyum mineralleri bulunur. İdeal porsiyonlarda tüketildiğinde günlük gereksiniminizin bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Karpuz çekirdeği meyvesi kadar sık tüketiliyor. Peki, sağlığa ne gibi faydaları var? İşte karpuz çekirdeğinin faydaları;
Karpuzun Zararları Nelerdir?
Karpuzu Ne Kadar Tüketmek Gerekir?
Karpuz yaz boyu bolca tüketiliyor, tüketim miktarına çoğu zaman dikkat edilmiyor. Oysaki bol sulu ve şekerli olan karpuz sınırlı tüketilmelidir. Günlük 2 dilim karpuz sağlığınız için yeterli bir porsiyondur. Aşırı tüketimde; vücudunuza şeker yüklenebilir, ishale sebep olabilir, kilo almanıza zemin hazırlayabilir, alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Diyette Karpuz Yenilir mi?
Diyet yaparken karpuz yiyebilirsiniz. Diyet programınıza karpuzu ölçülü ve ara öğün olarak eklerseniz kilo verme sürecinizi destekleyebilirsiniz. 150 gram karpuz 50 kalori içeriyor. Diyet yaparken bir dilim karpuzu ara öğünde tüketebilirsiniz. Sadece karpuz içeren diyet listelerini ise beslenme uzmanına danışmadan yapmamalısınız.
Karpuzun Besin Değeri
100 gram karpuzun besin değeri;
Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.
Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...
İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.
Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?