Kısık Ateş
Blog

Karnabahar Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı yaşam için tüketilmesi önerilen sebzelerin başında gelen karnabahar, yüksek besin içeriğine sahiptir. Kızartma, haşlama, turşu formlarında ya da tencere yemeklerinde birçok farklı şekilde tüketilir. Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar Faydaları Nelerdir?
Paylaş
  • 20B
  • 7
  • Kaydet

Karnabahar Faydaları Nelerdir?

Karnabahar sağlıklı sebzeler listesinin demirbaş ürünü kabul edilir. Besleyici, doyurucu, kaliteli besin içeriğine sahip olan karnabahar kızartma, haşlama, turşu formlarında ya da tencere, fırın yemeklerinde birçok farklı şekilde tüketilir. Karnabahar genele hitap etmeyen bir sebze aslında ancak turpgiller ailesinden gelen sebze, yüksek lif içeriği ve değerli besin değerleriyle sağlıklı yaşam için tüketilmesi önerilir. Karnabahar A, C, K vitaminleri ile birlikte demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfat, fosfor ve omega – 3 yağ asitleri içerir. Beslenme listelerine girmeyi hak eden karnabaharın faydaları nelerdir, gelin birlikte inceleyelim.

Enfeksiyona karşı koruyuculuk sağlar

Hastalıkların oluşumuna sebep olan enfeksiyon, kaliteli beslenmeyle azaltılabilir. Karnabahar sahip olduğu yüksek antioksidan değerleri ve bağışıklık destekleyici C vitaminiyle enfeksiyon riskini düşürmeye yardımcı olur. İltihap, enfeksiyon, zararlı bakteri oluşumunu önlemeye destek sağlayan karnabaharı mevsiminde düzenli tüketebilirsiniz.

Sindirim sistemini destekler

Karnabahar sindirim sistemi için doğal bir destek sağlayabilir. Sindirim bozuklukları kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, ishal gibi problemlerle ortaya çıkabilir. Bağırsakların daha düzenli çalışmasına ve besinlerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olur. Karnabahar ayrıca karaciğer sağlığını destekler, detoks etkisi göstererek toksik maddelerin atılmasına yardım eder.

Kilo vermeye yardımcı olur

Bir porsiyon karnabahar 29 kaloridir. Karbonhidrat, şeker ve yağ bakımından düşük, lif bakımından ise zengin olan sebze, tok kalma süresini uzatmaya yardımcı olur, zayıflama sürecini destekler. Karnabahar yüksek doyuruculuğuyla hem tok kalmanızı hem de sağlıklı besin değerlerinden yararlanmanızı sağlayabilir. Ayrıca kabızlığı ortadan kaldırmaya ve daha hafif hissetmenize yardımcı olur.

Göz sağlığını destekler

Karnabaharın besin değerleri içerisinde yer alan A vitamini ve sulforafan, göz dokularının korunmasına yardımcı olur. Katarakt başta olmak üzere pek çok göz hastalığına karşı koruyucu destek sağlar.

Kalp sağlığına destek olur

Yeşil yapraklı sebze grubu kalp sağlığını destekler, riskleri azaltmaya çalışır. Karnabahar kalbe dost değerleriyle hem kalp ve damar sağlığını destekler hem de riskleri düşürmeye yardımcı olur.

Hücre yenilemeye yardımcı olur

Karnabahar C vitamini desteğiyle cildi destekler, kolajen üretimine yardımcı olur, yaşlılık etkilerini geciktirmeye çalışır. Ayrıca hücre onarımına ve yenilenmesine destek verir.

Karnabahar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

  • Bağışıklık sistemini destekler, kış hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
  • Diş ve kemik sağlığını destekler.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir, riskleri düşürmeye yardımcı olur.
  • Kilo vermeye destek olur.
  • Bağırsak problemlerine destek olur.
  • Kansızlığa iyi gelir, tedavi sürecini destekler.

Karnabahar tüketim önerisi;

  1. Karnabaharı çiğ şekilde salatalarda kullanabilir, çıtır bir lezzet elde edebilirsiniz.
  2. Makarna, et, salata ve benzeri tariflerin soslarına ekleyebilirsiniz.
  3. Haşlayıp hafif bir yemek olarak tüketebilirsiniz.
  4. Kavurma, kızartma, soteleme şeklinde pişirip farklı formlarda yiyebilirsiniz.
  5. Minik güveç kaplarında pişirebilir, kaşarla birlikte lezzetli bir tarif elde edebilirsiniz.

Karnabahar Besin Değeri

100 gram karnabahar besin değeri;

  • Kalori: 25 kkal
  • Karbonhidrat: 4.9 gr
  • Protein: 1.9 gr
  • Yağ: 0.2 gr
  • Lif: 2 gr
Kısık Ateş
Kısık Ateş
Moderatör

Yorumlar

Bu gönderiye henüz yorum yapılmamış.

Benzer Yazılar

Aç Gezenler
Aç Gezenler
AG Creative
Siyez Bulguru Tarihçesi ve Yapılışı

Geçmişi 10.000 yıl öncesine dayanan Siyez Bulguru...

25B Görüntüleme
Eyüp Kemal Sevinç
Eyüp Kemal Sevinç
EKS Mutfak - Kurucu Şefi
Balık & Deniz Ürünleri Ve Anadolu'da Kış Hazırlıkları

İyi malzeme ve iyi bir şef ile lezzetli yemek kaçınılmaz oluyor.

17B Görüntüleme
Cheesecake Nedir ve Nereden Gelmiştir?

Cheesecake, krema veya sürülebilir kıvamdaki peynirlerden yapılan bir tür tatlıdır. Soğuk ve sıcak cheesecake arasındaki farklar nelerdir?

36B Görüntüleme